Po dveh mesecih so Ščavničanom vrnili bankomat!

Pritiski iz krajevne skupnosti in občine ter dogovori obeh strani so obrodili sadove

Spodnja Ščavnica, ki se razprostira ob glavni cesti Gornja Radgona – Maribor, in rečici Ščavnica, s približno 500 (cela Krajevna skupnost Sp. Ščavnica okoli 1.250) prebivalcev sodi med večje kraje v radgonski občini. Ker imajo kar nekaj podjetnikov in obrtnikov ter tudi uspešnih kmetovalcev in naprednih ljudi, sodi Spodnja Ščavnica med najbolj razvite in napredne vasi na tem območju. Zato je tudi potrebno, da napredek spremlja tudi prepotrebna infrastruktura, ne le komunalna, temveč zlasti tehnološko – elektronska, saj drugače imajo ljudje same težave. In tako so med drugim v dveh minulih poletnih mesecih imeli težave priti do svojega denarja, kajti Nova KBM je 23. julija iz vasi odstranila edini bankomat, ki so ga poleg krajanov uporabljali tudi mnogi drugi obiskovalci, zlasti kolesarji in drugi turisti oz. izletniki.

„Res smo krajani bili razočarani, da so odstranili bankomat v Spodnji Ščavnici in celo zazidali odprtino v steni, kamor so ga namestili leta 2004, ko je bila zgrajena trgovina Klasek. Doslej je vse potekalo normalno, a poleti je kar nekaj časa bil neaktiven, saj so vmes svoje prste imeli tudi objestneži oz. vandali. Ko sem na pobudo krajanov, kot predsednik Sveta KS Spodnja Ščavnica, lastniku zastavil vprašanje, kdaj bodo bankomat popravili in spet aktivirali, dobil žalosten odgovor. Na veliko razočaranje mene in naših krajanov, je odgovor prišel z dokončno demontažo bankomata, ki se je zgodil 23.7.2020. Zato sem se obrnili na občino Gornja Radgona in sta nam župan ter direktor občinske uprave, Stanislav Rojko in Vlado Mauko obljubila pomoč, ki je pozneje obrodila sadove. Tudi onadva sta se zavedala, da je naši krajevni skupnosti, čeprav smo na podeželju, potreben vsaj minimalen nivo finančnih storitev“, nam je po „počitku“ njihovega bankomata razlagal predsednik KS Spodnja Ščavnica Branko Kocbek, ki dodaja, da je pozneje vse potekalo usklajeno in z razumevanjem predstavnikov banke. In v natanko dveh mesecih odkar so predhodni bankomat odstranili, so na isto mesto, na zadovoljstvo krajanov, nastavili nov, ki je po opravljenih vseh potrebnih postopkih že začel delovati.

Kljub vsemu pa ni vse šlo tako enostavno, kajti potrebno je veliko potrpljenja, tarnanja, pritiskov in na koncu dogovarjanja in pogajanj, da se je Nova KBM na koncu le premislila in spremenila svojo dokončno in za krajane neugodno odločitev, da iz Spodnje Ščavnice odstranijo edini bankomat. Tako bi najbližji bankomat, zlasti za prebivalce Zagajskega Vrha in nekaterih delov Spodnje Ščavnice, bil v 15 kilometrov oddaljeni Gornji Radgoni. „Ob sprejetju odločitve Nove KBM ne gre spregledati dejstva, da tudi moji sokrajani še vedno plačujemo javni dolg za sanacijo banke. Številni so izgubili svoje premoženje v delnicah Nove KBM. Očitno so to finančno pomoč države (tudi mojega podeželja) pri optimizaciji poslovanja že pozabili“, je razlagal Kocbek, ki je tudi s takšnimi dopisi, ki jih najbrž niso s posebnim zadovoljstvom sprejeli na banki.

Branko Kocbek, predsednik sveta KS Sp. Ščavnica in član občinskega sveta občine Gornja Radgona, se je uspel dogovoriti tudi z lastniki stavbe družino Kaučič, da so se odpovedali kakršnekoli najemnine. „Objekt ima urejeno varovanje, elektriko so lastniki pripravljeni plačati tako, kot do sedaj. Torej so nam vse odstopili brezplačno, kot je bilo že prej“, pravi Kocbek. Imela pa bo nekaj stroškov radgonska občina, ki bo za najem bankomata pri Novi KBM plačevala 122 evrov na mesec. Toda to je menda običajna praksa povsod, in glavno je, da občani spet imajo „svoj“ bankomat. „Zavedamo se, da prisotnost bankomatov v lokalnem okolju še zmeraj predstavlja pomembno infrastrukturo, vendar menimo, da je naša mreža točk, ki so za opravljanje bančnih storitev na voljo vašim občanom, ki so tudi naše cenjene stranke, med bolj razvejanimi v Sloveniji, saj smo strankam na voljo v naši poslovalnici na Partizanski cesti 26 v Gornji Radgoni, bančne storitve lahko opravljajo v poslovalnici pošte (Cesta na stadion 1), v vaši občini pa ohranjamo tudi 1 bankomat Nove KBM in 1 bankomat Abanke, na katerem našim strankam brez nadomestila omogočamo vpogled v stanje na transakcijskem računu in dvig gotovine“, je med pogajanjem z radgonsko občino stališče Nove KBM zagovarjala Aleksandra Brdar Turk, direktorica Sektorja bančne operative. Zato so tudi dosegli dogovor o ponovni vrnitvi bankomata v Sp. Ščavnico, a pod novimi pogoji. Torej tudi občina bo delno nosila finančno breme najema bankomata, lastnik objekta zagotavlja brezplačno rabo objekta in električne energije, KS in občina pomagata pri promociji in vzpodbujanju rabe bankomata. Pod temi pogoji je bila podpisana nova tripartitna pogodba.

Kakorkoli že, ob vseh težavah, ki jih imajo državljani, zlasti na podeželju in v manjših krajih, s poštnimi in bančnimi enotami, ki se ukinjajo, je primer iz Spodnje Ščavnice le dokaz, da se s korektnim dogovorom lahko vse uredi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: