Ni potrebna nobena panika, trdijo v murskosoboški bolnišnici

Pripravljeni so na pojav okužb z novim korona virusom, a žalostni zaradi širjenja dezinformacij

Zaradi prevelike, večinoma nepotrebne, panike in pogostega širjenja dezinformacij, je vodstvo murskosoboške splošne bolnišnice pripravilo posebno srečanje z novinarji, kjer so predstavili ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa v Pomurju – tako v zdravstvenih domovih kot pri zasebnikih, pa tudi postopke za izolacijo in obravnavo okuženih v sami regijski bolnišnici. Ob tem so direktor SB Murska Sobota, Bojan Korošec, dr.med., strokovni direktor Daniel Grabar, dr.med., in pomočnica direktorja za zdravstveno nego, Metka Lipič Baligač, skupaj z vodjo urgence, Dejanom Majcem, dr.med. pokazali kako je v bolnišnici urejeno sprejem morebitnih okušenih pacientov. V peti največji bolnišnici v državi, natančneje v njeni novi urgenci, so namreč prvič sploh aktivirali prostore za izolacijo v primeru morebitne okužbe z omenjenim virusom.

Tako je sklepati, da so v SB Murska Sobota usklajeni z drugimi zdravstvenimi delavci in pripravljeni na oskrbo prebivalcev Pomurja ob pojavu okužb z novim kronavirusom. Ob tem poudarjajo, da je najpomembnejša ozaveščenost in skrb vsakega posameznika, da stori vse potrebno za preprečitev okužbe. V pomurski regijski bolnišnici so opravili en sam test na novi kronavirus, ki je bil negativen. Kot je povedal strokovni direktor Daniel Grabar, pa so takoj po informacijah, da se je okužba pojavila v Italiji, zagotovili vse potrebno za morebitno oskrbo obolelih. Po torkovi udeležbi strokovnega direktorja na sestanku na Ministrstvu za zdravje je vodstvo bolnišnice v sredo skupaj z vodstvi zdravstvenih domov v Pomurju pregledalo pripravljene ukrepe. Skupaj so sprejeli sklepe o delovanju zdravstvenega sistema na podlagi podanih smernic MZ in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V četrtek je vodstvo bolnišnice skupaj z vodstvom urgentnega centra pripravilo še pisna operativna navodila izvajalcem. V sredo so v bolnišnici sklicali sestanek s predstavniki štirih pomurskih zdravstvenih domov in Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pregledali ukrepe, danes pa so predstavili tudi postopek za ukrepanje ob sumu okužbe, ki velja v regiji. Potencialni okuženi tako najprej dobi informacije po telefonu pri svojem zdravniku ali pa v enem od štirih zdravstvenih domov, torej v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lendavi in Murski Soboti, lahko pokliče tudi v urgentni center bolnišnice. V njej oziroma v zdravstvenih domovih bodo pacienta z znaki okužbe izolirali in mu po posvetu z epidemiologom odvzeli bris. Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, bodo napotili v bolnišnico, tam pa se bodo glede na njegovo stanje odločili, ali ga bodo z navodili odpustili domov, oskrbeli v bolnišnici, ali pa po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus premestili v UKC Maribor.

V bolnišnici imajo v sklopu urgentnega centra tudi izolacijske prostore, po potrebi bodo zmogljivosti širili in se prilagajali. Začetno zaščitno opremo imajo, če je bodo potrebovali več, pa, kot je dejal strokovni direktor, so dobili zagotovila, da jo dobijo. Grabar je še poudaril, da so pripravljeni na vsakršne razmere in da zagotavljajo, da bodo za vse bolnike v regiji, tudi za vse morebitne obolele z novim koronavirusom, še naprej strokovno in odgovorno poskrbeli. V bolnišnici sproti spremljajo vsa navodila in epidemiološke razmere ter delovanje sproti prilagajajo potrebam v regiji. V skladu z usmeritvami imajo pripravljenih več načrtov za delovanje – ob morebitnem izboljšanju razmer, predvsem pa ob morebitnem naraščanju števila obolelih z novim koronavirusom v regiji. „Pripravljeni smo na vsakršne razmere in zagotavljamo, da bomo za vse bolnike v regiji, tudi za vse morebitne obolele z novim koronavirusom, še naprej strokovno in odgovorno poskrbeli,“ je še povedal Grabar, ki je državlanje pozval k upoštevanju vseh navodil tako pri preprečevanju širjenja okužb kot pri ravnanju ob obolelosti.

Ob sumu okužbe v Pomurju postopki potekajo v šestih točkah, in sicer:

  1. Pacient osnovne informacije dobi po telefonskem pogovoru s svojim zdravnikom. Če tega ne dobi pokliče v zdravstveni dom Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer oziroma Lendava.
  2. Pacienta s telesno temperaturo nad 38 stopinj in akutno okužbo dihal ali pljučnico po izpolnjenih epidemioloških pogojih v zdravstvenem domu izolirajo, po posvetu z epidemiologom mu odvzamejo bris.
  3. Pacienta, ki ne potrebuje nujno takojšnjega zdravljenja v bolnišnici, iz zdravstvenega doma z ustreznimi navodili pošljejo domov in počakajo na izvid testiranja na novi koronavirus.
  4. Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, napotijo na zdravljenje, pred napotitvijo morajo biti o tem obveščeni zdravniki v bolnišnici.
  5. Osebje v bolnišnici v skladu z navodili oskrbi pacienta ter se glede na njegovo stanje in rezultate testiranja odloči o nadaljnjem zdravljenju.
  6. Pacienta lahko po obravnavi v urgentnem centru odpustijo z navodili, lahko ga oskrbijo v bolnišnici, po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus pa ga načelno premestijo v UKC Maribor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: