petek, 21 februarja, 2020

Marija Kolbl obeležila lep življenjski jubilej, katerega ji je čestital tudi župan

„Joj, kako hitro tečejo leta“, je povedala Marija Kolbl, ko so jo na njenem domu v Galušaku, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, obiskali župan ter predstavniki Rdečega križa in Društva upokojencev. V omenjeni občini imajo namreč običaj, da jubilante ob 90. letnici življenja obišče omenjena delegacija, jih obdari, jim čestita in jim zaželi vse dobro. Tokrat sta goste, na čelu z županom Antonom Slano, kar ju je zelo razveselilo, pričakali slavljenka in njena hčerka Silva, ki z njo živi na njenem domu. „Seveda sem vesela obiska župana Antona Slane, prav tako tudi ostalih gostov, predsednice Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetke Fiala in poverjenic Rozine Kraner in Martine Zamuda, ter predsednika DU Sv. Jurij ob Ščavnici, Slavka Mihaliča in poverjenika Janka Tibauta“pove kar mladostna in zelo zgovorna slavljenka, ki se je jeseni 1929 rodila v Galušaku, kjer tudi vse življenje živi.

Osnovno šolo je obiskovala na Stari Gori, nato pa je ostala doma na posesti in se posvetila delu na zemlji. Tu je po starših, poročila se je leta 1957 z Maksom Kolblom iz Kraljevcev, prevzela okrog 3 ha veliko posest. Mož je bil zaposlen, sama pa je skrbela za dom in družino. Tu sta si z možem zgradila novo hišo in gospodarska poslopja. Kakor mnogi manjši posestniki, sta redila po dve kravi in še kako živinče, prašiče in kokoši. Mimogrede naj omenimo, da še tudi hčerka Silva, pri hiši drži kravo in prašiče ter kokoši, kar je sedaj redkost v teh hribovitih krajih. V zakonu so se jima rodili otroci Slavica, Zlatka, Monika in Silva, ki so ju obdarile z vnuki: Anico, Janjo, Nino in Denisom. Tem se je pridružilo še 8 pravnukov. Srečanje z družinami otrok, pa tako vnuki in pravnuki, ji je v veliko veselje.

Med pogovorom nam je zaupala še veliko zanimivega, med drugim, da si sami niso mogli orati, zato je morala orača odslužiti. Tako je hodila na »tabrh« h kmetom. Za celi dan dela je dobila »pleh« ali »špon«, s katerim so šli ob koncu leta h kmetu na račun. Tedaj orača in prevozov s vprežno živino nihče ni plačeval v denarju. Ker sami niso imeli svinj, ki bi kotile, so male pujske jemali pri kmetih, katere so prav tako odslužili s »tabrhi«. Za spomladansko prase, oz. odojka, so morali opraviti 10, za jesensko pa 8 »tabrhov« (en »tabrh« znaša delo enega dne pri kmetu, op.p.). Slavljenka nam je tudi povedala, kako je srečna, da je doma „ostala hčerka Silva, ki mi je vedno v pomoč, če jo potrebujem. Posebno zadovoljna sem, da me vsako nedeljo pelje k maši.“ Ker je še pri močeh, pri hiši opravi tudi kako lažje delo, kot je pletje trave na vrtu, »klopfanje« sončničnih »pogač«, in trebljenje bučnega semena iz buč in drugo. Celo življenje pa je imela rada tudi rože, bodisi na vrtu ali pa lončnice, ki krasijo hišo. Za kratki čas gleda televizijo in posluša radio, je pa tudi članica Društva upokojencev Sv. Jurij ob Ščavnici.

Prijetno je bilo med obiskom delegacij pri slavljenki Mariji Kolbl (Foto: Silva Kolbl)

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment

error: