Najboljše fotografije so prišle iz Šempetra pri Gorici, Divače in Celja

Lenart v Slovenskih goricah gosti enkratno foto razstavo na temo vina in vinograda

S svečano podelitvijo nagrad so konec tedna v avli Jožeta Hudalesa v občinski stavbi lenarške občine, odprli nadvse razstavo nagrajenih fotografij na fotografskem natečaju „Umetnost rizlinga 2020“, katerega tema so bili vinogradniški in vinarski motivi z območja celotne Slovenije, ki dajejo kulturno noto vinarskemu in kulinaričnemu dogodku in skozi objektiv fotografa predstavljajo vinogradništvo in vinarstvo. Strokovna žirija v sestavi predsednik Ivo Borko ter člana Sandi Kolarič in Maja Šivec, je pregledala 107 prispelih fotografij, ki jih je poslalo 29 fotografov in se odločila, da prvo mesto prejme Dušan Gorast Miška iz Šempetra pri Gorici za fotografijo Vince piti je lepo. Drugo mesto je pripadlo Bogdanu Čoku iz Divače za fotografijo Vinograd 1 in tretje mesto Andreji Ravnak iz Celja za fotografijo Wineyards 2.

Diplome so prejeli: Steklo, Emil Movh, Polzela; Jeruzalem, Bogdan Čok, Divača in Iskanje opore, Franjo Lavrinc, Laško. Posebno nagrado predsednika žirije pa je prejel Leon Gobec iz Maribora za fotografijo Srce. Ob teh si obiskovalci na razstavi, ki bo v Avli Jožeta Hudalesa odprta do konca marca, lahko ogledajo še nekaj izbranih fotografij, in sicer: Zima, Leon Gobec, Maribor; Ustekleničena poezija, Omar Palakovič, Pobegi; Jeruzalem, Dušan Gorast Miška, Šempeter pri Gorici; Rizling, Robert Gajšek, Šentjur; Čuvaj, Igor Rosina, Celje; Božična trgatev, Dani Mauko, Radenci; Drevo v vinogradu, Dani Mauko, Radenci; Kraška idila, Dajana Čok, Divača; Vinograd, Dajana Čok, Divača; Vineyard road, Stefi P. Borko, Gornja Radgona; Vineyard in winter, Stefi P. Borko, Gornja Radgona; Od sonca obsijan, Miha Kacafura, Maribor; Držim se, Miha Kacafura, Maribor in Zimsko srce, Janja Viher, Bresternica.
Nagrade sta sicer podelila vodja fotografskega natečaja Marko Šebart in predsednik strokovne žirije Ivo Borko,ki sta se zahvalila vsem za udeležbo in pomoč pri izvedbi natečaja. Zadovoljstva nad zasnovo in izvedbo dogodka pa tudi ni skrival župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki se je zahvalil tudi fotografom in dejal: »Danes imamo vsi fotoaparate, nekateri na telefonih, nekateri pa tudi zelo drage. Kljub vsem tehnologijam pa nekateri skozi fotografski objektiv vidijo nekaj več in to ‘več’ si lahko ogledamo na tej fotografski razstavi«. Ob otvoritvi razstave, kjer je dogajanje povezovala Aleksandra Papež, so v kulturnem programu nastopili učenci: Amadej Lutar, Miha Fras in Nina Senekovič iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart in njihov mentor Kristijan Brus. Obiskovalci pa so si ob ogledu fotografij lahko tudi brbončice razvajali z rizlingom in gibanico za kar pa so poskrbeli člani in članice Društva vinogradnikov Lenart in domačega Društva kmečkih žena in deklet. Ogled nagrajenih fotografij – https://www.rizling.si/index.php/galerija/nagrajene-fotografije-2020; Foto utrinki z otvoritve razstave – https://www.rizling.si/index.php/galerija
Vrhunec prireditev v sklopu dogodka »Umetnost rizlinga in gibanice« bi sicer moral biti v soboto, 14. marca, med 16. in 22. uro na večeru, kjer naj bi ob vrhunskih renskih in laških rizlingih različnih vinorodnih okolišev, svoje čute razvajali tudi z umetnostjo. Toda, prireditev, ki bi potekala v Centru Slovenskih goric v Lenartu, je prestavljena. Glede na to, da je minister za zdravje izdal odredbo o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi, so se namreč organizatorji prireditve »Umetnost rizlinga & gibanice« odločili, da prireditev predvideno za 14. marec 2020 prestavijo, saj na Ministrstvu za zdravje priporočajo, da organizatorji zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo tudi o smiselnosti izvedbe prireditev z manjšim številom ljudi oziroma o odpovedi prireditev. O novem datumu prireditve bodo organizatorji pravočasno obvestili zainteresirano javnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: