Policisti bodo prežali na tiste, ki v vozilu niso pripeti!

Začela je preventivna akcija „Varnostni pas“, ki bo trajala med 2. in 15. marcem

Ali ste vedeli? Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku do hitrosti 7 km/h, že ostro zaviranje pri majhni hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka 10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe.

Predvsem zato je Javna agencija RS za varnost prometa danes začela dvotedensko nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih. Namen akcije je povečati rabo varnostnega pasu, ki lahko reši življenje. Zato bodo policisti v tem času preverjali, ali se vozite pripeti. Po nekaterih podatkih bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar deset življenj. Cilj akcije, v kateri sodelujejo tudi najmlajši, je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč, so sporočili z agencije. Akciji se bodo pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 76 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 10.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. S kreativno kampanjo, ki so jo zasnovali za akcijo, na agenciji opozarjajo, da pripeti se, pomeni preživeti, pri čemer je odveč vsak izgovor, ki botruje temu, da si varnostnega pasu med vožnjo ne pripnemo.”Naj vozniki in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas in se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji,”so izpostavili na agenciji.

Lanska statistika kaže, da skoraj polovica smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu. V prometnih nesrečah sta umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, deset med njimi ni bilo pripetih. Na agenciji so opozorili, da varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Letos v akciji sodeluje tudi rekordno število skupin in oddelkov – kar 1241 z več kot 22.500 otroki. S projektom Pasavček otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu.

Kakorkoli že, policisti bodo po vsej Sloveniji poostreno preverjali, ali uporabljate varnostni pas tako na sprednjih kot tudi zadnjih sedežih, preverjali bomo tudi pravilno rabo zadrževalnih sistemov. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu pa so usklajene tudi z evropsko akcijo Seatbelt, ki jo istočasno izvajajo prometne policije po vsej Evropi. Glavna cilja akcije sta povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, tovornih vozilih in avtobusih, obenem pa zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Po statističnih podatkih več kot tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih v letu 2018 ni uporabljala varnostnega pasu (40 %), delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki pa je bil za več kot 30 odstotkov slabši kot pri voznikih (38 %). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši – med huje poškodovanimi vozniki jih varnostni pas ni uporabljalo 16 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa 4 odstotki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: