Prodaja pridelkov in izdelkov na kmetijah ostaja nemotena

Dovoljena je prodaja živil, kmetijskih pridelkov in repromateriala ter izvajanje veterinarskih storitev

Vlada RS je že v nedeljo sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je začeela veljati 16.3.2020 ob 00.00, toda odlok vsebuje tudi določene izjeme. Začasna prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev tako med drugim ne velja tudi za nakup živilskih izdelkov v prodajalnah z živili, prav tako pa bosta dovoljeni prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah in prodaja kmetijskega repromateriala v prodajalnah in kmetijskih prodajalnah. Izvajajo se tudi veterinarske storitve. Odlok dovoljuje tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo (prek spleta), kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov in druge oblike prodaje in blaga, ki so izjeme tudi v drugih (intervencijskih) odlokih vlade. Državljanke in državljani bodo tako lahko še naprej kupovali živilske izdelke, kmetijske pridelke na kmetijah, kupili bodo lahko tudi repromaterial za kmetijsko dejavnost. Izvajale se bodo tudi veterinarske storitve. Prav tako bo dovoljena prodaja blaga in storitev na daljavo (prek spleta).

Ob tem MKGP zato poziva vse zainteresirane deležnike-kmetije, da svojo ponudbo predstavijo na spletni strani »Kupujmo domače« (www.kupujmodomace.si). Ta kmetom omogoča, da brezplačno predstavijo ponudbo svoje kmetije in tako povečajo neposredno prodajo na kmetiji in hkrati potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji. Predstavitev ponudbe je za kmete brezplačna. Obenem pozivajo obstoječe ponudnike, da svojo ponudbo posodobijo. Seveda pa je pri prodaji na kmetijah treba upoštevati ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivajo, da se izogibajo nepotrebnim stikom ter v čim večji meri uporabljajo dostavo na dom na način, da jo vršijo le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajo kartične in spletne transakcije.

Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. „Kupce pozivamo, da na kmetijo prihajajo ločeno, prodajalce pa, da jih v tej smeri naročajo posamezno. Ob prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke, s seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje kupcev“, poudarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: