petek, 21 februarja, 2020

Na ljutomerskem martinovanju so krstili mošt, sneli klopotec, kuhali kislo juho, se veselili…

Tradicionalno martinovanje v prleški prestolnici Ljutomeru, kot ga imenujejo „Martinovo v Lotmerki“ je letos potekalo dva dni. In oba dni je bilo pestro, zanimivo, prijetno in nadvse veselo. Prvi dan, v petek popoldan in zvečer, ko je v središču Ljutomera potekal „prvi del“ martinovanja, je množica zabaval Luka Basi, pred tem pa še skupina Zlata žila. V soboto, 9. novembra pa se je dogajanje začelo že v dopoldanskih urah, naprej je veselo bilo z ansamblom Vzklik s Koga, ob dobrotah z Martinove tržnice, kjer se je predstavilo 17 ponudnikov domačih dobrot, vina in kulinarike. Društvo prleških babic iz Pristave je pospravilo klopotec ter opravilo krst mošta, na trgu pa je medtem potekalo tudi tekmovanje v kuhanju kisle juhe, ki jo je kuhalo šest ekip.

Krstu mošta so se pridružili tudi Ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, Vinska kraljica Male Nedelje Daniella Kosi in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki so tudi natočile prve kozarce „krščenega“ vina in s prisotnim nazdravile. Ko pa gre za najboljšo kislo juho, jo je po mnenju tričlanske komisije, v sestavi Milko Lebarič, Miha Šoštarič in Dejan Razlag, skuhala ekipa MK Samorog, drugi so bili Čebelarsko društvo Ljutomer, tretji pa PGD Pristava. Kislo žüpo so kuhale še ekipe Bar Obrtnik, Mladinski center Prlekije in TKD Babinci. Posebej veselo pa je bilo v potnem popoldanskem in večernem času, ko so v šotoru na tržnici, ob dobri kulinariki in vrhunskih vinih domačih vinogradnikov, za zabavo skrbeli člani ansambla Modrijani.

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: