Pogrebi se izvajajo le v najožjem družinskem krogu

V veljavi je Protokol pogrebnih slovesnosti v izrednih razmerah; Cerkveni pogrebi so tudi dovoljeni

Gornja Radgona – Ob žalostnih podatkih iz sosednje Italije, ko vsakodnevno umre na stotine ljudi, marsikoga stisne pri srcu. Žalost, velika žalost na vsakem koraku, ko marsikdo niti ne zna, kdaj se bo lahko poslovil od pepela svojih najdražjih. K sreči pri nas tega še zdaleč ni in najbrž tudi ne bo, a kljub temu so odgovorni sprejeli določene ukrepe, ki se jih morajo držati tako svojci, kot izvajalci koncesije pogrebniške dejavnosti. Zaradi epidemije koronavirusa, v skladu s smernicami NIJZ, CZ in stroke na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti, se namreč izvajajo nekateri preventivni ukrepi. Tako se pogrebne slovesnosti izvajajo v najožjem družinskem krogu (otroci, partner, starši) oziroma do največ pet oseb pred mrliško vežico na prostem v minimalnem obsegu. Če omenjeni pogoji niso izpolnjeni se prisotne opozori in se s pogrebom prične šele ko so izpolnjeni. Mrliške vežice in prostori za svojce se ne uporabljajo in se zaklenejo.

Kot smo izvedeli po podjetju s 30-letno tradicijo „Pogrebništvo Vrbnjak“, v tem kriznem času epidemije, z izrednimi razmerami, pokojna oseba, v krsti ali žari, se na pokopališče pripelje največ pol ure pred pričetkom pogreba in se ga položi na odrišče pred vežico. Prav tako se cvetje in sveče polaga pol ure pred pogrebom na stojala pred vežico. V primeru večjega števila pogrebov na dan se razmak med pogrebi podaljša na dve uri. Izvede se le minimalna pogrebna slovesnost, odpiranje krst ni dovoljeno. Poslovitve pred upepelitvijo se ne izvajajo.

Ob vsem tem pogrebna podjetja vse, ki morajo naročiti pogrebne storitve, zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa, naprošajo k upoštevanju nujnih in minimalno določenih ukrepov in spoštovanje protokola. Omejen je tudi obisk podjetja za urejanje podjetja, in sicer po predhodnem telefonskem dogovoru o terminu, sedež pogrebnega podjetja, za dogovor in ureditev pogreba, obiščeta največ dve zdravi osebi. Predstavnik pogrebnega podjetja, ob sprejemu strank iz preventivnih razlogov nosi ustrezno zaščitno opremo (maska, rokavice). Prevzem pokojnika in izvedba pogreba potekata v skladu s priporočili NIJZ (upoštevanje priporočene razdalje 1,5 m, omejitev pogrebne slovesnosti le na svojce oz. najožje prijatelje).

Pri Slovenski škofovski konferenci smo preverili, kakšna so cerkvena navodila glede pogrebov, kjer se tudi držijo priporočil NIJZ. Kako naj duhovnik podeli bolniško maziljenje v primeru smrtne nevarnosti (umirajočega bolnika)? V izrednih navodilih škofov je zapisano, da duhovnik lahko podeli maziljenje v smrtni nevarnosti pod pogojem, da sta on in bolnik ustrezno zaščitena. Konkretno to tudi pomeni, da ima duhovnik pri podeljevanju zakramenta rokavice. Z vidika veljavnosti je dovolj, da je bolnik maziljen samo na enem mestu telesa (vseeno katerem – podobno kot ob prometni nesreči, ko so morda celo in roke tako poškodovane, da jih ni mogoče maziliti). Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb. „Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanjem navodil pristojnih državnih oblasti. V takšnem primeru svojci po telefonu oz. e-pošti obvestijo domačega župnika in se udeležijo pogreba v najožjem krogu (čim manj udeležencev). Pri tem upoštevajo medsebojno razdaljo 1,5 metra. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila“, poudarjajo na SŠK.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: