Poslovil se je kolega Ernest Ružič

Danes je odjeknila žalostna novica, da je v 79. letu umrl novinar, pesnik, pisatelj, odlikovanec z redom za zasluge, Ernest Ružič, ki je bil rojen dva dni pred pričetkom 2. svetovne vojne na tleh SFRJ, 4. aprila 1941 v Peskovcih.

Vse življenje je delal na RTV Slovenija. Od leta 1965 je bil dopisnik radia, televizije iz Pomurja in slovenskega Porabja na Madžarskem, redaktor oddaje madžarske narodnostne skupnosti Hidak Mostovi, avtor številnih pesniških zbirk in proznih del. Ernest Ružič je bil predvsem izvrsten poznavalec narodnostne politike na Madžarskem, v Avstriji, Italiji in Sloveniji. Na tem področju je deloval kot avtor številnih publikacij, strokovnih člankov in soavtor v pomembnih študijah na tem področju.

Tako je v nekaj stavkih pokojnega kolega opisal še en novinarski lisjak Marjan Dora: Ko smo Irma Benko, Ivan Gerenčer, Boris Cipot in jaz v začetku 70. let vstopali v pomurski in slovenski žurnalizem, so nas pričakali stari mački Boro Borovič z Dela, televizijec Jože Šabjan in radijec Ernest Ružič. Vsaj zase lahko povem, da sem z očmi in ušesi požiral izkušnje starejših kolegov. Postali smo nerazdružljivi. Erni je bil zadnji od garde mojih starejših vzornikov. Družila sva se tudi po njegovi upokojitvi. Danes, ko sem izvedel, da je odšel, se zavedam, da premalo. Slovensko novinarstvo je izgubilo enega svojih stebrov v Pomurju. Generacija malo mlajših pomurskih novinarjev pa starejšega kolego, ki nam je vedno bil zgled. Jaz izgubljam zadnjega od pomurskih novinarjev, s katerimi sem sodeloval vse od svojih začetkov. Bil je moj prijatelj, pa tudi moj najbolj kritičen poslušalec in gledalec. Dragi prijatelj Ernest! Mirno počivaj v rodni peskovski grudi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: