Skip to content

Bakos.si

Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!

Četrti festival vin Osrednjih Slovenskih goric navdušil vinoljube in prijatelje vina; Poskusili so tudi penine, katere so leto dni počivale v samostanskem vodnjaku

Prav v času, ko bo mošt dokončno spremenjen v vino, je Društvo za razvoj kulture Vincar, v čudovitem Frančiškanskem samostanu v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, pripravilo sedaj že tradicionalni, 4. festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Gre za čudovito pokrajino z unikatnimi vini, ki pa še vseh svojih čarov ni pokazala, in zato je pod sloganom »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!«, z namenom, da ponovno združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, po besedah idejne vodje festivala in nekdanje lokalne vinske kraljice, Martine Breznik, tudi potekal že 4. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Na samem festivalu, v edinstveni samostanski kleti, se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov s tega območja, in sicer iz občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 19 vinogradnikov in vinarjev, z več kot 50 vzorci različnih vrhunskih vin.

Z možico navdušenih vinoljubov in prijateljev vina so tako bili: družina Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Konrad wine, Kmetija Marjana Senekovič, Vina Toplak, Vina Kramberger, Vina Donik, Vinogradništvo Šebart, Vino Vitis, Vinogradništvo Rojs Rojs, Kmetija družine Senekovič, Vinogradništvo Farasin, Gostišče na kmetiji Kaučič, Turistična kmetija Hari, Vinarstvo Hafner in Vinarstvo Šenveter. „Tudi letošnje leto je lokacija festivala bila čudovita Frančiškanska klet v občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših“, pravi Martina Breznik. Ob uradnem pričetku Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric, je vse prisotne pozdravil predsednik društva Vincar, Žan Krajnc, besedo dobrodošlice pa so jim namenila župan občin Sveta Trojica, David Klobasa, in Cerkvenjak, Marjan Žmavc, seveda tudi 6. Cerkvenjaška vinska kraljica, Tjaša Simonič, in direktor Kmetijsko svetovalne službe Ptuj, Andrej Rebernišek. Festivala so se sicer med drugimi udeležili tudi vinski vitezi Slovenskega in Evropskega reda, ter sommelierji. Društvo Vincar se je s posebno gesto zahvalilo tudi vinogradnikom, ki so na Tretjem festivalu vin podarili penine, katere so leto dni počivale v samostanskem vodnjaku. Penine so prispevali Vinska klet Klobasa, Vinarstvo Hafner, Vinogradništvo Šenveter in družina Breznik.

Znova je posebnost festivala bil dvig in spust penin v 14 metrski vodnjak, katerega skrivajo zidovi Samostanske vinske kleti. V vodnjaku bodo penine zorele dve leti, vse do do Šestega festivala vin Osrednjih Slovenskih goric. Ob mirnem teku našega življenja, bodo zorele penine Vinogradništva Hafner in Vinohradništva Šenveter iz Svete Ane, Vinske kleti Klobasa iz Svete Trojice, družine Breznik iz Cerkvenjaka, Gostišča na kmetiji Kaučič iz Benedikta in penine Konrad Wine iz Svetega Jurija. Ob zaključku uradnega dela festivala se je društvo Vincar zahvalilo tudi vsem sponzorjem Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric. „Želimo vam podariti našo največjo dragocenost. Penino, ki je leto dni, vse od 3. Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric počivala na dnu vodnjaka v idelanih pogojih in z odlično kakovostjo“, je povedala Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica in ena izmed pobudnic festivala. Penino so sicer namenili podjetju Agroremont, Roku Berdinek, podjetje Bardon d.o.o., Podjetje SES, d.o.o., Ozvočen.si, županu občine Sveta Trojica, Davidu Klobasa in neutrudni Tereziji Breznik.

Kot so povedali, brez pomoči njihovih prijateljev in ostalih cenjenih sponzorjev, pa festival nebi mogel biti izpeljan v takšni meri, kakršni je bil. „Najlepša hvala tudi Gostinski opremi Burja, Zavodu SloVino, Družini Breznik, podjetju Halder, Radenski, Študentskemu klubu Slovenskih goric, Klubu študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Podjetju Agroremont, Občini Sveta Trojica in Razvojni agenciji Slovenske gorice. Vinskim brbončicam, Huti, Radiu Slovenske gorice, Ovtarjevim novicam, Glasilu Zrnje, Artio print, Ivanu in Silvi Šenekar, Kmetiji Plohl, Ireni Heric, BK TV, Štajercu, Tjaši Oman, Moniki Firbas, Aleksandra Papež, Toni Konrad ter našim prostovoljcem kateri so prav tako veliko pripomogli k uresničitvi naše ideje“, je dodala Martina.

Penin si niso namenili le svojim vinogradnikom in sponzorjem, kajti vsi tisti, ki so bili prisotni na festivalu, so imeli priložnosti poskusiti penine. Z zdravljico in željo, da se vidijo na 5. Festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric, ki bo prihodnje leto, je celotno dogajanje popestrila odlična Skupina Zven in edinstvena Kiara Katan. V društvu Vincar pa so z zadovoljstvom zaključili, da je 4. festival presegel vsa njihova pričakovanja. „Ponovno smo dokazali, da znamo podpreti lokalne vinogradnike in s tem ohranjati našo kulturo, kar je bil cilj že od vsega začetka. Ob tem vemo zadovoljiti vse ljubitelje vina od blizu in daleč“, so poudarili pri Vincarju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: