Skip to content

Na OZ RKS Gornja Radgona prihaja po pomoč vse več ljudi

Okoli 50 ton prehrambenih izdelkov so razdelili občanom Apač, Gornje Radgone, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici

V prostorih Gostilne AS v Apačah je potekala redna seja Zbora članov RKS Območnega združenja Gornja Radgona, kjer smo izvedeli veliko zanimivih, a tudi žalostnih podatkov. Na območju radgonskega območnega združenja RK, ki ga tvorijo krajevne organizacije RK: Apače, Črešnjevci – Zbigovci, Gornja Radgona, Janžev Vrh, Kapela, Lutverci – Plitvica, Murščak, Negova, Radenci, Spodnji Ivanjci, Stavešinci, Stogovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Žepovci in Žiberci, je namreč vedno večja socialna stiska in vedno več ljudi potrebuje pomoč. Kot je namreč na seji, katere sta se udeležila tudi gosta Simon Strassgürtl in Josef Resnik iz organizacije RK v sosednjega Bad Radkersburga (avstrijska Radgona), v poročilu o delu združenja v lanskem letu povedala predsednica Silva Vračko, ki vodi OZ RK Gornja Radgona že peti mandat, se na združenje obrača po pomoč vse več ljudi.

V lanskem letu je bila pomoč v prehrani razdeljena 1.232 uporabnikom, ob tem je bila pomoč razdeljena 2.141 krat. Razdeljeno je bilo skupno okoli 50 ton prehrambenih izdelkov, in sicer preko 17.000 litrov mleka, 6.730 kg moke, 2.572 kg riža, 5.687 kg testenin, skoraj pet tisoč litrov olja, skoraj šest tisoč konzerv fižola, in še kaj. Povedano je bilo, da so pri razdeljevanju materialnih pomoči sodelovali številni prostovoljci. Bolj pozitivno pa je bilo na nekaterih drugih področjih, saj je radgonsko OZ RK v letu 2021, na svojem področju, organiziralo 14 krvodajalskih akcij. Kri je lani na celotnem radgonskem območju, darovalo 1.150 ljudi, kar je sicer 32 manj kot leto poprej. Kljub temu pa je krvodajalstvo na radgonskem območju še vedno med najštevilnejšimi, kajti v Sloveniji je kri v povprečju lani daroval vsak 23 krajan, na radgonskem območju pa vsak 18. Tudi letos bodo namenili veliko pozornost krvodajalstvu.

Lani iz znanih razlogov ni bilo tradicionalnih srečanje krajanov starih 70 in več let, vseeno pa so aktivisti kar 3.146 starejšim razdelili posebne pakete oz. pomoč po njihovih domovih. Omeniti kaže tudi akcijo drobtinice, ki jo radgonsko združenje vsako leto organizira ob svetovnem dnevu hrane. V akciji je bilo zbrano preko 3,8 tisoč evrov, sredstva pa so bila nakazana na šole iz vseh štirih občinah radgonskega območja. Sicer pa, kot je bilo slišati, OZ RK Gornja Radgona načrtuje letos za 130.000 (lani deset tisoč manj) evrov izdatkov. Kar nekaj navržejo tudi njihov dejavnosti, med drugi kaže omeniti organizacijo tečajev in izpitov prve pomoči za voznike motornih vozil… (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: