Skip to content

Bakos.si

Ob 80-letnici napada na Jugoslavijo, spominski kip za prvo žrtev

V radgonski Aleji velikih bo 6. aprila letos odkrit doprsni kip Martinu Gabrcu

Mesto sejmov in penine Gornja Radgona že več let ima čudovito Alejo velikih, kjer meščani oddajajo hvaležnost svojim prednikom, ki so v preteklosti ponesli ime mesta in Slovenije sploh daleč po svetu. Trenutno je v aleji 10 kipov, kmalu, natanko 6. aprila, ko bo minilo 80 let od napada Nemčije na takratno Kraljevino Jugoslavijo, ko je prav v Gornji Radgoni padla prva žrtev sploh na območju takratne države. Bil je to takratni župnik Martin Gaberc, ki je bil nedolžen zahrbtno ubit. Zato se je danes v Trstenjakovem domu, v neposredni bližini aleje, sestala Projektna skupina za izvedbo projekta doprsnega kipa župnika Martina Gabrca v Aleji velikih v Gornji Radgoni. Skupini predseduje upokojeni ravnatelj OŠ Gornja Radgona, in nekakšen idejni oče omenjene aleje, Dušan Zagorc, zraven pa so: namestnik vodje, domači župnik Franc Hozjan, podžupan David Roškar, Aleksandra Pintarič Zamuda in Franci Klemenčič,. Na sestanku je bilo poudarjeno, da bo doprsni kip Martina Gabrca, ki je bil rojen 29.9. 1883. leta v Pretrežu v občini Slovenska Bistrica, od leta 1927 do krute smrti (bila je cvetna nedelja) na prvi dan druge svetovne vojne, 6. aprila 1941, bil dejaven in priljubljen župnik v rimsko katoliški župniji Svetega Petra Gornja Radgona. Kljub temu, da bo letos poteklo že 80 let od časa ko so Martina Gabrca nemški vojaki ustrelili, zanj ni postavljenega nobenega spominskega obeležja v Gornji Radgoni, niti na bistriškem območju.

Vseeno pa se ga nekateri starejši radgonski verniki še pogosto spominjajo. Župnik, ki je pokopan na pokopališču v Gornji Radgoni, je namreč v času svoje službe župnika veliko postoril za dobrobit radgonske župnije. Veliko je storil na področju župnijske pastorale, pri obnovi tukajšnjih sakralnih objektov in okolice radgonske cerkve; dejaven pa je bil tudi v raznih civilnih organizacijah. Kot nadarjen muzikant je bil dejaven pri tamburaših (vodil je tamburaški zbor) in v gledališki dejavnosti. V času njegovega življenja v Gornji Radgoni je bilo uprizorjeno kar 43 različnih vzgojnih in zabavnih iger. Bil je tudi dober pevec in pevovodja. Poleg slovenščine je obvladal nemščino in latinščino. Martin Gabrc ima tudi veliko zaslug, da je bil 2. julija 1940 ob radgonski cerkvi postavljen spomenik – Svetilnik miru. Ta je bil postavljen v spomin padlim žrtvam in borcem I. svetovne vojne in Maistrovim borcem. Tega so nemški vojaki v aprilu 1941 uničili. Spomenik je bil leta 2004 obnovljen in tak še danes obstoja.

V Aleji velikih pod vznožjem radgonske cerkve so že postavljeni doprsni kipi akademika dr. Antona Trstenjaka, jezikoslovca in nabožnega pisatelja Petra Dajnka, narodnega buditelja Antona Krempla, pesnika in pisatelja Manka Golarja, bibliografa dr. Franca Simoniča, dr. Janka Šlebingerja, buditelja Antona Krempla, pesnika in pisatelja Manka Golarja, izdelovalca protetičnih pripomočkov Jožeta Vršiča, filozofa dr. Franca Veber, slikarja Johannesa Aquila. In nazadnje generala Rudolfa Maistra, Doprsni kip Martina Gabrca, ki ga bo izdelal akademski kipar Metod Frlic, bo dva dni po Veliki noči, postavljen tako, da bo gledal proti oknu v radgonskem župnišču, skozi katero je »priletela« smrtonosna krogla. Ta čas še sicer zaradi ukrepov povezanih s korona virusom, ni znano na kak način bo potekal slovesnost. Svečanost bo na vsak način, je bilo poudarjeno na tokratni seji projektne skupine, toda obseg bo znan tik pred zdajci…

Dušan Zagorc in člani projektne skupine v Aleji velikih, kjer bo stal tudi novi kip (Foto: Franci Klemenčič)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: