Pomurju še vedno največ okužb, padca še ni zaznati

Najhujše je v domovih za starejše, toda okužbam največ prispevajo neodgovorni posamezniki

Že nekaj časa Pomurje s 14-dnevno pojavnostjo okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev ostaja krepko pred drugimi regijami. Kot ugotavljajo na soboški območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), padca okužb še ne zaznavajo. Število novih primerov vsak dan niha podobno kot drugod po državi in se v Pomurju giblje med 150 in 200.

Okužbe so potrjene pri vseh starostnih skupinah, tudi mladih, izjema so otroci. Precej velik delež okuženih pa prihaja iz Avstrije, bodisi da se testirajo tam ali pa v Sloveniji, je za STA povedala epidemiologinja Teodora Petraš z območne enote NIJZ v Murski Soboti.

Včeraj je bilo v Pomurju 174 pozitivnih testov na novi koronavirus; v Radencih so potrdili 27 okužb, v Murski Soboti 18, v Gornji Radgoni 17, v Lendavi 15. V domovih za starejše je bilo 25 novih okužb. V domu Janka Škrabana v Beltincih se je v zadnjih dneh število okuženih povečalo. Od 71 stanovalcev je po sredinih podatkih okuženih 46, zaposlenih pa 12. Kot so sporočili iz doma, manjkajoči kader zapolnjujejo s pomočjo zdravstvenih delavcev okoliških zdravstvenih in socialno varstvenih ustanov. V veliko pomoč so jim tudi prostovoljci Karitasa, vse, ki bi želeli pomagati, pa vabijo, da se jim pridružijo. Potrebujejo pomoč pri delitvi hrane, postiljanju in preoblačenju postelj, transportu materiala in odpadkov ter pri pomoči stanovalcem. Iščejo pa tudi tiste, ki bi lahko pomagali pri negi in so za to ustrezno usposobljeni.

V vseh enotah Doma starejših Rakičan je danes skupno 105 okuženih, od tega 80 stanovalcev in 25 zaposlenih, od slednjih so trije zaposleni v službi pomoči na domu. Stanje v enoti centra za starejše Murska Sobota se je umirilo. Edina okužena stanovalka je v bolnišnici, trije okuženi zaposleni so v izolaciji v domačem okolju. Od petka bo v tej enoti odprta t. i. bela cona, začeli pa bodo tudi na novo sprejemati varovance v skladu s protokoli, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje, je sporočil direktor doma Zoran Hoblaj. Prav tako se umirja stanje v njihovi enoti Elizabeta pri Svetem Juriju, po skupno 50 okuženih se je njihovo število zmanjšalo za 24, tako da je okuženih še 21 stanovalcev in pet zaposlenih. Kot pravi Hoblaj, se bodo razmere predvidoma umirile do konca meseca, takrat bi lahko delo začelo potekati po ustaljenih tirnicah, saj bo vzpostavljena bela cona. V matični enoti v Rakičanu se okužbe širijo, vendar počasneje, kot je to bilo to v obeh enotah.”To nam tudi omogoča, da obvladujemo položaj ter tudi nadomeščamo izpad pri kadru z lastnim kadrom. Trenutno je v matični enoti okuženih 58 stanovalcev in 17 zaposlenih, trije so iz službe pomoči na domu,”še pravi Hoblaj.

Virus se je pojavil tudi v Domu starejših Ljutomer, in to pri dveh osebah, ki sta prišli v dom. Iz previdnosti so ju izolirali v sivi coni od srede oziroma petka prejšnji teden, v sredo so ju začasno odpeljali v bolnišnico Topolšica. Vsi stanovalci so še zmeraj v beli coni in se dobro počutijo, izvajajo vse predvidene aktivnosti družabništva, socialne oskrbe in tudi telesnih aktivnosti, da je bivanje v domu kljub omejitvam čim prijetnejše, pojasnjujejo v domu. Dobre novice pa prihajajo iz doma v Kuzmi, kjer so imeli skupno 69 okuženih stanovalcev in zaposlenih. Zdaj je okuženih le še 12 varovancev, razen dveh, ki uporabljata dodatni kisik, se drugi dobro počutijo. Od 25 zaposlenih, ki so bili okuženi, pa je pozitivna le še ena…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: