petek, 3 aprila, 2020

Dvorišče in grajski sobani gradu pri Gradu na Goričkem so gostili 14. grajski bazar

Podobno kot že vrsto let je v in okrog gradu pri Gradu na Goričkem tudi letošnji drugi vikend v oktobru, bilo sila razigrano, živahno in veselo. Na sporedu je namreč bil že 14. grajski bazar, na katerem so se predstavili gorički rokodelci in kmetije. Na grajskem dvorišču so gorički rokodelci in kmetije na tridesetih stojnicah ponudili izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo ter so imetniki pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Po besedah direktorice javnega zavoda Krajinski park Goričko, ki je prireditev pripravil, Stanke Dešnik, želijo z bazarjem, ki se ga vsako leto udeleži več obiskovalcev in razstavljavcev, dati priložnost obrtnikom in kmetom z območja krajinskega parka ter tudi poudariti njihov pomen za lokalno okolje. Letos je tako sodelovalo 30 razstavljavcev, čigave stojnice so stale ob dvoriščnih stenah največjega gradu na Slovenskem.

„Predvsem želimo, da bi pri dogodku sodelovale vse občine v krajinskem parku, da bi bil torej podprt tako na državni kot lokalni ravni. Težimo k temu, da bi bilo vse skupaj čim bolj ekološko in prijazno naravi, vendar od vseh tega ne moremo zahtevati, saj se nekateri še niso preusmerili na to področje.“ Kot še pravi Dešnikova, želijo uporabniki blagovne znamke, da bi zavod zanje delal tudi promocijo. „Tega si želimo tudi mi, seveda, če bi imeli na voljo dovolj denarja. Uporaba znamke je za prejemnike brezplačna, nimamo pa sredstev za oglaševanje, saj je naša primarna naloga ohranjanje narave. Jim pa skušamo pomagati, kolikor je v naši moči in jih promovirati tudi s tovrstnimi dogodki.“ JZ Krajinski park Goričko je tokrat podelil tudi priznanja ‘skrbniki narave’, ‘naj travnik’ in ‘naj sadovnjak’. Sejemsko dogajanje je dopolnila kulinarična ponudba, saj so pripravili domače jedi, kot so koline, bujta repa, retaši, langaši…in še kaj. Od gradu do Doživljajskega parka Vulkanija je obiskovalce vozil Olijev turistični vlakec. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan. Ob tem je prisotne, poleg direktorice Dešnikove, pozdravila tudi županja občine Grad, Cvetka Ficko. Med drugimi gosti smo pri Gradu opazili tudi predsednika skupnosti Naravnih parkov Slovenije, Roberta Smrekarja, podžupana občine Moravske Toplice, Andreja Baligača in druge. Za otroke so pripravili delavnice in lutkovno predstavo s Pepelko, grajski bazar sta z glasbo popestrila »Dorina Gujt in Boris Vučkič«.

Posebno pozornost so namenili tistim, ki najbolje skrbijo za biotsko pester življenjski prostor na travnikih z največjim številom raznolikih rastlin in za sadovnjake, kjer ohranjajo stare visokodebelne sorte dreves, kjer v duplih živijo ptice, ki skrbijo za ravnovesje žuželk v sadovnjaku in širše. Grajski park, ki je kulturna dediščine in spomenik ob gradu je ob tej priliki pridobil tri drevesa v spomin na 30 let življenja v čezmejni regiji brez železne zavese in 100 letnici združitve Prekmurcev s Slovenci. Dva tulipanovca so pred gradom posadili zaposleni v JZ Krajinski park Goričko, tretje drevo – ginko, pa so zasadili mag. Dejan Židan, dr. Stanko Kapun, Robert Smrekar in Gregor Domanjko. Hkrati je na grajski terasi bilo izvedeno vodenje po razstavi slik s tujerodnimi invazivnimi vrstami. Mnogi so si z zanimanjem ogledali kar nekaj stalnih in občasnih razstav v grajskih sobanah, med drugim novo razstavo o vrvarstvu Friderika Makovca iz Dolnjih Slavečev.

Priznanja zaslužnim so podelili Stanislava Dešnik, direktorica JZ Krajinski park Goričko, dr. Stanko Kapun iz KGZ Murska Sobota in mag. Dejan Židan, predsednik DZ. Že tretjič so podarili naziv skrbnika narave tistim posameznikom, družinam, podjetjem in organizacijam, ki s svojim delom prispevajo k ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti na Goričkem. Letošnji prejemniki so se pridružili že 26 prejemnikom naziva, čeprav verjamejo in upajo, da je skrbnikov narave na Goričkem še več. „Zato se ob tej priložnosti zahvaljujemo tudi vsem ostalim, ki s svojim delom in skrbjo prispevajo k ohranjanju lepot narave“, je med drugim povedal moderator prireditve Nino Gumilar. Letošnji skrbniki narave so naslednji: Elektro Maribor d.d., OE Murska Sobota; Goričanka, podjetje za trgovino, turizem in gostinstvo Trdkova d.o.o.; Nabergoj, veterinarski inženiring d.o.o. iz Moravskih Toplic; Družina Ficko – Berke iz Kraščev; Andrej Cifer iz Rakičana (Ivanovci-Kančani); in duhovnik – brat Jurij Štravs iz Kančevcev.

Naj travnik v Krajinskem parku Goričko 2019 so izbirali med 12 lastnikov, ki imajo svoje travnike v Kruplivniku,Prosečki vasi, Gornjih Petrovcih, Lucovi, Čepincih, Dolencih, Budincih, Križevcih,Lončarovcih in Ivanovcih. Namen izbora naj travnika je bil opozoriti lastnike travnikov in splošno javnost na pomembno naravovarstveno vrednost travnikov ter jih spodbuditi, da še naprej rabijo in ohranjajo ekstenzivno gojene travnike, ki so življenjsko pomembni za redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste na Goričkem. Obenem pa nagraditi kmete in lastnike travnikov, ki kosijo travnike v skladu z dobro kmetijsko prakso. Organizatorji so priznanja podelili vsem udeležencem, prva tri mesta pa so pripadla: 1. Franc Ažman iz Dolencev, 2. Janez Gašpar iz Čepincev, 3. Sabina Fartelj iz Lončarovcev. V JZ Krajinski park Goričko se že nekaj let trudijo ohranjati visokodebelne ali senožetne sadovnjake. Z akcijo želijo spodbuditi ohranjanje še obstoječih sadovnjakov in nagovoriti Goričance, da zasadijo nova drevesa starih sort.

Visokodebelni sadovnjaki so vir zdravega (neškropljenega) sadja, nudijo tudi prostor za oddih in hrano za domače živali. V njih so svoj prostor našle tudi različne divje živali in rastline, kot dve najpomembnejši vrsti bi izpostavili smrdokavro (upkača) in velikega skovika. Pri akciji naj visokodebelni sadovnjak 2019 je sodelovalo 11 lastnikov. Med njimi so prva tri mesta osvojili: 1. Maja Šeruga iz Andrejcev, 2. Marija Gračner iz Lončarovcev, 3. Olga Bedöke iz Ratkovcev.

Besedilo in foto: O.B.

0 Comments

Leave a Comment