Prepolovila se je stoletna bükev in uničila avtobusno postajališče

V Sovjaku so žalostni, da jim je veter uničil praktično dve znamenitosti

Orkanski veter, ki je v nedeljo in še bolj ponedeljek, 9. in 10. februarja 2020, uničeval zlasti na severovzhodu države, je mnogim Korošcem, Štajercem, Prlekom in Prekmurcem povzročilo takšno in drugačno materialno škodo in tudi duševno bolečino. Oboje je prizadelo tudi vaščane čudovite vinogradniške vasi v občini Sveti Jurij, Sovjaka, saj so poleg skupne materialne škode, mnogi bili dodatno čustveno prizadeti. Neurje z močnim vetrom jim je podrlo polovico znamenite bükve (tako domačini pravijo svoji najmanj 120 let stari bukvi) v Sovjaku, ki je v lasti Jožefa Kaučiča. Gre za drevo v obliki črke V, katere polovica je tokrat padla drugi del drevesa pa menda ni občutneje poškodovan. Po oceni strokovnjaka na Zavodu za gozdove Zdenka Bukovca naj bi drugi del bukve, ki je menda že v Avstro-Ogrski monarhiji bila nenadomestljiv orientir, zanesljivo „preživel“. Kljub temu so mnogi, ki so čustveno bili vezani na bukev, žalostni. Še bolj nekateri, ki jim je pri srcu bila domače postajališče avtobusov. Med padcem bukve je namreč bilo uničeno tudi avtobusno postajališče ter lična postaja krita s slamo, kakor tudi tabla za obveščanje turistov, ki prihajajo v kraj z okoli 300 pridnih in delovnih ljudi.

Kmalu po padcu bukve in uničenju avtobusnega postajališča ter table za obveščanje, so ukrepali domači gasilci iz PGD Sovjak, ki so zadevo, koliko se je dalo, sanirali in vsaj sprostili promet. Ob tem so nekateri domačini izrazili upanje, da bo tako hitro kot gasilci posredovala tudi občina in zadevo sanirala. Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ki je tudi obiskal prizorišče, nam je povedal, da bo ureditev lepega, sedaj pa uničenega avtobusnega postajališča, ki ga krajani potrebujejo, kot turistično atrakcijo, še bolj pa, kot zaščito pred dežjem, ko čakajo na avtobus. Po njegovem bo za sanacijo postajališča potrebno 6.000 evrov, težava pa bo če občinski svet ne potrdi občinskega proračuna za leto 2020. V nasprotnem pa vi lahko postajališče skupaj z tablo za obveščanje ponovno stalo kot doslej, najpozneje do občinskega praznika – Jurijeva, torej do 24. aprila.

Ob vsem tem in tudi žalosti nekaterih nad uničenim, je najbolj pomembno, da ni prišlo do kakšne hujše tragedije. Neuradno naj bi namreč let okoli četrt ure pozneje na avtobusno postajo, kamor je zgrmela velika bukev, otroke iz šole pripeljal šolski avtobus…

Fotografije: Anton S., Danilo A., Ivan F. in Mitja M.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: