Slovenski heroj, malček Kris je že v domačem zavetju na slovenskih tleh

V ponedeljek je imel zadnji pregled v ZDA, danes pa je že v varnem domačem zavetju.

Medtem ko se je Slovenija zstavila zaradi koronavirusa, se je v varno zavetje doma vrnil Kris Zudich. Deček, ki je v dobrodelni akciji združil vso Slovenijo je zaključil zdravljenje v ZDA in prekinil z jemanjem dodatnih zdravil, so sporočili preko Krisove facebook strani. Mali Kris se je s pomočjo vseh dobrodelnih škratkov Palčice Pomagalčice iz Slovenije in zunaj njenih meja, Miodraga Kostića ter Gorenjske banke varno vrnil v Slovenijo.

Deček Kris Zudich se je po 11 urnem poletu iz Los Angelesa vrnil v Slovenijo. Prevoz je bil opravljen z zasebnim letalom Bombardier Global Express, ki je danes zjutraj ob 8. uri pristalo na letališču Jožeta Pučnika. Na letalu so bili 4 člani posadke in trije člani družine Zudich. V lanskem letu je Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki za zdravljenje Krisa zbralo skoraj 4 milijone evrov. Z največjo humanitarno akcijo doslej je Slovenija pokazala svoje veliko srce, ki je vse nas povezalo v dobrodelni objem in Krisa popeljalo do najdražjega zdravila na svetu.

Z zdravljenjem na kliniki UCLA v Los Angelesu in aplikacijo zdravila Zolgensma je dveletnemu Krisu, ki se je rodil z redko genetsko boleznijo (spinalno mišično atrofijo tipa 1), omogočeno, da bo lahko zaživel boljše življenje. Kris je povezal dobre ljudi in v pičlih šestih dneh so bila zbrana prepotrebna sredstva, s katerimi bo društvo Palčica Pomagalčica omogočilo zdravljenje ali rehabilitacijo tudi drugim pomoči potrebnim otrokom. O vseh sredstvih, ki so bila porabljena za Krisovo zdravljenje in vrnitev domov, bo društvo, tako kot do sedaj, transparentno obvestilo javnost, ko bodo poravnani vsi računi v ta namen. Krisova vrnitev je bila organizirana izjemno hitro, svetovna pandemija je žal namreč ustvarila razmere, v katerih bi bilo nadaljnje bivanje v ZDA za Krisa lahko ogrožujoče. Fizioterapij in pregledov že nekaj časa ni imel, vse manj pa je bilo na razpolago pripomočkov za njegovo oskrbo.

Društvo Palčica Pomagalčica je za pomoč pri izvedbi vrnitve v domovino zaprosilo Urad predsednika RS, ki se je na prošnjo takoj odzval, prav tako pa je veliko oporo za izvedbo potrebnega nudil g. Andrej Šter, ki se je sočutno angažiral za to, da je kljub izrednim razmeram in izredno zahtevnemu prehajanju državnih meja družina danes na domačih tleh. Sam polet v Republiko Slovenijo je bil skupaj z zbranimi sredstvi Društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki omogočen tudi s strani gospoda Miodraga Kostića in Gorenjske banke, ki sta Krisu s svojo donacijo že dne 6.11.2019 omogočila polet v ZDA z zasebnim letalom. Posebna pomoč g. Kostića in Gorenjske banke je v teh kriznih razmerah ključno prispevala k temu, da se je družina še pravočasno vrnila domov. Pri tem je pomoč nudila tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki društvu in Krisu stoji ob strani že ves čas akcije.

Krisova družina sporoča, da se Kris počuti dobro in da je biti doma zanje v teh hudih časih nekaj neprecenljivega. Zagotovili bodo strogo izolirano okolje, upajoč, da se bomo lahko v živo objeli čim prej. Rezultati Krisovega zdravljenja so vzpodbudni, opaziti je viden napredek v njegovem razvoju. Kris predstavlja zagotovilo, da lahko skupaj dosežemo nemogoče, dandanes pa to prinaša upanje, da s skupnimi močmi s čim manj posledic preživimo tudi pandemijo. Kris sporoča: skupaj zmoremo!

Šredsednica Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki Larisa Štoka, še sporoča: “Iz srca se zahvaljujemo celi Sloveniji in tudi škratkom zunaj njenih meja. Brez vas nam ne bi uspelo. Naši Palčici pomagalčici Larisi Štoka in dobrodelnim škratkom bomo vsi trije večno hvaležni za vso pomoč in podporo,« so zapisali in dodali, da so imeli v ponedeljek še zadnji pregled pri dr. Perry Shiehu. »krvni rezultati so bili odlični, zaključili smo zdravljenje v ZDA in prekinili z jemanjem dodatnih zdravil. Danes smo že presrečni v svojem domu in upanju, da bo tudi ta črni oblaček nad vsemi nami kmalu le še grd spomin. Čuvajte se”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: