četrtek, 20 februarja, 2020

GA-PO-RA izvedla že 22. Štefanov potop, tokrat prvič v gramoznici Babinci pri Ljutomeru

Enako kot že 21 minulih let je radgonska GAPORA (GAsilski POtapljači RAdgone), ki šteje okoli 50 potapljačev, tudi ob izteku leta 2019, bila zelo dejavna. Zadnji četrtek v letu 2019, na Štefanovo ter praznik samostojnosti in enotnosti, so namreč prvič v gramoznici v Babincih pri Ljutomeru. Svojo staro lokacijo, ribnik v Podgradu pri Gornji Radgoni, so zamenjali zaradi nizkega vodostaja, v Babincih, kjer je potekal njihov že 22. potop, pa so se lahko potopili tudi 20 metrov globoko. Tokrat se je deset potapljačev, v sklop rednega izobraževanja potapljaške enote, podalo pod vodo, kjer so iskali morebitne utopljence, ob tem pa opravili vaje balansiranja, orientacije ipd. Poleg vodje radgonskih potapljačev Marko Šajnovič, ki je mimogrede tudi načelnik Podvodne reševalne službe Slovenije (PRS), so se tokrat v mrzlo vodo podali še: Tomaž Munda (predsednik PGD Gornja Radgona), Gregor Lebar, Benjamin Majc, Rajko Lipič (poveljnik PGD Gornja Radgona), Denis Zupančič, David Šebjanič, Boris Mauko, Damir Ploj in Bine Hrastelj.

Kot nam je povedal vodja Marko Šajnovič vsakoletni potop „operativcev“ GAPORA sodi v sklop rednega usposabljanja enote za reševanje iz vode iz z vode. „Tokrat smo uspešno opravili vse vaje. Oddelali smo orientacijo, balansiranje, teoretično ponovili gradivo za potope pod ledom in iskalne akcije, opremo potrebno za to ipd. Voda je imela temperaturo 8 stopinj C. Ker smo uporabljali suhe obleke nas mrzla voda ni preveč ogrožala. Že pred potopom smo opravili tudi obnovo teorije in predstavitev vaj, predvsem balansiranje, preiskovanje z drogom, celo obrazna maska, spuščanje deko boje in še kaj.“ nam je še povedal Šajnovič, ki je vesel, da imajo dobro pripravljeno enoto, ki je vedno pripravljena na reševanja ali iskanje utopljencev. Poleg številnih izkušenih potapljačev, ki so vedno pripravljeni na reševalne akcije na in pod vodo, ter izpod leda, se jim vedno pridružujejo tudi mlajši kolegi, ki se pridno učijo in so hitro tudi pripravljeni na vse aktivnosti starejših kolegov. Tudi tokrat je zraven bilo nekaj „fazanov“, ki so se lahko marsikaj naučili. V hladni vodi, ki je tokrat imela do osem stopinj, kljub dodatni toplotni zaščiti in hladnejšemu vremenu prilagojeni opremi, pogumnim potapljačem najbrž ni bilo prijetno, saj je bilo tudi na prostem, kljub sončnim žarkom, bilo zelo mrzlo.

Kakorkoli že, Enota za reševanje iz vode in z vode GA-PO-RA, ki že natanko 43 let deluje v okviru PGD Gornja Radgona, in ki je vedno na preži za reševanje, če je to potrebno, torej ni mirovala niti ob letošnjih božično – novoletnih praznikih. Poleg rednega »dežurstva«, bog ne daj če bi se kaj zgodilo, so se namreč pogumni fantje podali tudi 20 metrov globoko v babinski gramoznici. Številni obiskovalci in gledalci predstavitve radgonskih potapljačev so lahko spremljali zanimive in atraktivne potope, s čem so pokazali odlično usposobljenost za reševanje in iskanje utopljencev. Vsi skupaj so bili veseli, da je šlo le za vajo, kot če bi dejansko iskali utopljence. Kot se spodobi pa ne mrzlo vreme in ne mrzla voda nista motila pogumnih fantov, ki so se podali v globine, mraz pa so čutili le med oblačenjem in slačenjem. V GAPORA imajo več deset članov, samo 18 izmed njih je operativcev, ki letno morajo posredovati večkrat, najbolj pogosto pa iščejo utopljence, a tudi druge aktivnosti in reševanja jim niso tuja. S svojo tradicionalno „Štefanovo“ predstavitvijo pa so vsi skupaj zaključili sezono. In po tistem, kar smo lahko videli, ko so mnogi občudovali pogumno početje mladih fantov, je gotovo, da omenjena športno rekreativna in tudi reševalna dejavnost na tem območju nikoli ne bo zamrla. Znano je sicer, da se pogosto dogajajo utopitve, v zimskem času tudi pod ledom, ko predvsem mladi ne upoštevajo navodil, da na vsakem ledu ni dobro drsati, in zato potapljači morajo biti pripravljeni. Vodja radgonskih potapljačev nam je povedal, da je veliko pozornost namenjajo pomlajevanju svojih vrst, ter da imajo potapljači odlično podporo lokalne skupnosti, saj brez tega ne bi šlo ker gre za izjemno drago dejavnost.

Kljub velikemu pogumu vsakega izmed njih pa si nihče ne želi, da bi morali pogosto resno posredovati ter reševati ljudi ali premoženje oz. celo iskati utopljence, kar se je tudi v letih 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 zgodilo kar nekajkrat, med drugimi tudi v tujini. Reševanje in iskanje utopljencev je sicer predvsem delo specialne enote PRS, ki skupaj s kolegi iz Murske Sobote skrbijo za področje Pomurja. Poleg omenjene enote je tukaj operativna enota, kjer so vsi drugi člani društva za delo na vodi in pod vodo, vsi skupaj pa, poleg domačih potopov, iskanj utopljencev, reševanja premoženja, sodelujejo tudi pri čiščenju podvodnih terenov, zlasti v reki Muri, a tudi v drugih jezerih, gramoznicah, ribnikih ipd. V GA-PO-RA imajo tudi rekreativce za katere organizirajo posebne rekreativne potope. Letno sicer morajo potapljači iskati povprečno štiri utopljence, največ pa jih je bilo do devet na leto, še večkrat pa izpod gladine vode iščejo materialne dobrine ter tudi odvržene smeti…

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: