Skip to content

Bakos.si

Občanom odsvetujejo pitje vode iz javnega vodovoda!

Krajanom treh vasi, v vodo prišla neznana snov; Vonj in okus je zaznati predvsem v topli vodi

Prav v dneh, ko je hud aprilski mraz močno ponagajal domačim sadjarjem in vinogradnikom, v delu občine Sveti Jurij ob Ščavnici, imajo še dodatne težave. Javno podjetje Prlekija iz Ljutomer, ki na tem območju upravlja z javnimi vodovodi, je namreč včeraj, v sredo, 7.4.2021, uporabnike pitne vode v naseljih Sovjak, Kraljevci in Grabonoški Vrh obvestil, da so v delu vodovodnega omrežje zaznali vonj in okus vode po lahko hlapnih snoveh, zato predpostavljajo, da je v vodovodno omrežje prišla neznana snov.

„Vonj in okus je zaznati predvsem v topli vodi. Iz preventivnih razlogov je uveden ukrep oz. priporočilo, da se pitna voda iz javnega vodovoda do nadaljnjega ne uporablja za pitje,“ so sporočili. Zaradi dogodka poteka v omenjenih vaseh razdeljevanje embalirane pitne vode. Najprej so jo razdeljevali v sredo, enako tudi danes, v četrtek, 8. aprila, od 16.00 do 20.00 ure, pri gasilskem domu v Sovjaku. Čeprav nekateri krajani sporočajo, da je tudi med umivanjem zaznati močen smrdeči vonj, se voda iz javnega vodovoda lahko uporablja za osebno higieno in gospodinjska opravila. „Vse občane naprošamo, v kolikor kar koli vedo o dogodku oz. možnosti vdora onesnaženja v vodovodni sistem, nas naj o tem obvestijo na tel. št. 080 24 26,“ so še sporočili iz JP Prlekija.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana nam je zatrdil, da so z zaskrbljenostjo prejeli informacijo, da je prišlo do domnevnega onesnaženja pitne vode in s tem ogroženosti njihovih občanov. „Res je sicer, da vse poteka preko JP Prlekija, toda tukaj gre za naše občane in smo morali nemudoma reagirati. Že takoj ko smo izvedeli smo nemudoma pri Davidovem hramu naročili vso pitno vodo, ki so jo imeli v skladiščih in je razdelili občanom. Tudi za četrtek smo naročili dodatnih 200 vezov (po devet litrov, op.p.) pitne vode, katera je namenjena občanom za pitje in kuhanje. Kaj bo v naprej bo znano šele po prvih ugotovitvah analiz odvzetih vzorcev vode. Upam in verjamem, da se bo stanje čim prej uredilo in da bodo težave odklonjene“, nam je povedal župan Slana.

Kljub vsemu pa je večina občanov razočaranih, zlasti nad JZ Prlekija, ki da jih ni mogla pravočasno in korektno obvestiti o nastali situaciji. Nekateri so na družbenih omrežjih pripisali, da je tudi nabavljeno premalo pitne vode za razdelitev občanom, drugi pa niso varčevali niti s kritikami na račun vodstva občine Sveti Jurij ob Ščavnici.

„Zahtevamo, da občina izvede vse potrebne ukrepe, da se ugotovi vzrok za onesnaženje pitne vode na vodovodnem omrežju v naši občini. Nujno se naj razpošljejo pisna obvestila o nastali situaciji vsem »prizadetim« gospodinjstvom. JP Prlekija se pozove, da ta mesec ne pošlje položnic »prizadetim« gospodinjstvom. Pitna voda naj se razdeli vsem gospodinjstvom osebno in količinsko glede na število članov posameznega gospodinjstva“, je sporočil Ivan Fras, občinski svetnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: