petek, 3 aprila, 2020

Pevska skupina Prijatelji nastopila v radgonskem Domu starejših občanov

V avli Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, kjer vseskozi skrbijo, da stanovalcem ni dolgočasno, je znova bilo prijetno in zelo veselo. Znova jih je namreč obiskala Pevska skupina Prijatelji društva invalidov Murska Sobota, pod vodstvom pevovodkinje Metka Schnabl. In tamkajšnji stanovalce, ki imajo zelo radi slovensko ljudsko pesem, in zaposlene so znova lahko uživali. „Prijatelji“ so izvedli prav poseben program ljudskih pesmi, saj jim je osrednji cilj ohranjanje ljudskega izročila kamor sodijo tudi narodne pesmi. Prisotne so razveseljevali z izvajanjem priljubljenih slovenskih pesmi in napevov, peli pa so predvsem stare narodne pesmi, ki so stanovalcem DSO Gornja Radgona zelo všeč in jih tudi zelo dobro poznajo. Zato so jim tudi sami pomagali pri petju.

Že pred začetkom prijetnega koncerta je prisotne pozdravil direktor DSO Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, ki je gostom iz Murske Sobote na čelu z Metko Schnabl zahvalil, da pogosto pridejo v radgonski dom in zabavajo njihove stanovalce. Voditeljica in koordinatorka pevske skupine Metko Schnabl pa je kratko predstavila pevsko skupino Prijatelji, katero sestavlja 14 pevk in pevcev izmed katerih so vsi člani ali podporni člani Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota. „Da sploh bomo peli smo se odločili na občnem zboru pred tremi leti. Takoj se nas je zbralo nekaj, ki radi pojemo in se družimo. Prišli pa smo tudi na idejo, da bi lahko s svojim petjem popestrili kakšno prireditev ali družabni dogodek. Vsi mi smo amaterji in bi bili veseli, če bi imeli tudi kakšnega profesionalnega vodjo, a žal v društvu za to vedno zmanjka denarja. Zato mi, kot sami amaterji lahko izberemo le pesmice, ki so nam pri srcu, so nam všeč in jih lahko zapojemo. Ritem in vsebino pa prepuščamo našim občutkom. S tem, da se enkrat tedensko dobivamo in zapojemo, največkrat pozabimo tudi na svoj vsakdanjik ali pa morebitne zdravstvene težave, ki jih žal v tem času ne manjka“, je med drugim dejala Schnablova, ki je spomnila tudi na Martina Slomška, ki je pred 150 leti v svoji zbirki Drobtinice, med drugim zapisal, da „smo Slovenci narod, ki rad poje, se druži, zabava in veseli – ter kdor poje zlo ne misli“. Prav zaradi tega so „Prijatelji“ tokratni koncert začeli s Slomškovo pesmico: Svetlo sonce se je skrilo!

Sledile so same domače pesmi, in vsi prisotni, predvsem pa starostniki – stanovalci doma, so bili zelo veseli in navdušeni nad koncertom, ki so ga pripravili in očitno je, da si starejši ljudje želijo takšnih nastopov. In ohranjanja avtohtonih ljudskih pesmi tudi. Prav zaradi tega mnogi zbori in skupine v domovih starejših prepevajo predvsem vesele in nostalgične pesmi, ki tudi bolnim in onemoglim hitreje požene kri po žilah. Ob tem mladim priporočajo, da gojijo našo, avtohtono slovensko ljudsko pesem, da na bi nikoli šla v pozabo…

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: