Mladinski festival preložen na jesen

Murska Sobota bi morala med 15. in 17. majem gostiti prvi „Mladifest 2020“, a je koronavirus naredil svoje

Glede na trenutne razmere povezane s koronavirusom, so mnogi načrtovani dogodki in prireditve po državi odpovedani ali pa preloženi. In med slednje dogodke sodi tudi Mladinski festival, ki ga že od lanskega poletja pripravljajo v murskosoboški škofiji. Omenjena škofija in župnija Murska Sobota bi namreč med 15. in 15. majem letos morali gostiti prvi slovenski Festival mladih po vzoru tistega iz Medžugorja v BiH, ki ga verniki, zlasti mladi zelo dobro poznajo. Že lani ob praznovanju 100-letnice pridružitve Prekmurja matičnemu narodu, ko je v Beltincih potekala maša za domovino, je soboški ordinarij škof, mnsg. Peter Štumpf z zadovoljstvom sporočil: „Vesel sem, da lahko sporočim veselo novico za soboško škofijo, ter za Cerkev v Sloveniji, in sicer, da bo v Murski Soboti potekal prvi Mladifest v Sloveniji, duh Međugorja se želi prenesti tudi v Mursko Soboto in Slovenijo: češčenje križa, češčenje Najsvetejšega, pesmi, maša, mladi, spoved. Skupaj z mladimi želim preživeti ta milostni trenutek, med nami bodo: župnik iz Medžugorja Marinko Šakota, don Damir Stojić, Martin Golob, Gregor Čušin, in drugi. Pričakujemo mlade iz cele Slovenije, v soboto bo tudi srečanje vseh birmancev soboške škofije. Povabili bomo tudi mlade iz naših sosednjih držav. Vabljeni v Mursko Soboto že sedaj.“

In vse od takrat ekipa, ki je vodi soboški kaplan Aljaž Baša, pripravlja vse potrebno za ta pomemben dogodek, ki bi povezal mlade iz vse Slovenije in tudi od drugod, a se je žal sedaj vse spremenilo. S povabilom k molitvi „za našo domovino Slovenijo in ves svet. Bog je z nami, izročimo mu naše molitve in zaupajmo…“, je Aljaž Baša sporočil, da dogodek morajo prestaviti na letošnjo jesen. Festival bo potekalo v dvorani Ekonomske šole v Murski Soboti, brez spremembe programa. Aljaž Baša upa, da tudi vsi predvideni gostje pridejo na festival, sploh pa bodo sprotno obveščali o novostih, v kratkem pa bo dorečen tudi natančen termin Mladinskega festivala 2020 v Murska Soboti.

Mimogrede, Festival mladih v Medžugorju, imenovan tudi Mladifest, poteka vsako leto med prvim in šestim avgustom, in sicer že od leta 1990 dalje. Organiziral ga je sedaj že pokojni frančiškanski pater Slavko Barbarić, pod njegovim duhovnim vodstvom se je Medžugorje tudi razvilo kot romarsko središče, ob tem je uporabil svoje izkušnje iz podobnega dogodka za hercegovsko mladino v Širokem Brijegu, festivalu v Medžugorju pa je dal mednarodni značaj. Lani so se festivala udeležili mladi iz 80 držav po vsem svetu, somaševalo je tudi rekordno število duhovnikov, tudi zasedba škofov in kardinalov, mlade pa nagovorili celo najvišji predstavniki Svetega sedeža. Že pred nekaj leti so začeli »podružnice« festivala organizirati tudi v drugih državah, lani je bil na Hrvaškem v škofiji Sisak, letos pa v Murski Soboti, kar pomeni, da je prekmurska prestolnica tako prva, ki bo z majhno spremembo termina, v Sloveniji gostila festival mladih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: