Starostniki s svojci in prijatelji »veselo v novo leto«

Prijeten zaključek leta 2019 in prehod v novo leto v DSO Gornja Radgona

Čeprav smo že zakorakali v novo leto 2020, se stanovalci, njihovi svojci in tudi zaposleni v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, še vedno živo spominjajo predzadnjega dneva v letu 2019. Tistega dne je namreč v DSO Gornja Radgona, potekala tradicionalna prireditev »Veselo v novo leto«, katere se je udeležilo skorajda 200 ljudi. Poleg stanovalcev, njihovih svojcev, prijateljev in znancev, je bilo prisotnih tudi nekaj prostovoljcev, ki opravljajo to človekoljubno dejavnost že več let. Zaposleni v Domu so se potrudili, da so bile mize lepo pogrnjene, prostori urejeni in postrežba na nivoju. Za dobro razpoloženje pa je poskrbel »Brndža bend« iz Prekmurja , ki je dodobra napolnil plesišče. Seveda pred prijetnejšim in bolj veselim delom dogodka, so prisotni prisluhnili tudi pozdravnim nagovorom in zahvalam.

Tako je mag. Marjan Žula, direktor DSO-GR d.o.o., ki je v pozdravnem nagovoru na kratko orisal dogajanje v preteklem letu, ko je med drugim nekoliko okrcal odnos države do starostnikov, prisrčno pozdravil vse prisotne, med drugimi tudi podžupana radgonske občine, Davida Roškarja, domskega zdravnika Jožeta Primožiča, dr. med., apaškega župnika Janeza Ferenceka, ter številne prostovoljce, nato pa predal besedo stanovalki Ireni Svetec, ki je že enajsto leto predsednica Skupnosti stanovalcev v DSO. Slednja je povedala veliko lepih besed o življenju in počutju tistih, ki preživljajo svoja zrela leta v Domu ter se zahvalila vodstvu in zaposlenim za vso skrb in požrtvovalno ter dobro delo. Še pred tem je direktor Žula vsem v letu 2002 zaželel predvsem obilo zdravja, ki naj ga spremlja sreča, zadovoljstvo ter vse lepo in dobro.

„Že 11. leto zapored vas pozdravljam s tega mesta in dovolite mi nekaj besed spregovoriti saj bi se z njimi rad ozrl v iztekajoče se leto. Tudi v letu 2019 je bilo naše poslovanje dobro in uspešno, saj ga končujemo z malim dobičkom, ki pa se vrača v dejavnost in torej je namenjen izboljševanju bivanjskih pogojev za naše stanovalce. Pohvalimo se lahko, da so naše storitve na visokem kakovostnem nivoju, o čemer pričajo rezultati ankete o zadovoljstvu naših uporabnikov. Tudi letos smo se namreč uvrstili zelo visoko na lestvici med slovenskimi domovi za starejše in ob enem ohranili sloves prijaznega, čistega, svetlega in odprtega doma. Potem bi želel poudariti še odlično medgeneracijsko sodelovanje z vsemi deležniki, od vrtca preko osnovnih in srednjih šol, vse do univerze. Smo namreč tudi učna baza in ta status želimo ohraniti. V veliko pomoč so nam naši prostovoljci, ki se jim za njihovo požrtvovalno in plemenito delo lepo zahvaljujem. Zahvaliti pa se moram seveda tudi vsem zaposlenim, Občini Gornja Radgona, kot večinskemu družbeniku, ki podpira naša prizadevanja, pa tudi vam spoštovani svojci in ne nazadnje tudi vsem našim stanovalcem s katerimi preživljamo skupaj dneve kot velika družina. Morda kdaj včasih tudi kaj »zaškripa«, ali v kateri družini pa ne, saj je tukaj 150 stanovalcev in 80 zaposlenih, ki se morajo vsi potruditi, da lahko živimo v slogi in miru“, je med drugim dejal Žula, ki je omenil nekatere izmed številnih aktivnosti in raznih prireditev, ki so jih organizirali v letu 2019, posebej odprtje Demenci prijazne točke, tradicionalni medgeneracijski zabavni maraton, izlet z vozički v sosednji Bad Radkersburg, obisk predsedniške palače in druženje s predsednikom RS, Borutom Pahorjem, številne koncerte in druge prireditve, organizacijo piknikov, slikarsko kolonijo in razstave, sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni in še in še.

„Aktivno sodelovanje z lokalno skupnostjo pomeni, da naš Dom starejših občanov ni le namenjen izključno svoji osnovni dejavnosti, marveč diha in živi s svojim krajem, z okolico, z ljudmi, predvsem občani mesta Gornja Radgona. Upam in želim, da bi s to tradicijo in poslanstvom nadaljevali tudi v naslednjih letih, kljub spremembam, ki se kažejo v prihodnosti. Ne želim pa danes govoriti o tem, da je naša država malce »zaspala« na področju skrbi za dostojno življenje starostnikov. Domskih kapacitet je premalo, cene so previsoke, storitev pomoč družini na domu nam peša, pojavljajo se veliki kadrovski problemi in na Zakon o dolgotrajni oskrbi čakamo že 15 let. Pa vendar, kakorkoli že je, menim da smo v radgonskem Domu zaenkrat uspeli najti primerne in pravilne rešitve. Pri tem nam pomagate tudi vi spoštovane stanovalke in stanovalci, zato mi dovolite, da se vam še enkrat zahvalim ter vam zaželim vse dobro in lepo“, je zaključil Žula, ki je predsednici skupnosti stanovalcev, Ireni Svetec, simbolično zahvalil s šopkom za razumevanje, podporo in sodelovanje.

Radgonski podžupan David Roškar pa je z vedrim nagovorom dal iztočnico za pričetek prijetnega druženja in zabavo do poznih večernih ur. „Ne smemo prezreti, da ste starejši tisti, ki ste nam pomagali soustvarjati našo domovino, našo občino in mesto, in zato je tudi današnja zabava ena izmed majhnih pozornosti v znak zahvale za vaš prispevek. Neprecenljive pa so vaše izkušnje in modrost, ki ste jo prenesli na mlajše rodove. Živimo v prazničnem času, ti časi so namenjeni trenutkom za stiske rok in objeme. Predvsem pa so to časi, da odpremo svoja srca ne samo svojim najbližjim, ampak vsem, ki to ta čas potrebujejo. Svoja srca lahko odpremo z prijaznimi besedami, s stiskom rok osamljeni osebi, osebi, ki je lačna in živi na hladnem, pa mu lepa prijazna beseda pomeni več kot kos kruha, več kot toplota doma, več kot družba. Preživite praznike z ljudmi, ki vas imajo radi in ki vašo ljubezen potrebujejo. Vsem vam pa danes zvečer želim lepo in veselo druženje, lepe praznike, ki prihajajo, predvsem pa veliko zdravja in življenjske igrivosti v letu, ki prihaja, da se bomo lahko spet v prihodnjem letu poveselili na tem srečanju“, je med drugim dejal Roškar, ki je z enotno željo: Imejte se radi in ne pozabite, da sta sreča in zadovoljstvo popolna le v primeru, če ju zaznamo in delimo z drugimi, pohvalil tudi kolektiv doma.

Ob kulinaričnih dobrotah domske kuhinje in dobri glasbi je čas hitro potekel in ob slovesu so mnogi udeleženci izrekli zahvalo ter številne pohvale za tako dobro organizirano in prijetno »silvestrovanje«. Mnogi so obljubili, da naslednje leto ob tej priložnosti ne bodo manjkali, saj v DSO v Gornji Radgoni znajo poskrbeti tudi za dobro počutje drugih uporabnikov, ne samo stanovalk in stanovalcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: