Spomnili so se prve žrtve osamosvojitvene vojne

Radenčani so se poklonili vsem žrtvam, predvsem Alojzu Gaubeju

V Spominskem parku osamosvojitvene vojne v Radencih so veteranske in domoljubne organizacije in združenja, pripravili posebno komemoracijo, ki je v prvi vrsti bila posvečena dogodkom, ki so zaznamovali leto 1991, ko so pripadniki TO, Milice, civilne in narodne zaščite ter večina prebivalcev Slovenije nastopili najbolj enotno v zgodovini države, ter branili ozemlje naše države od Jugoslovanske armade. Ta je po besedah Nika Brusa, predsednik OZ VVS Gornja Radgona, na silo in z vsem mogočim orožjem hotela prevzeti mejne prehode po vsej državi ter s tem tudi z vojaško silo prekiniti odločitev Skupščine RS in slovenskega naroda o miroljubni odcepitvi ter nastanku samostojne države.

„Ta slovesnost je namenjena vsem žrtvam vojne 1991, še posebej pa mlademu Alojzu Gaubetu z Janževega Vrha, ki je bil 28.junija 1991 v Radencih, ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, odpeljan v bolnišnico v Rakičan, kjer je 3.julija podlegel poškodbam. Še isti dan, nekaj ur pozneje je v Gornji Radgoni pod streli iz oklepnega vozila JA padla druga žrtev-svetovni popotnik in svetovljan Janez Svetina, ki je z fotoaparatom v roki želel posneti dogodke. Za ti dve dragoceni življenji ter za vse žrtve vseh vojn ter civilne žrtve in žrtve v prometnih nesrečah doma in po svetu predlagam, da se jih spomnimo s prižigom sveč ob plošči na obeležju, ki jih bodo položili predstavniki delegacij ter sestra Alojza Gaubeta, Marija“, je dejal Brus.

Po minuti molka pa je zahvalil učenkam in učencem ter mentorjem OŠ Kajetan Kovič iz Radencev za odpeto zdravljico in kulturni program. Hkrati je vsem skupaj čestital ob prazniku 25.oktobru – Dnevu suverenosti, ki je posvečen obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije. Zahvalil je tudi zbranim praporščakom za izkazano spoštovanje, delegacijam OZ VVS Gornja Radgona in Lenart, PVD Sever Pomurje – odboru Gornja Radgona, OZSČ Gornja Radgona, KO borcev za vrednote NOB Radenci in Gornja Radgona, Društvu šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, občini Radenci ter županu za skrbništvo in vzdrževanje Spominskega parka, veterankam in veteranom…

Na komemoraciji v Radencih se je zbralo kar nekaj veteranov in občanov (Foto: Dani Mauko)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: