Prigrizki predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika

Prigrizki predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika
Predstavili so novo publikacijo z zdravimi recepturami za prigrizke – Lahko jem

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so predstavili še eno zanimivo in aktualno publikacijo z naslovom: Lahko jem prigrizke, v kateri so nasveti in kuharski recepti, avtoric, prim. mag. Branislave Belović, dr. med. in Sanje Fartelj. Knjižico je kot založnik izdalo Pomursko društvo za boj proti raku, saj gre za nasvete in kuharske recepte za zdravo prehrano. Avtorici pravita, da je vsebina knjige plod večletnega dela na področju spodbujanja k zdravi prehrani prebivalstva. Pri pripravi pa sta združili ljubezen do kuhanja in dela na področju promocije zdravja. Na predstavitvi je bil tudi fotograf Aleš Cipot, ki je ob avtorici knjižice pripravil fotografije objavljene v publikaciji. Recenzent knjižnice, katero je oblikoval Modriš, v 1.500 izvodih pa natisnil tiskar „Propaganda.si“, je Rok Poličnik mag. diet., spec. klin. diet., jezikovno pa jo je pregledala Mateja Pavličič Pukšič. Ker so izdajo publikacije omogočili: Mestna občina Murska Sobota in donatorji, je slednja brezplačna.
Pred publikacijo Lahko jem zdrave prigrizke (nasveti in recepti), ki je namenjena predvsem otrokom, a tudi odraslim, so bile izdane še publikacije: Lahko jem pri visokem krvenm tlaku; Lahko jem pri povišanem holesterolu in trugiliceridih; Lahko jem pri prekomerni telesni teži in debelosti; Lahko jem pri sladkorni bolezni tipa 2, Lahko jem solate… Že na predstavitvi najnovejše, izjemno koristne publikacije, kjer je šredstavitev in pogovor z avtoricama Branislavo Belović in Sanjo Fartelj ter recenzentom Rokom Poličnikom, vodila Zdenka Verban Buzeti – NIJZ, so prisotni lahko poskusili izbrane jedi. „Publikacija je plod večletnega dela na področju spodbujanja zdrave prehrane prebivalstva. Začetek sega več kot dve desetletji nazaj, ko sem se kot zdravnica začela intenzivno ukvarjati z zdravo prehrano. Poslanstvo publikacije, enako kot prejšnjih je, spodbujati prebivalce h krepitvi zdravja, preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju rakavih bolezni. Cilji pa so ozaveščati ljudi o zdravem načinu življenja, informirati in ozaveščati o rakavih boleznih s poudarkom na preprečevanju in zgodnjih znakih bolezni”, je dejala soavtorica publikacije in predsednica Pomurskega društva za boj proti raku, prim. mag. Branislava Belović, dr. med.
V nadaljevanju je razložila, da je knjižica namenjena otrokom in šolarjem, a tudi vsem ostalim, zlasti staršem, da jo uporabljajo. “Pripravljati jedi skupaj pa je najbolj zabavno. Poskusite in se prepričajte. Tudi sama sem kot otrok rada pomagala pri pripravi jedi. Mama in nona sta mi vedno dovolili, da jima pomagam. Pozneje pa sem sama začela pripravljati preproste jedi. Največkrat uspešno, včasih mi je tudi kaj ponagajalo in končalo kot poslastica sosedovim živalim. S časom sem postala vešča v pripravi različnih jedi. Ljubezen do kuhanja sem ohranila do danes”, je dejala dr. Branislava Belović, soavtorica Sanja Fartelj pa je dodala: “Ljubezen do kuhanja sem prinesla iz družine. Že kot šolarko me je k pripravi jedi spodbujala tudi dr. Belovićeva. Skupaj sva se udeleževali tekmovanj kuharjev amaterjev. Najprej sem ji ‘pomagala’, pozneje sem tudi sama tekmovala. Skrbim, da svojim otrokom privzgojim zdrav način prehranjevanja in veselje do priprave jedi. Tudi pri delu v vrtcu so tovrstne izkušnje in znanja dragocena”. Danes svoje znanje in izkušnje obe delita z drugimi ter jih spodbujata k zdravi prehrani in pripravi zdravih jedi. “Vam najmlajšim z ljubeznijo podarjava pisano knjižico receptov. Uživajte in se zabavajte pri pripravi zdravih prigrizkov”, dodajata avtorici.
“Dandanes smo starši in učitelji pred ključnim izzivom, kako približati otrokom zdravo prehrano na način, da bo slednja polnovredna, pestra in zanimiva. Otroci so največji kuharski kritiki, zato ni upravičeno, da le kritiziramo, kako sodobni čas negativno vpliva na njihove prehranjevalne navade. Publikacija pred vami ne predstavlja le nabora zdravih obrokov, temveč tudi vrsto zanimivih idej za razvoj čutil malih nadobudnežev. Lep izgled in okus hrane na krožniku je ključ, da otrokom lažje približamo zdrave prehranske izbire in jih ob tem navajamo na kulturo prehranjevanja. Avtorici sta se trudili, da sta v tem pogledu izpolnili vsa pričakovanja bodočih uporabnikov. Prepričan sem, da bo knjižica v pomoč tako staršem, kuharjem v vrtcih in šolah, kot tudi vzgojiteljem in učiteljem. Bodimo zgled bodočim generacijam in skrbimo za razvoj njihovih prehranjevalnih navad in zdravja”, je razmišljal Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet., recenzent knjižice.
In katera živila izbrati za pripravo zdravih prigrizkov? Avtorici poudarjata predvsem, da za pripravo zdravih prigrizkov izbiraj: polnovredna žita in žitne izdelke (polnovredni kruh in peciva, polnovredne kosmiče, polnozrnato polento, polnovredna ekspandirana žita, ajdovo kašo …), zelenjavo in sadje vseh barv (svežemu sadju lahko dodaš suho sadje), mleko in mlečne izdelke z manj maščob, meso, ribe in jajca, stročnice (fižol, čičeriko, lečo, sojo), oreščke in semena (orehe, mandeljne, lešnike, arašide, laneno seme, bučno in sončnično seme…), kvalitetne rastlinske maščobe (olja – olivno, sončnično, repično, bučno, orehovo …), sladkor, med, marmelado in čokolado pa uporabi le v manjših količinah…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: