Sramotna dobrodelnost: Za brezdomce je dobro vse

Čeprav so zadovoljni z akcijo zbiranja nogavic, v Humanitarčku so razočarani, saj je dobrodelnost pokazala na grdo plat človeštva.

Kot je znano je mariborsko društvo Humanitarček, v spomin na prostovoljca Roka Černica, ki bi bil 16. januarja 2020 star šele 23 let, organiziralo dobrodelno akcijo zbiranja toplih nogavic, ki jih je Rok rad podarjal brezdomcem. Odziv je bil izjemen, saj so zbrali čez deset tisoč parov, a nekaj je prostovoljce vendarle razžalostilo. Ko so odprli nekatere pošiljke, niso mogli verjeti lastnim očem, skratka njihova akcija je ponovno pokazala na grdo plat človeštva.

Organizatorji akcije v Humanitarčku so namreč nekaj dni po poteku akcije Rok(ovanje) objavili fotografijo prepolnega avtomobila s poštnimi paketi, v katerih so nogavice, ki jih zaradi poštne zamude še kar prejemajo. Čeprav so se paketov razveselili, pa so v društvu s sledilci delili grenko izkušnjo tokratne akcije zbiranja nogavic. »Malo pa smo žalostni. Ogromno vas je poslalo strgane nogavice … Zakaj? Menite, da brezdomce v luknje ne zebe. Ali je troej za brezdomce vse dobro?«

Jezi jih predvsem, da so nekateri ljudje pošiljali preluknjane in stare nogavice. »Pa lepo prosim kakšne rabljene nogavice. Nove ne stanejo veliko in lahko kupimo nove in jih podarimo. Rabljenih spodnjic in nogavic se ne podarja, ko pa so nove cenovno ugodne«, »Pa kako imaš srce to podarjati naprej«, »Kako grdo od tistega, ki pošlje strgane nogavice. Jaz sem kupila nove, tako kot lani«. »Tudi brezdomci so ljudje«, »Da pa bi pošiljali strgane, luknjaste nogavice – sram bi me bilo«, »Ljudje, ki so poslali nogavice z luknjami, so pa res primitivni«, so le nekatere od objav, ki so prav tako razočarani nad nekaterimi sodržavljani, ki so organizacijo Humanitarček praktično naredili kot smetišče.

V društvu so že v preteklosti ugotavljali, da ljudje brezdomcem in družinam v socialni stiski pošiljajo umazane in luknjičaste obleke. Nobena humanitarna akcija ni smetišče, je takrat na facebooku zapisala predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog. Takšna donacija za potencialnega prejemnika pomeni nespoštovanje, pravijo v Humanitačku, kjer so začeli natančno pregledovati donacije, čeprav jih včasih prejmejo od društev, ki naj bi prejete stvari že očistila in pregledala. »Kaj bo brezdomec z luknjastim puloverjem, velikim kot pest? Sončil morda ozebline? Ženska iz socialno ogrožene družine? Naj obleče zamazane spodnje hlače z luknjo? Vsi ti ljudje imajo že doma umazana, dotrajana oblačila… mar smo res tako nizkotni? Dobrodelnost zaradi lajkov?,« so se v preteklosti že spraševali v društvu Humanitarček.

Kljub vsemu bodo akcijo v Rokov spomin izvedli vsako leto. Rok Černic, ki je bil leta 2015 imenovan za naj prostovoljca Slovenije do 19 let, je umrl avgusta 2018, star komaj 21 let. Spominsko humanitarno akcijo zbiranja toplih nogavic v Rokov spomin so poimenovali Rokovanje, kar je skovanka njegovega imena in slogana podati roko. V akciji so lani zbrali več kot 6.000 parov nogavic, letos pa kar 11.028. Največ jih je prispelo po pošti, najdaljšo pot do zdaj pa je imela pošiljka iz švicarskega Basla, medtem ko pošiljka iz Melbourna s 450 nogavicami še čaka, da pride v Evropo. Akciji so se pridružili dijaški domovi, vrtci, šole in celo nekaj policijskih postaj. Nogavice so že poslali po zavetiščih za brezdomce po vsej državi.

Kdo so HUMIJI?

Humanitarček se je rodil nekega jesenskega popoldneva ob kavi – ki je imela okus po neiskrenosti in v kateri je še tlela slaba izkušnja s “pravno osebo”, ki je v imenu dobrobitnosti skrbela le za blaginjo svojih članov. Bolečina ob zavedanju vsesplošne neiskrenosti je bila grenkejša od najbolj grenke arabice brez sladkorja… In tako se je rodila ideja, spontano – brez velikega pompa, saj se je zdelo, da je edini pravi odgovor na skorumiranost modernega sveta, ki ne premore več niti toliko dostojanstva, da bi znala dobroto obdržati – dobro. Pri rojstvu je 5 ustanovnih članov postavljalo pravila “igre”, statut in se borilo z birokracijo, ki je nihče od nas ni povsem razumel – predvsem pa ni dojel, kako veliko je v naši državi potrebno, da lahko pomagaš. A po papirnih vojnah smo ga dobili – novorojenega otroka, v katerega smo zavili vso svojo naivno vero v boljši jutri, iskreno upanje v pomembnost malih korakov in vse tiste male, drobne pozornosti, s katerimi smo želeli nekomu spremeniti svet.
„Verjeli smo, da smo dovolj veliki, da bomo obstali – in smo. Od začetne ekipe je življenje v neke druge zgodbe odneslo le enega našega člana. Mi pa smo vsako leto znova rasli po številu pripadnikov, ki so sprva samo tiho simpatizirali z nami, kasneje pa so vedno glasneje želeli postati del našega kroga. Po številu izkušenj… Predvsem pa po številu iskrenih pogledov in toplih zahval… Danes smo še vedno tu – še vedno se borimo z birokracijo in marsikaterim polenom, ki prileti pod naše noge. A naučili smo se teka na dolge proge, znamo preskakovati ovire – tiste, ki jih ne gre preskočiti, pa znamo preplezati.. Še vedno je naša energija enako naivna, enako utopično iskrena. Še vedno z vso dušo in srcem verjamemo, da lahko z malimi stvarmi polepšamo nekomu dan, dva, mesec, leto na tem svetu.. Predvsem pa mu povrnemo najpomembnejše – zaupanje v sočloveka. Ne premikamo gora – povsem zadovoljni smo, da so Savinjske Alpe, kjer so in da Julijci pritegnejo naš pogled na poti v Ljubljano… Ne iščemo projektov v daljni Afriki – bolečina, žalost, revščina so že pred našimi vrati … In predvsem zime so v naši Sloveniji boleča izkušna za marsikoga na socialnem dnu. Ne pobiramo članarine – več pomenijo pridne roke, entuziazem in dobra misel, kot nekaj evrov, ki jih darujemo le za to, da se počutimo “dobre”… (no, se pa donacij ne branimo). Nismo tako veliki, da bi se o nas govorilo po komercialnih televizijah, a tudi tako majhni ne, da nas bi v našem okolju spregledali. Ne verjamemo v pravljice, verjamemo pa v pravljičarje, ki lahko naslikajo lepši jutri. Smo, kar smo. Vsak zase in vsi skupaj – trdno odločeni, da povrnemo vero v dobrobit, sočloveka, zaupanje, iskrenost… (Ninna Kozorog, predsednica društva)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: