Odslej ločena obravnava pacientov, tudi obiske zobozdravnikom odsvetujejo

Novosti pri obravnavah v soboškem zdravstvenem domu, kjer sprejemajo paciente tudi z območja ZD Gornja Radgona in ZD Ljutomer

Po novih navodilih ministrstva za zdravje so reorganizacijo v smislu ločene obravnave pacientov, ki so potencialno okuženi z novim koronavirusom, naredili tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota, kjer je mimogrede je VSTOPNA AMBULANTA za COVID-19 za zdravstveno obravnavo odraslih pri ZD MS organizirana v okviru mreže vstopnih ambulant za Covid-19, ki poleg pacientov iz UE MS pokriva tudi paciente ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona. Z današnjim dnem se začasno dosedanji način obravnave v okviru ambulante družinske medicine ukinja, za zdravstveno obravnavo pacientov se vzpostavlja ločena obravnava pacientov glede na stopnjo tveganja. Začasno tako delujeta za obiske pacientov 2 ambulanti: Vstopna ambulanta za COVID-19 in Ambulanta za preglede brez znakov okužbe dihal.

Vsi pacienti z znaki okužbe dihal z ali brez vročine, se tako morajo oglasiti na vhodu s Kopališke ulice v ambulanti za COVID-19 na mestu, kjer je postavljen zabojnik. Ambulanta deluje 24 ur na dan. Vsi ostali, ki pa nimajo znakov okužbe dihal pa bodo obravnavi v prostorih bivše dežurne službe, vhod v stavbo splošne ambulante na Grajski ulici 24. Slednja ambulanta deluje od ponedeljka do petka med 7.00 in 19.00, neprekinjeno pa še vedno deluje Enota za hitre preglede v Urgentnem centru SB Murska Sobota. Enota za hitre preglede je dosegljiva na telefon: O2 512 38 04. Osebni izbrani zdravnik, v kolikor ne izvaja dela v zgoraj omenjenih ambulantah, v ordinacijskem času izvaja v svojih ambulantah administrativno obravnavo pacientov, brez fizičnega stika s pacienti, so sporočili v ZD Murska Sobota.

Z jutrišnjim dnem se vzpostavlja tudi podoben način zdravstvenega varstva in obravnave za otroke in mladostnike. Prišlo je namreč tudi do začasne prekinitve izvajanja vseh zobozdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti. Izvajajo se samo nujne zobozdravstvene storitve in to v okviru soboškega zdravstvene doma. Info točka in triaža delujeta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 8. in 12. uro. Po telefonu so dosegljivi na: 02 534 13 16, in na elektronsko pošto: zobnakorona-zdravi@zd-ms.si za tiste brez znakov okužbe dihal ter zobnakorona-bolni@zd-ms.si za tiste z znaki.

„Obveščamo vas, da bo od srede, 18.3.2020 zobozdravstveno varstvo otrok, mladine in odraslih, zaradi izrednih razmer – razglasitve epidemije, COVID-19, okužba s koronavirusom, organizirano na spremenjen način do preklica. Začasno se prekine izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti. V času epidemije se izvajajo samo NUJNE zobozdravstvene storitve in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja. Informacije in triaža info točka (od ponedeljka do petka od 7,00 do 17,00, ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 8,00 do 12,00 na telefon številka: 02 534 13 16 ter po elektronski pošti, za paciente brez znakov okužbe: zobnakorona-zdravi@zd-ms.si, za za paciente z znaki okužbe pa: zobnakorona-bolni@zd-ms.si. Delujeta sicer dve ambulanti z ločenima vhodoma“, je povedala direktorica ZD Murska Sobota, Edith Žižek Sapač.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: