Radgonsko penino nasledil Dolenjski cviček!

Nova, 24. Vinska kraljica Slovenije je postala Ana Pavlin, ki je nasledila Meto Frangež

Sinoči je bilo zelo veselo in živahno na „Slovenskem vinskem dvoru“, saj je prestol zapustila 23. Vinska kraljica Slovenije (VKS) Meta Frangež iz Gornje Radgone. Na gala predstavi v hotelu Radin v Radencih, katere so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti, za njeno naslednico, 24. VKS, za leto 2020 pa sta dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Pavlin z Otočca, ki je za vino vinske kraljice izbrala Frankinjo Plus, letnik 2017, iz hiše Martinčič. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji. Doma imajo nekaj manj kot 4000 trt. Poleg cvička, ki je za to področje značilna zvrst, pridelujejo tudi zeleni silvanec, laški rizling, dišeči traminec, portugalko, modro frankinjo, žametovko in ekološko sorto regent. Da se Ana zares spozna na vino, pa tudi kulinariko, dokazujeta zlato priznanje na Tednu cvička za vino Dišeči traminec ter zlato priznanje na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi za ajdov kruh z orehi. Na domači Matjaževi domačiji sprejemajo domače in tuje skupine.

Slavnostna govornica na dogodku je bila ministrica, dr. Aleksandra Pivec, ki je poudarila pomen delovanja vinske kraljice na področju promocije Slovenije, njenih vin, kulture pitja in družabnih ljudi. Ministrica je spomnila tudi na vlogo države in aktivnosti v sektorju vina, posebej pa je izpostavila lansko ustanovitev Sveta za vinogradništvo in vinarstvo, ki je najvišje strokovno posvetovalno telo ministrice. Svet je že začel z razpravo, na osnovi katere bo MKGP skupaj s člani, določil usmeritve za pripravo strategije slovenskega vinogradništva in vinarstva. Enako kot prvi govorec, gostitelj Janez Erjavec, ki je prvi pozdravil pristne na kronanju, se je tudi ministrica iskreno zahvalila 23. vinski kraljici Meti Frangež za opravljeno delo v preteklem letu, ko je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. Novi vinski kraljici pa je čestitala in ji zaželela veliko uspešnega dela, ko bo ozaveščala najširšo javnost o pomembnosti področja vina in vinogradništva. »Veseli me, da tudi nova vinska kraljica vidi priložnosti za večjo promocijo slovenskih vin v projektu Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, ki so zagotovo nepogrešljiv del vrhunske slovenske kulinarike«.

Ano Pavlin je sicer v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta VKS, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. Po kronanju, svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, VKS 2020, najprej čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje: Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh – Ford, Ljutomer, Murska sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0, 125 KM, Ecoboost Titanium. Vino VKS 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina. Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. VKS 2020 ponosno čestital Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto. Čestitala sta ji in zbrane nagovorila Cvetko Zupančič, predsednik KGZ Slovenije in Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih VKS ji je čestitala 21. VKS Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017. Čestital ji je tudi sekretar Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane. Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan. Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel Kk iz Trebnjega. Pri skladbi Deželica sonca in grozdja, ki jo je napisala Fanika Požek, uglasbil pa Lojze Slak, sta v aranžmaju 5K svoja glasova prispevala tudi Matjaž Pavlin, oče 24. VKS ter Jernej Martinčič, pokrovitelj vina VKS, oba prekaljena pevca v različnih pevskih zborih. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, znan novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

»Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija«, kot rada poudari kraljica Ana: »Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bi Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije teden ali dva okoli Martinovega prirejali različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko je manko

turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves.«

Na kronanju je kot rečeno nastopil družinski ansambel 5k, ki prihaja iz Trebnjega. Oče Marko Koščak je zgodaj prepoznal glasbeni talent svojih treh otrok in tako je že leta 2014 sam poprijel za harmoniko, Zala za kitaro, Vid za klarinet in v zadnjem času saksofon, Špela pa se je lotila igranja cajona in predvsem petja. Ko se jim je pridružil še prijatelj in basist Marjan Kovač, je bila zasedba skorajda popolna, povsem popolna pa je postala s prihodom pevke Tinkare Lazar. V začetku je skupino mentoriral vrhunski glasbeni pedagog, učitelj klarineta in dirigent Boštjan Dimnik, v

zadnjem obdobju pa je umetniški mentor skupine vrhunski aranžer in kitarist Relja Turudič iz Beograda, ki s skupino občasno, tako kot tudi na kronanju, igra na nastopih. 7-članska zasedba aktivno nastopa na Dolenjskem in drugod po Sloveniji, lani pa so izdali tudi svoj prvi CD evergreenov z naslovom “Iz naše stare kuh’ne«.

Dosedanjih vseh štiriindvajset:

Sedaj ko so v družbi Pomurski sejem že okronali 24. SVK, je zanimivo videti katerih 24 deklet je dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“, in sicer vse od leta 1996. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, v letu 2007 Maja Benčina iz okolice Vipave, v letu 2008 je to bila Svetlana Širec (iz Krčevine, torej iz mariborsko – ptujskega območja), leto 2009: Karolina Kobal (Vrhpolje pri Vipavi), leto 2010: Andreja Erzetič (Vedrijan v Goriških Brdih); leto 2011: Simona Žugelj (Čuril pri Metliki); Leto 2012: Martina Baškovič (Krška vas); Leto 2013: Neža Pavlič (Dobrnež pri Slovenskih Konjicah); Leto 2014: Špela Štokelj (Planina pri Ajdovščini); 2015: Sandra Vučko (Cven pri Ljutomeru), 2016: Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli, 2017: Maja Žibert iz Šentruperta na Dolenjskem, 2018: Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah; 2019: Meta Frangež (Gornja Radgona); 2020: Ana Pavlin (Otočec).

Beseda nove kraljice: Predana vinu…

Vino ima od nekdaj pomembno vlogo v življenju človeka. Pravilno uživanje vina nam izboljša razpoloženje, okrepi naše telo, razveseljuje duha, odganja skrbi, lajša življenjske težave in vliva optimizem. Zdravemu človeku daje vino moč, pogum in samozavest, bolniku je v zdravilo, okrepčilo in tolažbo. Vino je bilo navdih za številne pesnike, slikarje, umetnike in mislece. Je nepogrešljivo ob praznikih, slovesnostih, v žalostnih in veselih trenutkih. Zaradi vina nastajajo različni dogodki, pišejo se knjige, odpirajo turistične kmetije, organizirajo sejmi, sklepajo nova prijateljstva, pa tudi najrazličnejši posli. V sodobnem svetu ni kulturnega dogodka, ki ga ne bi pospremilo vino. Vino spremlja celotno človekovo življenje, njegovo ustvarjalnost, tradicijo in prihodnost.

Vino je tudi primerno darilo ob različnih priložnostih in različnim ljudem. Z vinom proslavljamo, utrjujemo prijateljstva, zapeljujemo ali se z njim postavljamo. Je edina pijača, s katero nazdravljamo.

Vino so že v starem veku uporabljali kot zdravilo in kot zaščito pred infekcijskimi boleznimi. Na nekaterih klinikah v južni Ameriki bolnikom pri kosilu postrežejo z vinom. Študije dokazujejo, da zmerni pivci vina živijo dlje kot abstinenti in prekomerni pivci. Mnoge raziskave so dokazale, da so ljudje, ki redno uživajo vino med obroki hrane, mnogo manj dovzetni za različne bolezni. Rek, da pomeni za odraslega človeka kozarec vina to, kar dojenčku mleko, ima svojo fiziološko in psihološko podlago. Sodobna medicina je vino skoraj povsem izrinila iz zdravilstva in ga zamenjala z različnimi pripravki farmacevtske industrije. Naša družba je zasvojena z raznimi pomirjevali in poživili. To je težava, ki se je sploh ne zavedamo. Mladina uživa različne gazirane pijače, ki jim dodaja visoko koncentrirani alkohol. Oboje je seveda, za razliko od vina, škodljivo za človeški organizem. Zato se bom zavzemala za širjenje kulture pitja vina tudi med mladimi.

Slovenija se ponaša z izredno raznolikostjo pokrajine, ki nam jo mnogi zavidajo. Na stičišču Sredozemlja, srednje-evropskega gorskega sveta in Panonije smo izkoristili pestrost klime, tal in leg ter z več kot 2300 letno tradicijo gojenja vinske trte dali pečat kakovosti slovenskih vin.

Za Slovensko vinogradništvo je značilna velika razdrobljenost. 90% vinogradov je manjših od enega hektarja. To dejstvo uvršča Slovenijo med t.i. butične proizvajalce vin. Mali vinogradi s številnimi zidanicami dajejo naši kulturni krajini izjemen pečat. Po številu vinskih kleti, zidanic in hramov smo Slovenci prav gotovo svetovni rekorderji, če že ne absolutno, pa gotovo na število prebivalcev. Naša vinogradniška dediščina predstavlja neprecenljivo bogastvo, ki ga prinašamo v naravno in kulturno zakladnico narodov Evrope. Storiti moramo vse, da jo ohranimo in prenašamo tudi na prihodnje rodove. Z razvojem Turizma v zidanicah, v katerih sedaj gostimo turiste iz celega sveta, naše vinske gorice in vina pridobivajo na prepoznavnosti, obenem pa je to tudi priložnost za zaustavljanje trenda krčenja vinogradov in s tem nadaljnje ohranjanje naše kulturne krajine.

Kot vinska kraljica Slovenije verjamem v izjemen potencial slovenskih vin. Nekatera od njih so že dosegla v svetu odmevna priznanja, verjamem pa, da si jih to zasluži še veliko več. Prepričana sem, da je vino izjemen, zaenkrat še premalo izkoriščen potencial za razvoj našega turizma in nepogrešljiv del vrhunske slovenske kulinarike, kar bomo morali še posebej izkoristiti leta 2021, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija. Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija. Ni je tudi dežele, ki bi v svoji himni tako opevala vino kot Slovenija. Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bo Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije bi morali teden ali dva okoli Martinovega prirejati različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko ni turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves, ki si ga zaslužijo. Zato si bom tudi prizadevala, da bo Slovenija čim prej postala del Evropske kulturne rute Iter Vitis.

Človek in vino sta v posebnem odnosu. Nikoli ne smeta biti v konfliktu, temveč le v sožitju. Zato pijmo vino z najboljšimi prijatelji, v najboljši družbi in z najboljšim namenom.

Ana Pavlin, 24. vinska kraljica Slovenije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: