Skip to content

Sarme, segedin, grajevo zelje, flikice, sladice iz zelja…

Odlično obiskan 17. Kapüstni den v Šalovcih, kjer je najboljši segedin skuhala ekipa iz Prosenjakovcev

Minulo nedeljo je pod šotorom in okrog njega, na prireditveno – turističnem prostoru Volčin v središču Šalovcev znova bilo sila veselo, razigrano in „zeljnato“, še posebej pa je dišalo iz loncev po »segedinu«. Turistično društvo Dišeči volčin Šalovci je namreč, skupaj s krajani in domačo občino Šalovci, pripravilo že 17. tradicionalno prireditev „Kapüstni den 2019“ (dan zelja), katere prvotni namen je ohranjanje jedi iz zelja, ki je nekoč bilo ena glavnih jedi zlasti na podeželju. Prireditev Kapüstni den ali dan zelja, ki je tudi letos bila množično obiskana (več kot 1000 obiskovalcev v občini, ki šteje manj kot 1.400 prebivalcev op.p.), vsako leto postreže z obilico razstavljenih jedi iz zelja ter drugih dobrot, ki jih pripravljajo gospodinje iz vseh vasi občine Šalovci ter tudi iz drugih krajev, celo iz sosednje Madžarske. Na prireditvenem prostoru so gospodinje iz občine Šalovci pripravile razstavo jedi iz zelja, ki so jih ponudile na pokušnjo obiskovalcem. Ekipe so se tudi letos pomerile v izboru najboljšega segedina, ocenjevalna komisija pa je izbrala še najbolj izvirno zeljno maskoto.

Letošnjo prireditev so popestrili s prikazom tlačenja zelja na tradicionalen način v izvedbi KUD Budinci. V programu, ki sta ga v svojem duhovitem slogu povezovala dva Jožefa, so nastopili Folklorna skupina KUD Šalovci, kvartet pozavn Glasbene šole Murska Sobota pod mentorstvom Marka Slaviča in etno skupina „Što ma čas“. Za plesno glasbo pa sta skrbela odlična glasbenika – Duo Dejan & Tadeja. Na stojnicah so se predstavili lokalni obrtniki, rokodelci in proizvajalci, obiskovalci pa so bili deležni tudi bogatega srečelova lokalnih pridelkov in izdelkov. Za otroke do na voljo bila napihljiva igrala, seveda tudi posebna delavnica. Degustacijske dobrote iz zelja so tudi letos bile dopolnjene z zanimivo gostinsko ponudbo domačih jedi, a vsem so najbolj teknile jedi iz zelja, saj so na voljo bile same dobrote, poleg segedina, sarmic, grajevega zelja (zelje s fižolom), zeljnih flikic…, tudi različne sladice iz zelja in še in še.

Hkrati je osem ekip tekmovalo v kuhanju znamenite jedi iz zelja in mesa – segedina. Strokovna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali: Zdenka Lainšček, Jožica Črnko in Branko Časar, je ocenila, da je najboljši segedin skuhala ekipa iz Vrtnica Prosenjakovci, drugo mesto je pripadlo ekipi ECO Hodoš, tretje mesto pa ekipi iz Dolencev. Ocenjevalna komisija pa je izbrala tudi naj zeljno maskoto, in tokrat ja na prvo mesto uvrstila ECO (Evangeličanska cerkvena občina) Hodoš. Že nekaj let zapored organizatorji, poleg ohranjanja jedi iz zelja, skrbijo tudi za ohranjanje domačih običajev, in sicer s prikazom ribanja in tlačenja zelja na tradicionalen način, za kar so tudi letos poskrbeli člani Kulturno-umetniškega društva Budinci. In, na koncu, po prespani noči, nam je neutrudna predsednica TD Dišeči volčin Šalovci, Mihaela Kalamar zatrdila, da so organizatorji še enkrat bilo zelo zadovoljni s celotno prireditvijo, z vsem kar se je dogajalo in seveda z obiskom.

Besedilo in foto: O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: