Nazdravili so za dobro sodelovanje tudi v letu 2020!

Na mostu čez Muro je potrkalo tradicionalno srečanje slovenske in hrvaške mejne policije ter lokalnih oblastnikov; Kapi hrvaškega in slovenskega policista „odplavali“ po Muri

V primerjavi s Piranskim zalivom, kjer se slovenski policisti in njihovi hrvaški kolegi pogosto ne gledajo preveč prijateljsko, pa je na skrajnjem severovzhodu Slovenije in severozahodu Hrvaške povsem drugače, saj nobenih težav praktično ni. Na mostu čez reko Muro med Petišovci in Murskim Središčem, je namreč tik pred novim letom potekalo tradicionalno prijateljsko srečanje hrvaških in slovenskih mejnih organov, pod vodstvom vodij policijskih enot, ter lokalnih oblastnikov, pod vodstvom župana Občine Mursko Središče Dražena Srpaka ter Občine Lendava, Janez Magyar. Na vsakem mejnem prehodu in tudi širšem območju, je uspeh pri odkrivanju kaznivih dejanja in prekrškov, v veliki meri odvisno od dobrega sodelovanja med policisti z obeh strani meje. In tega se zavedajo tudi mejni policisti Slovenije in Hrvaške, na skrajnjem severovzhodu države. Da je prijateljstvo med obema narodoma iz leve in desne strani reke Mure zares trdno in politično ni niti malo obarvano, priča tudi omenjeno srečanje hrvaških in slovenskih mejnih varnostnih organov in predstavnikov lokalne politike.

Policisti zaposleni na PMP Petišovci in PP Mursko Središče, se v znak dobrega sodelovanja srečujejo že vse od leta 1992. Po prekinjeni dobi štirih let, so lani spet začeli s srečanjem, ki se je letos nadaljevalo in kot so dejali, ga več ne bodo prekinjali. Tokrat sta v reko Muro zleteli dve kapi, po ena slovenskega in hrvaškega policista. Kapi so opremili z navodili v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku. Dodani sta tudi telefonski številki obeh policijskih postaj, iz Petišovcev in Murskega Središča. Najditelj kape pa je vabljen, da jo vrne policistom. „Sodelovanje policistov iz obeh strani meje je izredno pomembno in me veseli, da lahko današnji dogodek označimo kot tradicijo. Da nek dogodek postane tradicija pa pomeni, da je to sodelovanje zares vzorno. Želim si, da bi bilo temu tako tudi v prihodnje,“ je ob tej priložnosti povedal Damir Ivančić, direktor PU Murska Sobota, ki dodaja: „Ob tem velja poudariti, da ne gre samo za sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo, ampak na splošno za sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo. Pomembno je tudi sodelovanje med obema lokalnima skupnostma“. Miljenko Vrbanec, načelnik PP Mursko Središče je izrazil zadovoljstvo, da so se policisti spet zbrali, saj „s kolegi iz Slovenije odlično sodelujemo“, je menil Vrbanec.

Tudi oba župana se strinjata, da imata lokalni skupnosti veliko skupnih interesov; „Vsekakor je to pozitivna zgodba, ki ima dolgo tradicijo. Ta gesta naj poteka tudi na državnih ravneh, da bi se državi bolj poslušali med seboj. Zdaj smo na reki Muri, ki poleg tega, da nas ločuje, nas lahko tudi združuje. Mostovi, ki so na reki Muri nas morajo spajati in moramo poskrbeti skupaj s kolegi iz Hrvaške, da ohranimo to okolje za naše bodoče rodove,“ je med drugim povedal Janez Magyar, župan občine Lendava, njegov kolega Dražen Srpak, župan občine Mursko Središče, pa dodaja: „Mislim, da je možnosti za sodelovanje dovolj na vseh področjih. Sam osebno sem se čez ta most zapeljal verjetno vsaj petnajst tisočkrat, ko sem šel v Lendavo in nazaj. Ljudje tukaj so zelo povezani, imajo enake interese in ni področja, na katerem ne bi mogli dobro sodelovati“. Policisti na meji se sicer srečujejo in sodelujejo vsakodnevno, saj je skupni mejni prehod na slovenski strani reke Mure. „Sodelovanje med nami je zelo dobro in korektno. Dnevno si namreč izmenjavamo podatke, dnevno se vidimo. Odnosi so odlični, težav ni in prav je tako. Če se nam kaj morda zalomi, to še isti dan rešimo na sestanku,“ je povedal Mojmir Zelko, komandir PMP Petišovci, ki se je spomnil, da je bil povod za tradicionalno metanje kape dogodek iz leta 1992, ko je na srečanju policistov enemu izmed slovenskih policistov veter odpihnil kapo v reko Muro. Vse odtlej odvržena kapa, vsebuje napis v hrvaškem, slovenskem in angleškem jeziku. Razlog za to je ta, da naj bi najditelj najdeno kapo vrnil policijo. Kot nam je povedal Zelko, se je to doslej zgodilo enkrat. Leta 2008 so tako dobili vrnjeno eno izmed kap, ki jo je vrgel v Muro nekdanji petišovski komandir Ernest Bedek, našli pa so jo v Osijeku.

„Bilo je leta 1993, ko sta se na mostu srečala obmejna policista Hrvaške in Slovenije. Bilo je pred novim letom in zelo močno je pihalo, zato je slovenskemu policistu veter odpihnil kapo v reko Muro. Njegov hrvaški kolega je v znak tolažbe dejal, da bo iz solidarnosti naslednje leto on odvrgel svojo kapo v reko Muro in tradicija je nastala. Nekaj let je bila prekinjena sedaj pa spet vse skupaj nadaljujemo“ smo na meji slišali prisrčno anekdoto o tem, kako se je vse skupaj začelo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: