petek, 3 aprila, 2020

Z Izdelovalnico trajnostnih sveč za odgovoren poklon preminulim

Stara navada (in razvada), ko okrog prvega novembra na grobove preminulih prižigamo na desetine, stotine, tisoče in milijone sveč, ki uničujejo naravo, se je žal med ljudmi še vedno močno zakoreninila in obdržala. Da bi lahko to prižiganje sveč storili na bolj odgovoren in trajen način so v pomurskem Zavodu Rastišče, ki deluje v Gornji Radgoni, pripravili dogodek z naslovom Izdelovalnica trajnostnih sveč. S tem so se organizatorji želeli izogniti proizvajanju odvečne količine odpadkov, saj so plastične sveče na slovenskih grobovih v enem letu odgovorne za kar 2.400 ton odpadkov. „Ker smo izbrali izdelavo sveč iz sojinega voska, ki je naraven in veganski proizvod, s čimer se izognemo škodovanju živalim in okolju, je to nedvomno večkratna korist“, je pravi Nika Škof, v.d. direktorice Iniciative Rastišče, ko dodaja: „Prav vsa področja našega življenja so pomembna, kadar si prizadevamo živeti do narave, okolja, ljudi in živali kolikor mogoče odgovorno. Ob približevanju prvega novembra, ko na grobove polagamo sveče, smo se odločili, da pokažemo, kako je mogoče to storiti na naravi prijazen način“. Mimogrede pa so se udeleženci delavnice naučili tudi izdelovati tudi dišeče sojine sveče za stanovanja, podučili pa so jih tudi, kje lahko nabavijo materiale potrebne za tovrstne trajnstne sveče.

Delavnico izdelovanja ekoloških sveč, katere se je v Mladinskem centru v Gornji Radgoni udeležilo kar nekaj mladih in malo manj mladih, je potekala pod mentorstvom Mojce Benkovič, ki izdeluje sojine sveče pod blagovno znamko Sakura. Udeležba na delavnici postopka izdelave sojinih sveč je bila brezplačna, udeleženci pa so po izdelovalnici opremljeni z znanjem in veščinami za izdelovanje sveč, pa tudi z informacijami zakaj je pomembno biti pozoren na vplive vsakodnevnih praks na okolje, kot poudarja Nika Škof, ki je prepričana, kako bi bilo smotrno in koristno, da večina državljanov izdela (ali nabavi) trajnostno in odgovorno izdelano svečo, ki jo ob prvem novembru lahko postavijo na grob ljube preminule osebe. Vesela bi bila, da bi na pomurskih in slovenskih grobovih ob dnevu spomina na mrtve zasvetile tudi trajnostne sveče iz sojinega voska.

In takrat po prvem novembru ne bi žalostno opazovali grde prizore kupov odslužene plastike. K okoljsko bolj ozaveščenim načinom spominjanja pokojnih zato že nekaj let spodbuja tudi ekološka humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov, prav tako se ljudje vse pogosteje odločajo za alternative, kot so simbolične lesene svečke z različnimi napisi. A mnogi si vendarle želijo, da bi na grobovih njihovih bližnjih zasvetila tudi luč, in tukaj so potem sveče iz sojinega voska, v steklu. In tukaj so pomagale tudi aktivistke Zavoda Rastišče, ki na območju Pomurja tudi sploh osvešča o trajnostnem načinu življenja. Tako je poligon za zelene ideje v minulih mesecih poskrbel za nemalo uspešnih ‘Izmenjevalnic’, v okviru katerih so rabljenim oblačilom, igračam, obutvi, knjigam ter celo pustnim maskam poiskali nove lastnike. Prav tako so z Zavijalnico na trajnostni način zavijali božično-novoletna darila, medtem ko so v Izdelovalnici nastajala naravna čistila. Posvetili pa so se celo tako imenovanim ‘hotelom za žuželke’ ter v sodelovanju s krajinsko arhitektko Vesno Kitthiya ustvarjali gnezdilnice za čebele samotarke…

Po podatkih organizacije Greenpeace Slovenija so namreč plastične sveče na slovenskih grobovih v enem letu odgovorne za kar 2.400 ton odpadkov. Tako je Slovenija na vrhu evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. Letna poraba na pokopališčih znaša približno 16 milijonov sveč, kar pri gorenju prispeva k obremenitvam kakovosti zraka, hkrati pa povzroči približno 2.400 ton odpadkov.

Greenpeace Slovenija je v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jozef Stefan” (CPR-IJS), ugotavljali tudi ogljični odtis uporabe sveč, kjer so po podrobnejši raziskavi prišli do nadvse kritičnih ugotovitev: Tako povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč. Energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, so enake količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu. Ogljični odtis ene sveče enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila. Elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo bistveno ne prispeva k zmanjšanju CO2 izpustov. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je enaka 5 100 000 litrov bencina…

Zato so ponudili alternativne rešitve in predloge, kako uporabo sveč s trajnostnimi načini zmanjšati – ali še raje, se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Npr.: Na prodnike se napiše lepe misli ali sliko, se doma naredi nagrobno ikebano iz naravnih materialov (rožmarin simbolizira večno ljubezni in zvestobo) ali položi rezano cvetje; prižgete lahko virtualne sveče; na grob položimo doma narejene izdelke iz naravnih virov; dovolj je tudi že tisti trenutek, ko se na njih spomnimo ob grobu in vse drage pokojne nosimo v svojih srcih in lepih spominih; če ste sami že spremenili navado, pa lahko naredite naslednji korak in ozavestite in opolnomočite svoje bližnje. „Več ko nas ozavešča druge, prej bomo prišli do cilja. Z opuščanjem prižiganja sveč potem denar namenite dobrodelnim organizacijam kot je naša ali se pridružite pobudam kot je Manj sveč za manj grobov“, še poudarjajo na Greenpeace Slovenija.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

Kontakt: 041 733 945