Poslovil se je prleški pesnik in humorist Marko Kočar

Danes številni posamezniki in ansambli izvajajo skladbe izjemnega poeta, ki je napisal številne šaljive pesmi v prleškem narečju

Prav na vrhuncu letošnjega pustovanja, ki je zanj kot humorista in šaljivca, bilo še poseben dogodek, se je v UKC Maribor za vedno poslovil prleški poet in humorist Marko Kočar. Marka, ki je dejansko prehitro umrl v 62. letu življenja se še posebej spominjajo na regijskem radiu Murski val, kjer je mnoga leta deloval v humoristično satirični oddaji Zamurjenci, bil pa je tudi avtor himne njihovega radia. Marko je napisal veliko besedil za posameznike in ansamble, predvsem za Tadeja Vesenjaka, Halicanum, Be Radio, ansambel Štrk, Prleški kvintet, Strice, Slovenjegoriški kvintet, Štajerskih sedem, Ethnotrip ter mnoge, zlasti narodnozabavne druge izvajalce. Za besedila je osvojil nagrade na mnogih festivalih narodno-zabavne glasbe. Med drugim je kar petkrat prejel prvo nagrado za besedilo na Ptujskem festivalu.

Pokojni Marko je znan tudi po svojih izdanih delih, kot so: Kisla žüpa, Železni vrelec, Severno od Kokolajnščaka, Venkraj ipd., ob posebnih priložnostih pa ga je bilo mogoče videti tudi na odrih, kjer je bral svoje šaljive pesmi ter nastopal v kabaretu Kisla žüpa s Tadejem Vesenjakom. Preizkusil se je tudi kot gledališki igralec. Z gledališko skupino iz Križevcev se je predstavil s komedijo Iz nevole v nevolo ter tradicionalno sodeloval na številnih prireditvah, kot so Slavičev večer v Križevcih, Drogi sosid dober den v Bučečovcih, Za kmečko pečjo v Hrastju-Moti… Na Festivalu komedije v Pekrah je bil leta 2006 izbran za komedijanta leta. Po smrti Milana Beleca je nekaj časa deloval tudi pri Künštnih Prlekih.

Še enega izmed ponosnih Prlekov, ki so se prehitro poslovili, in ki je bil tudi odličen igralec in besedilopisec, si bodo mnogi Prleki in ne le oni dolgo pomnili. Od njega se bodo svojci poslovili v družinskem krogu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: