Nova večnamenska dvorana do junija leta 2021?!

V Gornji Radgoni slavnostno podpisali pogodbo o izgradnji večnamenske športne dvorane

V prostorih Osnovne šole Gornja Radgona je tik pred Valentinovim bilo slovesno in veselo kot že dolgo ne. Po prepričanju mnogih se je namreč na mesto sejmov in penine odvil pravi zgodovinski dogodek, kajti tisti kar že desetletja pogrešajo se je sedaj močno približalo. V navzočnosti nekaterih članov občinskega sveta in občinske uprave ter novinarjev in drugih predstavnikov medijev, sta namreč župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko in izvajalec del GDO, gradnja, dom, okolje, d.o.o. (še pred kratkim: Gradbeništvo Milan Pintarič s.p.), Igor Klemenčič, slavnostno podpisala Gradbeno pogodbo o izgradnji večnamenske športne dvorane ob OŠ Gornja Radgona. »Končno, po več desetletjih želja, hotenj, iskanj možnosti in variant, vloženemu delu in trudu, ubiramo prvi korak k dejanski izgradnji nove večnamenske športne dvorane v Gornji Radgoni. Z njo bodo izpolnjeni vsi pogoji in se dvignila kakovost izvajanja športne vzgoje v šoli. Svoje mesto bodo dobili tudi pripadniki drugih društev,« je takoj po podpisu pogodbe povedal župan Stanislav Rojko, ki je skupaj z direktorjem občinske uprave Vladimirjem Maukom, podrobno predstavil projekt izgradnje nove velike pridobitve za mesto na reki Muri. O pomenu velike investicije, ta znaša več kot 4,5 milijona evrov, sta spregovorila tudi Dejan Kokol, ravnatelj OŠ Gornja Radgona in Igor Klemenčič, direktor GDO, gradnja, dom, okolje.

Nova večnamenska športna dvorana (VŠD) ob Osnovni šoli Gornja Radgona se bo zgradila tik ob obstoječi telovadnici OŠ Gornja Radgona. Zadovoljevala bo standarde in normative šolskega športa ter, predvsem po površinah, standarde in normative za 1. državno ligo v številnih športih, kot so: rokomet, odbojka, futsal in košarka. Poleg omenjenih se bodo v večnamenski dvorani lahko izvajale še številne druge športne panoge, manjkalo pa ne bo niti drugih dogodkov, predvsem šolskih ter širših kulturno zabavnih prireditev. Postavljena bo tudi plezalna stena, predvidene so tribune s 530 sedeži. Obstoječa telovadnica se bo rekonstruirala za potrebe spremljajočih prostorov nove dvorane; načrtovani so prostori kabinetov za učitelje športa, manjša telovadnica za drobnozrnate vsebine, fitnes in ostali spremljajoči prostori: skladišča opreme, slačilnice, sanitarije, tuširnice. Površina večnamenske športne dvorane (novogradnja) znaša 1.429,30 m2, površina rekonstruirane obstoječe šolske telovadnice, kjer bodo spremljajoči prostori nove dvorane – v dveh etažah pa znaša 1.562,36 m2 – skupaj torej 2.991,66 m2.

Radgonska občina je poleg lastnih finančnih sredstev v proračunih za investicijo že dodatno pridobila nepovratna sredstva Eko Sklada za nepovratne finančne spodbude, v višini 494.880,91 EUR. Vseskozi se iščejo dodatni viri sofinanciranja. Tako se trenutno čaka odločitev o prijavi na razpis Eko sklada za rekonstrukcije (obstoječe telovadnice), investicija je bila prijavljena tudi na razpis Fundacije za šport, trenutno pa je odprt razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje investicij v novogradnje športnih dvoran v letu 2020, na katerega se bomo tudi prijavili. S tokrat podpisano pogodbo izvajalec prevzema v izvedbo gradbena dela, v višini 3,667.717,88 z DDV, po terminskem planu: 1. faza – izgradnja nove večnamenske dvorane: maj 2020 – junij 2021; 2. faza – celovita rekonstrukcija obstoječe šolske telovadnice: junij 2021 – junij 2022. Kot je zagotovil direktor izvajalca Igor Klemenčič se bodo v podjetju, ki prav v tem času izvaja dela na gradnji prizidka Zdravstvenega doma Gornja Radgona, potrudili in dosegli zastavljene cilje. Seveda je tudi prepričan, da bodo novo dvorano izgradili po načrtih in kakovostno.

„Danes je za nas velik dan, še zlasti za naše otroke – šolarje, ter zaposlene. Obstoječa telovadnica, ki je bila zgrajena leta 1975, je zelo dotrajana in za nas, kot eno večjih, če ne največjo, pomurskih šol s 560 učenkami in učenci, pretesna. Veseli in hvaležni smo, da smo bili slišani, že s strini prejšnjega ravnatelje Dušana Zagorca in tudi sedaj“, je dejal ravnatelj radgonske šole Dejan Kokol, ki je dodal, da jim bo nova pridobitev, poleg veliko večje površine za izvajanje športnih dejavnosti, omogočila tudi lažjo organizacijo večjih prireditev, ki so se doslej izvajale v avli šole, kjer so se pogosto ubadali s težavami.

Okvirna projektantska vrednost celotne investicije znaša dobrih 4,5 milijona evrov. Realna in bolj točna ocena vrednosti celotne investicije bo lahko podana šele po izvedenem javnem naročilu za gradbeni nadzor in javnem naročilu za športno opremo, ki sledi v tem letu (3. faza izvajanja investicije). Izvajanje celotne investicije gradnje dvorane je predvideno v letih 2020, 2021, skrajni rok dokončanja je mesec junij 2022. Glavni gradbeni zamah je načrtovan za leto 2021, vse skupaj naj bi se začelo že letos, ko bodo najprej gradili novo dvorano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: