sobota, 4 aprila, 2020

Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Murski Soboti danes odkritje novega kipa

V minulih dneh, tednih in mesecih se je po večjem delu Prekmurja zvrstilo ogromno takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov namenjeni proslavi 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. In med slednje sodi tudi dogodek, ki se bo danes zgodil v prekmurski prestolnici. Danes, 12.12 2019, ob 12. uri bo namreč na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti, slavnostno odkritje posebnega kipa, namenjenega stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Uvodni nagovor na slovesnosti bo imel župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, slavnostni govornik pa bo Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije in predsednik Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Prav v sklopu predstavitve aktivnosti odbora v zvezi z izvedbo različnih dogodkov ob stoletnici je bila predvidena tudi postavitev omenjenega novega kipa v središču Murske Sobote. Ta bo danes tudi uradno predstavljen javnosti, in sicer na posebenm mestu na ploščadi pred objektom Pomurskih lekarn v križišču ulice Štefana Kovača in Kocljeve ulice. Avtor spomenika petih narodnih buditeljev Prekmurja, je slovensko – bosanski akademski kipar Mirsad Begić. Gre za granitni blok, kjer nosilni element kompozicije meri 1,7 metra v višino, 2 metra v širino in 6 metrov v dolžino. Na njegovi zgornji površini bo umeščena kompozicija petih portretov v nadnaravni velikosti, ki so odliti v bron in predstavljajo zgodovinske osebnosti Prekmurja. „Poseben pomen spomeniku dajeta dve bronasti drevesni veji, ki se diagonalno pneta ob dveh daljših stranicah granitnega bloka in povezujeta portrete s prekmursko zemljo. Veji izvirata iz dveh pretežno vkopanih amfor ob vznožju granitnega bloka,“ so zapisali v predstavitvi kipa.

Priložnost za postavitev spominskega obeležja so sicer ponudili trem akademskim kiparjem, ki sodijo v vrhunec slovenske likovne umetnosti, ob Begiću še Matjažu Počivavšku in Mirku Bratuši, vabilu k sodelovanju pa se je odzval le prvi. Merilo izbora je bilo, da del teh kiparjev še ni v Murski Soboti, ob tem pa da se je vsak od njih že dokazal z javnimi plastikami ter delom v bronu in kamnu.

Strokovno komisijo, ki je pripravila pogoje in kriterije povabila, so sestavljali pomurski umetniki in zgodovinarji: Robert Inhof (predsednik komisije), Metka Fujs, Sandi Červek, Angelca Dokl Mir in Darja Potočnik.

Ob današnjem odprtju novega kipa v Murski Soboti, bodo za glasbeno spremstvo poskrbeli pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Murska Sobota II, pod vodstvom Mirana Flegarja, prof.

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: