četrtek, 27 februarja, 2020

Več kot 100 udeležencev na 6. Nejčevem pohodu v spomin na tragedijo izpred šestih let, ko je med reševanjem elektro omrežja, umrl 20-letni fant

Kot je znano, je pred šestimi leti, natanko 5. februarja 2014, Slovenijo zajela naravna ujma z žledolomo, izjemnih razsežnosti. Zaradi poškodovanega elektrodistribucijskega omrežja so bili stotisoči uporabnikov, prebivalstvo in gospodarstvo, brez oskrbe z električno energijo. Pri odpravljanju poškodb na omrežju in pri ponovnem vzpostavljanju oskrbe z električno energijo, je v tragični nesreči izgubil življenje mladi pogodbeni sodelavec Elektra Maribor, Nejc Mesarič. Zato je Pohodniška sekcija ŠD Elektra Maribor, minulo soboto izvedla 6. Nejčev spominski pohod, s katerim so udeleženci počastili spomin na mladega, sina, vnuka, brata, sokrajana, prijatelja in sodelavca. V spomin nanj in na njegov pogum je poleg pohoda potekala tudi spominska slovesnost, med številnimi pohodniki in gosti, dobra stotnija jih je bilo, so bili že tradicionalno tudi predstavniki Hrvatske elektroprivrede, ki so pred šestimi leti z odlično usposobljenimi ekipami priskočili na pomoč slovenskim kolegom pri odpravljanju obsežnih posledic vremenske ujme.

„Takrat je Nejc vsem nam dajal voljo. Le dan prej je povedal, kakšne so razmere tukaj zgoraj in z velikim veseljem je šel pomagat. Žal se je zgodilo, kar se je,“ se tragičnega dogodka spominja Nejčev oče Matjaž Mesarič. Pohod, ki vzbudi bridke spomine, pa očeta navdaja tudi s ponosom: „Po vseh teh letih, ko vidim, koliko ljudi prihaja na spominske pohode, sem ponosen na svojega sina, je heroj za vse nas, ponosen, kaj je takrat naredil, da pomaga ljudem“. Njegov mlajši sin Aleks, Nejčev brat, pravi, da je sam dogodek „bil za našo družino velik šok in se ga je težko spominjati, a življenje teče naprej in ga je treba živeti tudi brez Nejca,“ je tik pred položitvijo venca, cvetja in sveč povedal Aleks Mesarič. Nesrečni Nejc, takratni pogodbeni sodelavec Elektra Maribor, ki je v tragični delovni nesreči ob udaru električnega toka izgubil življenje, je takrat bil komaj 20 let. Pripravljal se je, da bi kot okoljevarstveni tehnik šel študirati, obetala se mu je tudi stalna zaposlitev. Prostovoljno se je javil, da gre pomagati krajanom Repa in Tinja na Bistriškem Pohorju, da bi jim ob takratnem žledolomu čim prej povrnili elektriko… Starša Nejca Mesariča, mama Lidija in oče Matjaž, pa njegov brat Aleks Mesarič, so hvaležni, da se v Elektru Maribor vsako leto spominjajo tega tragičnega dogodka, ki jim je odvzel bližnjega sorodnika. Aleks Mesarič je povedal, da mu je sicer težko spominjati teh dogodkov, a je vseeno bolečina iz leta v leto manjša. Sam je bil 20 mesecev mlajši od Nejca, ter je vmes doštudiral in diplomiral s področja varstva okolja in komunale, zaposlitev pa našel prav v Elektru Maribor. Da pridejo večkrat obiskat kraj nesrečnega dogodka na Bistriškem Pohorju, je dejala tudi Nejčeva babica Terezija Babosek, kateri pa je vsako leto po Nejčevi smrti težje, saj, pravi, razmišlja o tem, kaj vse bi lahko v vseh teh letih Nejc še doživel, si ustvaril družino, kariero in podobno. Kljub vsemu pa podpira potezo Elektra Maribor, da vsako leto pripravijo v spomin na njenega vnuka Nejca pohod in spominsko slovesnost.

Sam pohod, ki je potekal po delu južne slovenske Transverzale iz Slovenske Bistrice do Sv. Treh kraljev, se je sicer začel že ob 7,00 uri zjutraj izpred Lovske koče (Zg. Bistrica 25) Slovenska Bistrica. Pohodniki so se nato dve uri pozneje udeležili pogostitve in spominske slovesnosti, ob prvem spominskem obeležju ob cesti v Repu na Pohorju in nato pot nadaljevali do glavnega spominskega obeležja. Po slovesnosti do pohodniki odšli še na drugi, krajši del pohoda do Gostišča Jakec na Sv. Treh kraljih na Pohorju. Ob svojcih, prijateljih, sodelavcih in drugih, sta se pohoda in slovesnosti, ob Borisu Soviču, predsedniku uprave Elektra Maribor, prvič udeležila tudi Dejan Židan, predsednik državnega zbora in Darko But, generalni diretkor Uprave RS za zaščito in reševanje. Na slovesnosti, katero je povezovala Karin Zagomilšek Cizelj, je tudi tokrat nastopil moški pevski zbor KUD Tinje.

Predsednik uprave družbe Elektro Maribor, mag. Boris Sovič, je ob pohodu povedal: »Pred šestimi leti, prav v teh dneh, je bila podoba narave na področju, kjer se nahajamo danes in širše, povsem drugačna. Ledeni žled je prekril naravo in povzročil ogromno škode na elektroenergetskem omrežju, zaradi katere so bili stotisoči slovenskih uporabnikov brez električne energije. Zaposleni v slovenski elektroenergetiki so si, skupaj z mnogimi drugimi, v izjemno težkih razmerah požrtvovalno prizadevali za ponovno vzpostavitev napajanja z električno energijo. Pri odpravljanju posledic žleda smo v tragični nesreči na Slovenjebistriškem Pohorju žal izgubili mladega sodelavca. Tudi v lanskem letu nas je pretresla tragična nesreča, v kateri smo pri odpravljanju okvare na srednjenapetostnem omrežju izgubili izkušenega sodelavca. Vsako leto se zberemo na spominski slovesnosti v osrčju pohorskih gozdov, da počastimo spomin na Nejca in na vse, ki si pogosto v najtežjih razmerah prizadevajo za skupnost. Prav je, da spoštujemo plemenitost, hrabrost in požrtvovalnost sodelavcev slovenske elektrodistribucije, ki si ves čas, ne glede na vremenske in terenske razmere, prizadevajo, da so uporabniki, tako gospodinjstva kot gospodarstvo, kakovostno oskrbljeni z električno energijo.«

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: