petek, 21 februarja, 2020

Slovesno umestili novega škofa in novega inšpektorja Evangeličanske cerkve Leona Novaka in Bojana Posiča

V Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti so na prvo adventno nedeljo uradno umestili novo predsedstvo Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi (ECAV) v Republiki Sloveniji. Murskosoboški duhovnik Leon Novak je nasledil dozdajšnjega škofa Gezo Fila, Bojan Prosič pa inšpektorja Johanna Laca. Oba bosta ECAV v Sloveniji vodila šest let. S tem se je tudi Škofovski urad slovenske Evangeličanske cerkve, ki šteje okoli 20 tisoč vernikov, po šestih letih vrnil v Prekmurje. Slovesno bogoslužje v evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti, na katerem so umestili novo cerkveno vodstvo ECAV, na čelu s škofom Leonom Novakom in inšpektorjem Bojanom Prosičem, je potekalo v znamenju sodelovanja in strpnosti. Za to so se zavzeli visoki predstavniki različnih cerkva in države. Slovesnosti so se udeležili predstavniki cerkva iz Slovenije in tujine ter države, med drugimi predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta, nekdanji predsednik Milan Kučan, veleposlaniki in poslanci. Na slovesnem bogoslužju je novo predsedstvo umestil dosedanji škof Geza Filo z duhovnikoma Mitjo Andrejkom in Štefanom Beznecem.

Predsednik Borut Pahor se je v nagovoru navezal na pridigo novega škofa Novaka, v kateri je omenjal varen pristan. „Želim si, da bi bila naša domovina varen pristan za vse, brez razlike. Da bi vsi našli v njej resnico in pravico. Iz vaše pridige razumem, da si boste za to prizadevali po najboljših močeh, da bo vsak deležen dostojanstva in da ga bo izpričeval za drugega,“ je povedal Pahor. Predsednik vlade Marjan Šarec je novemu vodstvu zaželel vse dobro na nadaljnji poti, kot je dejal, s samo eno željo: „Da bi še naprej tako sodelovali, vi med seboj, da bi bili res bratje in sestre, in skupaj z državo.“ Predsednik DZ Dejan Židan Židan je dejal, da prekmurski človek razume, kaj je strpnost, kar pomeni, da išče tisto, kar povezuje ter da to gradi in spoštuje, ne išče pa tistega, kar razdvaja. Evangeličanski cerkvi se je zahvali za vse pozitivno, kar prinaša širši skupnosti. Po besedah ljubljanskega nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta so med cerkvama prijateljski odnosi, širina duha v vodstvu evangeličanske cerkve pa poroštvo za ekumensko sodelovanje, za kar je po njegovih besedah potreben spoštljiv dialog. Zagrebško-ljubljanski metropolit srbske pravoslavne cerkve Porfirije Perić je dejal, da ima človek kot popolno bitje smisel le v skupnosti z Bogom ter drugimi in drugačnimi, pri čemer je skupnost mogoče ustvariti le z ljubeznijo. Apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je evangeličanom prinesel pozdrave papeža Frančiška, povedal, da sta imela prejšnja škofa, Geza Erniša in Geza Filo, z nuncijem dobre odnose ter da je prepričan, da bo tako tudi v prihodnje. Tudi Mufti Nedžad Grabus je sodelovanje z evangeličansko cerkvijo ocenil kot dobro, zrela družba pa mora po njegovem spoštovati človeka v polnem dostojanstvu ter ne sme dopustiti verskega ali rasnega razlikovanja.

Pozdravne nagovore so imeli tudi predstavniki evangeličanskih cerkva iz drugih držav, prejšnje vodstvo, škof Geza Filo in inšpektor Johann Laco sta izrekla zadovoljstvo ob bogatem sodelovanju in dialogu z drugimi cerkvami, kar po njunih besedah prispeva k ekumensko odprti, strpni in demokratični cerkvi. Nekdanji (danes častnik) škof Geza Erniša se je zahvalil prejšnjemu vodstvu in poudaril, da sta uspešno širila nauke cerkve, ki se trudi preprečevati fundamentalizem in razslojevanje. Novi škof, mag. Leon Novak je v pridigi poudaril, da je tako kot za kapitana ladje tudi za krščansko cerkev pomembna natančna „pomorska karta“, ki je Sveto pismo. „Brez branja in upoštevanja svetopisemskih napotkov je krščanska cerkev kot izgubljena ladja na odprtem morju, prepuščena v nemilost morskim tokovom in mogočnim valovom različnih filozofij in ideologij. Bogastvo, ki ga obljuba Bog svoji cerkvi, otrokom in sodelavcem, ni materialno, ampak duhovno, kajti še tako veliko bogastvo ne more zadovoljiti duše in potešiti najglobljega hrepenenja oziroma lakote po zadovoljstvu, ljubezni in toplini,“ je dejal novi škof Horvat, ki je voditeljem države zaželel obilo Božjega blagoslova, ugodnih vetrov in dobro posadko, ki jih bo pri prizadevanju delati v dobrobit vseh prebivalcev Slovenije uspešno ter homogeno podpirala.

„Ko torej Cerkev sledi svojemu admiralu Jezusu, se nahaja na varni in preverjeni poti naproti obljubljeni deželi. Zakladi, ki čakajo na naše odkritje, so ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje,“ je poudaril škof. Ob vprašanjih, ali lahko tudi v 21. stoletju tako neomajno zaupamo Božjemu načrtu in se držimo navtične karte Boga, to je Svetega pisma, ne glede na trende v postmoderni družbi, in ali lahko v času begunske krize in naraščanju nestrpnosti govorimo o pomoči in solidarnosti, pa si je novi škof na koncu pridige odgovoril: „Da, zmoremo in tudi moramo.“ Škof ECAV vodi in zastopa skupaj z inšpektorjem, ki je po dolžnosti član Zbora duhovnikov, Prezbiterija ter Občnega zbora Cerkve, skrbi pa tudi za cerkveno premoženje, vodi sinode, gospodarsko-plansko komisijo in zbore, povezane z materialnim in duhovnim razvojem Cerkve.

Poleg novega škofa, ki je mimogrede na volilni sinodi septembra letos zbral prepričljivih 58 glasov, je prisotne nagovoril tudi novi inšpektor Bojan Prosič. 56-letni Novak je ob izvolitvi med drugim tudi dejal, da se bo pri svojem delu osredotočil na štiri skupine, ki se mu zdijo pomembne za delovanje Evangeličanske cerkve v prihodnosti; predvsem na otroke, veroukarje, mlade in mlade družine. Kot ugotavlja, so namreč mlajše generacije, v katerih vidijo perspektivo, potrebne motivacij, da se aktivno vključijo nazaj v delovanje Cerkve. Seveda pa pri tem ne želi pozabiti na starejše generacije, ki so veliko prispevale v razvoj in obstoj Evangeličanske cerkve. Prav tako si želi tudi v prihodnje ohraniti konstruktivne odnose, mirno sožitje, medsebojno spoštovanje in razumevanje med verskimi skupnostmi, ki so tako značilni za Prekmurje.

Tags: , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: