torek, 25 februarja, 2020

Na januarski krvodajalski akciji v Ljutomeru, kri darovalo kar 354 prostovoljcev

Glede na to, da v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, je logično, da so organizatorji krvodajalskih akcij veseli vsakega prostovoljca. Pri nas krvodajalske akcije, kjer kri zagotavljajo prostovoljci, ki brezplačno darujejo kri, zato da bi pomagali bolnim ozdraveti ali jim celo rešili življenje, organizirajo zlasti območna združenja Rdečega križa Slovenije. Tako je tudi Območno združenje RK Ljutomer, skupaj s krajevnimi organizaciji, pripravilo tradicionalno tridnevno zimsko krvodajalsko akcijo, ki je potekala v ŠIC Ljutomer. Dva dni so kri darovali vsi prostovoljci, zadnji dan pa je bil namenjen za dijake Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer. Na odvzem na tej terenski akciji, ki so jo izvajali sodelavci Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je prišlo kar 354 krvodajalcev, od tega 89 dijakov, ki so prvič darovali kri. To pa potrjuje, da prostovoljno krvodajalstvo pri nas nikoli ne bo izumrlo. Sicer pa, kot nam je povedala Maša Senčar Germšek, sekretarka OZ RK Ljutomer, je 65 krvodajalcev z ljutomerskega konca, v decembru 2019, darovalo kri na oddelkih bolnišnic v Murski Soboti in Mariboru. Tako so za potrebe zdravstva (skupaj: 419 krvodajalcev) priskrbeli zadostno količino te najdragocenejše življenjske tekočine.

„Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Ljutomer, s prostovoljci krajevnih organizacij in sodelavci Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor se za udeležbo, izkazano humanost, solidarnost in plemenito dejanje, iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem v svojem in imenu vseh katerim ste pomagali. Posebna zahvala gre tistim, ki so se tokrat odločili za svoje prvo darovanje krvi. Pomagajo, ker se zavedajo, da je kri nenadomestljivo zdravilo, ki si ga lahko podarimo le ljudje med seboj in da smo vsi potencialni prejemniki krvi“, poudarja sekretarka ljutomerskega OZ RKS, Maša Senčar Germšek.
Zakaj je pomembno, da je krvodajalstvo prostovoljno, neplačano in anonimno?
V dolgoletni tradiciji slovenskega krvodajalstva se je izkazalo, da so prostovoljnost, neplačanost in anonimnost pomembni temelji za preskrbo z varno krvjo. Ker je krvodajalstvo prostovoljno in brezplačno, se zanj vsak odloči zgolj zato, ker želi pomagati in je dovolj zdrav za to. Le zdrava kri pa resnično rešuje življenja! Anonimnost pomeni, da krvodajalec ne ve, komu je daroval svojo kri, prejemnik pa ne, od koga jo je prejel. Sicer pa ne pozabimo; Darovanje nič ne boli, veliko pa pomaga, ne le prejemniku, temveč tudi darovalcu!

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: