Novi prostori in več zdravstvenega osebja jamstvo za prihodnost

Namenu so predali razvojno ambulanto s Centrom za zgodnjo obravnavo

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je tudi uradno odprla svoja vrata Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo, ki je začela delovati v letošnjem juliju. Razširjena individualna in timska obravnava se osredotoča na otroka in celotno družino. S 1. januarjem 2019 je vstopil v veljavo nov Zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. S tem so se prejšnje razvojne ambulante z okrepitvijo timov s povečanjem števila zdravstvenega osebja in drugih strokovnjakov preoblikovale v Centre za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. V razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo soboške bolnišnice razširjeno individualno in timsko obravnavo nudijo zdravnik specialist pediater, fizioterapevt, diplomirana in srednja medicinska sestra, zdravstveni administrator, delovni terapevt, logoped, socialni delavec, specialni pedagog, psiholog in po potrebi drugi strokovnjaki.

Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Tako je na voljo sedaj šest sodobno opremljenih ambulant, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za tiste gibalno najbolj ovirane. Direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec je ob tej priložnosti dejal, da so otroci naše največje bogastvo, zato so v bolnišnici zavestno šli v projekt prenove prostorov stare porodnišnice za namene novega centra. Izrazil je prepričanje, da bo s predanostjo in voljo tamkajšnjih zaposlenih zagotovo dosežen skupen cilj – pomagati otrokom v vseh razvojnih področjih. Kot je povedal direktor Korošec, je investicija znašala približno 250 tisoč evrov, rekonstrukcija prostorov pa je potekala dokaj hitro. Zanj je najbolj pomembno zadovoljstvo otrok. „Ti prenovljeni prostori so ne le številni, ampak tudi lepi. Najbolj pa veseli to, da je zdravniško osebje, ki tu deluje, te prostore vzelo za svoje. Prepričan sem, da bo to imelo pozitiven učinek tudi pri starših in otrocih,“ je dejal Korošec. Ob tem je dodal, da je vsak indikator, ki kaže na izboljšanje otrokovega stanja, neprecenljiv. „Vesel sem, da je slovenska družba spoznala, da so to božji otroci. Nikoli ni ne preveč časa, ne denarja, ki se vloži v njihov razvoj. Vsak odstotek, ki kaže premik na bolje, je vreden ogromno. Velika dela in rezultati pa bodo potrjeni takrat, ko bodo ti otroci kazali napredek, pa tudi če ni viden iz dneva v dan. Ključna stvar pri vsem skupaj je zadovoljstvo teh otrok. Ne meri se ga v metrih in ne v kilometrih, ampak kdaj tudi v centimetrih. Toda ti centimetri so večkrat večji kot kilometer“. Zdravnica, specialistka pediatrije, Valentina Golob, ki je zdravniško delo v razvojni ambulanti prevzela v letošnjem juliju pa dodaja: „Otroški možgani, tudi ranjeni ali poškodovani so sposobni velikih sprememb. Če ima otrok v razvoju pravilno spodbudo in podporo lahko napreduje, če tega nima, bo izid slabši. Zato smo tukaj, da otrokom pomagamo v teh zgodnjih letih krepiti njihov razvoj na vseh razvojnih področjih. Trudili se bomo še naprej, da bodo imeli dobre možnosti za razvoj, družine pa vso našo podporo.“

Otvoritev nove pridobitve so s simpatičnim nastopom popestrili člani društva Sožitje, predpraznično vzdušje in utrip prihajajočih praznikov pa so s petjem pričarali dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota pod mentorstvom profesorja Edvarda Jakšiča. Zelo pomembni novosti, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi. Centri oziroma razširjene razvojne ambulante se povezujejo z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi. Tako so vsi deležniki, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezani v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam. Dejavnost razvojne ambulante v soboški bolnišnici sega v leto 1975, ko je ledino na tem področju začel orati zdravnik, specialist pediatrije, Miroslav Tobias, nato pa nadaljevala zdravnica, specialistka pediatrije, Leonida Kous. V Sloveniji je vsako leto v zgodnjo obravnavo na novo vključenih okoli 400 otrok s posebnimi potrebami, skupno pa je take obravnave v predšolskem obdobju deležnih 1200 otrok. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu (obdobje januar-16. december) so v 4.827 obravnavah pregledali 549 otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: