Posle na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prevzel dr. Jože Podgoršek

Dr. Jože Podgoršek je danes prevzel posle na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano od dosedanje ministrice dr. Aleksandre Pivec. Dosedanja ministrica se je ob primopredaji zahvalila vsem sodelavcem za sodelovanje in podporo. Svojemu nasledniku je zaželela veliko uspeha pri vodenju vsebinsko enega najbolj zahtevnih resorjev, še posebno v teh težkih časih, ko pojav virusa covid-19 vpliva na sektorje pod MKGP. Dr. Podgoršek pa je dosedanji ministrici zaželel vse dobro pri nadaljnjem delu in aktivnostih.

Dosedanja ministrica dr. Aleksandra Pivec je dejala, da se poslavlja s težkim srcem od vseh s katerimi je delala dobri dve leti. Ob tem je naslovila prošnjo po nadaljevanju tega dela za dobro kmetov, gozdarjev, ribičev, da bodo dobili zasluženo mesto in ugled, ki jim pripada.

Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je dosedanji ministrici zahvalil za predano delo. Izpostavil je pomen in veliko odgovornost, ki jo prevzema. »Skrb za prehransko varnost, urejeno podeželje, varno hrano in naravne vire je nekaj, kar zahteva izjemno predanost delu, odgovornost, veliko naporov in dela sodelavcev – zaradi državljanov, ki pričakujejo, da jim država to omogoči. Sam sem dal zavezo, da se bom trudil po svojih najboljših močeh, da sledim legitimnim pričakovanjem državljanov na teh področjih ter ciljem Vlade RS na področju resorja«. Dr. Podgoršek je predstavil tudi program in naloge, ki jih vidi kot najpomembnejše za obdobje mandata, ki mu je zaupan. »Epidemija koronavirusa je spremenila svet, družba se mora prilagajati posledicam virusa, ki pustoši naokoli in ne izbira. Zato bo moja najpomembnejša naloga iskanje novih rešitev, da bomo skupaj premagali to težko obdobje smrtonosnega virusa. Izjemno pomembna naloga ministrstva je tudi reforma Skupne kmetijske politike. Poseben izziv pa predstavljajo ukrepi za preprečevanje zaraščanja kmetijskih zemljišč in odpravo zaraščanja, sprememba zemljiške zakonodaje z namenom izboljšanja zemljiške kmetijske politike, nadaljevanje usklajevanja vsebin Zakona o kmetijstvu, Zakona o živinoreji ter o zaščiti živali. Zelo odgovorna naloga, ki čaka mene in mojo ekipo, je sprejem zakonske podlage za preprečevanje afriške prašičje kuge. Glede živilsko predelovalnega sektorja, pa se zavedam odgovornosti, da morajo vsi deležniki dobiti svojo pozornost. Prenoviti je treba tudi način delovanja zadružnega sistema. Na področju gozdarstva želim povečati učinkovitost izvajanja javne službe Zavoda za gozdove in aktivnejše gospodarjenje z gozdovi.

Dr. Aleksandra Pivec je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodila od septembra 2018, najprej v Vladi Marjana Šarca, nato od marca 2020 v vladi Janeza Janše.Posle na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prevzel dr. Jože Podgoršek

Dr. Jože Podgoršek-življenjepis

Dr. Jože Podgoršek se je rodil17. 3. 1974 kot četrti otrok tradicionalne kmečke družine in je tudi odraščal na domači kmetiji. Glede na prirojen občutek za kmetijstvo in za delo z zemljo je svojo izobrazbeno pot pričel na Srednji kmetijski šoli Grm in študij nadaljeval na Biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi študij nadaljeval in doktoriral s področja agrarne ekonomike.Svojo poklicno pot je pričel v gospodarskem sektorju, kjer je intenzivno spoznal področje pridelave zelenjave in tudi sektor zelenjadarstva v Sloveniji. V letih dela v podjetju Zeleni hit d.o.o. od leta 1997 do 2004 je skupaj s sodelavci razvijal pridelavo zelenjave in vnašal nove tehnološke rešitve do slovenskih zelenjadarskih kmetij.Od leta 2004 do 2018 je bil zaposlen na zavodu Grm Novo mesto –center biotehnike in turizma (nekdaj Kmetijska šola Grm), kjer je spoznal tudi delovanje javnega sektorja. Na šoli je v tem obdobju vodil skupinoza prenovo izobraževalnih programov na področju kmetijstva, sodeloval pri ustanovitvi in kasneje vodil Medpodjetniški izobraževalni center Grm, sodeloval pri ustanovitvi Razvojno raziskovalnega inštituta in ga do septembra 2018 tudi vodil, vodil delovno skupino za pripravo vsebinskih izhodišč za ustanovitev Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki jo je do nastopa funkcije državnega sekretarja vodil kot prvi dekan s polnimi pooblastili.Marca 2015 je bil imenovan za prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Med njegovimi glavnimi nalogami so bili spremljanje ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, ozaveščanje kupcev hrane v verigi preskrbe s hrano o zakonskih določbah in moralnih merilih pri odkupu hrane ter ozaveščanje pridelovalcev in predelovalcev kot vmesnih členov v verigi preskrbe s hrano o zakonskih okvirih pri prodaji in odkupu hrane in pravicah prodajalcev hrane.Septembra 2018 je bil imenovan na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Funkcijo je opravljal do oktobra 2020, ko je bil imenovan za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: