Previdno pred dimniškimi požari

Kurilna sezona je nevarna tudi za dimnike

Seveda se je v mrzlih zimskih dneh težko odpovedati toplemu in udobnemu domu… Toda kurilna sezona nam prinaša tudi določena tveganja in že ob najmanjši neprevidnosti lahko hitro pripelje do katastrofe. V tem času se namreč število dimniških požarov občutno poveča. Če se požar iz dimnika razširi na stavbo, so posledice lahko hude. Začetno fazo dimniškega požara prepoznamo po intenzivnem izhajanju temnega oziroma temno rumenega dima iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja oblog pa tudi po iskrah ali celo plamenu na ustju dimnika.

V NOBENEM PRIMERU DIMNIKA NE GASIMO SAMI TEMVEČ OBVESTIMO PRISTOJNE SLUŽBE, V TEM PRIMERU GASILCE NA ŠT. 112!
In kako preprečiti dimniške požare?
– Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi naj vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi.
– Preprečiti je treba nalaganje gorljivih oblog v dimniku, če pa se že nabirajo, jih je treba odstraniti (zaradi zahtevnosti naj to dela opravi dimnikar).
– Zagotoviti je treba takšno zgorevanje, da saje in smola sploh ne nastajajo in se zato ne morejo nabirati v dimniškem priključku in dimniku, kar zagotovimo s pravilno vgradnjo kurilne naprave z majhnimi emisijami in visokim izkoristkom.
– Kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave je treba redno pregledovati in vzdrževati.
– V kurilni napravi kurite samo gorivo, ki ga predvidi izvajalec, nikoli pa ne odpadkov.
– Kurite s suhim lesom, sušenim na zraku, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave, zakuriti in kuriti je treba skladno z navodili proizvajalca ali vsaj splošnimi pravili kurjenja glede na izvedbo kurišča.

fotografija je simbolična:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: