Po trinajstih letih „ugasnili“ Štajerski fakini!

S Slovenske narodnozabavne scene je izginil ansambel iz Slovenskih goric, a glasbeniki gredo naprej

„Dragi prijatelji“ Z solzami sreče, spominov in nasploh mešanih občutkov vam javljam, da je ansambel, ki sem ga uspešno vodil dolga leta, končal svojo zgodbo“, je pred dnevi ljubitelje priljubljenega narodnozabavnega ansambla Štajerski fakini“ z žalostno novico o „razpadu“ skupine, ki je uspešno delovala 13 zadnjih let, seznanil njen vodja Ivan Fleisinger. Hkrati je tiste, ki jih imajo še posebej radi potolažil, da naj se ne ustrašijo, saj „igramo za vas naprej, z novim imenom, nova zgodbo, novo skupino, z deloma novim obrazi, novo energijo…“ Ko je prespal najhujši šok, da je ansambel nepričakovano izginil z glasbene scene, se je ustanovitelj Štajerskih fakinov, Ivan Felisinger začetkov čudovite zgodbe, ki se je začela pred trinajstimi leti v Spodnjih Ivanjcih, dober streljaj iz Negove.

„Iz vikend pohajkovanj, pestrih trenutkov, smo začeli razmišljat o nastopanju s glasbo ter vaditi, moj brat Sandi Fleisinger, Uroš Ketiš in moja malenkost. Zaradi predhodnega znanja sem, kar se je dalo pripomogel h glasbenem razvoju ansambla. Ob tem bi se rad zahvalil vsem naročnikom oziroma strankam, tudi mojemu očetu Zvonku, ki nas je po predhodnih vezah, pomagal nastopiti na različnih dogodkih, kjer ste nas podpirali vsi, ki ste verjeli v nas. Ljudje so nas spoznavali, tudi zavoljo humorističnega pridiha, ki sta ga v večji meri ušpičila Sandi in Uroš. Po nekem času se nam je pridružil Silvo Kaučič, kateri je igral klaviature, sam pa sem presedlal na električno kitaro. Razveselili smo velike množice ljudi, doživeli in preživeli marsikaj. Na žalost se je leta 2011 usoda poigrala z mojim bratom Sandijom, kateri je na žalost, zaradi delovne nesreče prenehal z glasbenim udejstvovanjem“, pravi Ivan.

Sandi sedaj uspešno vodi vinogradniško kmetijo „Vino Fleisinger“, po njegovem odhodu iz glasbenih voda pa so „Fakinom“ v veliki meri pomagali novi glasbeniki, saj je kot basisti priskočili na pomoč Matjaž Marko, nato Renato Kapun in kasnejši redni član Miha Kirbiš, je v ansamblu deloval in soustvarjal dolga leta. Čez nekaj časa se je Fakinom kot mladi, nadebuden muzikant, pridružil Alen Partlič, ki mu pravijo vražji muzikant. V tej zasedbi: Alen, Miha, Uroš in Ivan so tudi posneli CD ploščo, dosegli glasbene in festivalske uspehe. „Ponosen sem na te trenutke. Življenje nam vedno prinese veliko lepega, pa tudi skrbi ter malo manj lepih stvari, spoznanj, tegob, različnih pogledov. Zavoljo slednjega se je ločila pot v našem ansamblu. Pridružil se nam je Mitja Mulec, ter malo kasneje sedanji Čuk, Miha Novak, s katerima smo tudi ta del zgodbe naredili uspešnim. Ker so takrat Čuki iskali odličnega basista, je naš Miha odšel svojim sanjam naproti, za kar sem zelo vesel za njega. V obilici nastopov so nam priskočili na pomoč, kot basisti Matjaž Gašperlin, pa Alen Partlič ter Robert Koderman, dokler se nam ni pridružil novi glasbenik z dušo in humorist, Matej Đurkin. Tudi s to zasedbo smo posneli nekaj glasbenih projektov, pustili velik pečat ljudem, lačnim dobre glasbe in energije. In kot sem že prej omenil, da v življenju pride do različnih mnenj, razmišljanj, vizij, sem se odločil, da ansambel Štajerski fakini ne more delovati, če v njem ni članov, ki so delovali od samega začetka“, pravi Fleisinger, ki je zahvalil vsem poslušalcem, članom, ki so kakorkoli doprinesli k dobri glasbi in delovanju ansambla.

„Vsak izmed članov, poslušalcev in sledilcev pa zagotovo vedo, da sem se kot vodja v veliki meri trudil za dobrobit ansambla in delal za njega. Zato stopam z dvignjeno glavo naprej in krenem na glasbeno pot z novo zasedbo, z drugim imenom,… sanjam naproti“, je še dejal vodja ansambla Štajerski fakini, ki je uradno zaživel leta 2006. Veliko so nastopali na raznoraznih prireditvah, porokah in zasebnih zabavah, kljub pogostim kadrovskim spremembam so bili pravi “dream team” za dobro glasbo, zabavo ter humor, kjerkoli so nastopali. Vso glasbo so izvajali in izvajajo v živo. Na njihovih zabavah je zvenilo vse, od lepega valčka pa vse tja do divjega rock’n’rolla. Na porokah, privatnih in drugih zabavah so vodili protokol, igre, animacije…skratka vse, kaj je potrebno za nepozabno dogajanje.

Ansambel Štajerski fakini, ki je v minulih letih prejel številna visoka priznanja na takšnih in drugačnih festivalih narodnozabavne glasbe, je bil znan tudi po tem, da so „v ansamblu fantje, ki ljubimo dobro glasbo, odlično vino in lepa dekleta. Smo polni delovnega zagona, ustvarjamo in snemamo nove skladbe, med načrti za prihodnost pa so poleg igranja ob različnih priložnostih tudi nastopi na festivalih…“ Ob razpadu Štajerskih fakinov, po treh mesecih slabega spanja, slabe volje in sekiranja, Fleisinger poudarja: „Premalo je biti vrhunski glasbenik s svojo samohvalo, bolje je biti glasbenik z dušo
in igrati za ljudi!“

Kakorkoli že, Štajerski fakini niso ne prvi ne zadnji ansambel, ki je zaradi razhajanj v trenutnem razmišljanju „razpadel“, dobro pa je, da bodo fantje iz „Fakinov“ če ne skupaj potem v različnih skupinah še naprej zabavale množice ljubiteljev narodnozabavne glasbe, humorja in sploh zabave.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: