Minister Gantar potrdil smrt druge žrtve novega koronavirusa

Druga smrtna žrtev zaradi koronavirusa v Sloveniji je starejša oskrbovanka doma za starejše občane Metlika

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je potrdil minister za zdravje Tomaž Gantar. Podobno kot prvi umrli, je tudi druga smrtna žrtev koronavirusa pri nas oskrbovanka doma starejših v Metliki. Tokrat je umrla 90-letna oskrbovanka, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom. „V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,“ je dejal Gantar, ki je dodal, da je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom v Sloveniji hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma en več kot v soboto.

Gantar je izpostavil tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo potrebno, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne, je pojasnil. Nabavo zaščitnih sredstev je minister ocenil kot področje, ki je v tem trenutku ena od kritičnih točk. Nabave so zato centralizirali, zanje skrbi ministrstvo za gospodarstvo, kjer tudi zbirajo podatke o potrebah na terenu ter ponudbe. Na ministrstvu za zdravje pa od bolnišnic in zdravstvenih domov zbirajo podatke o številu bolnikov, hospitaliziranih, pregledanih, pozitivnih na okužbo ter številu sprejetih zaradi koronavirusa. „Na podlagi teh podatkov v skladu s standardi določamo, koliko zaščitne opreme pripada posameznemu izvajalcu,“ je pojasnil Gantar, ki je opozoril na rizične skupine, kot so starejši od 60 let, kronični bolniki s povišanim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi in pljučnimi ter drugimi boleznimi ter tistim z oslabljenim imunskim sistemom. Zdravnikom so že izdali posebna navodila glede testiranja teh skupin. V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnostim okužbe izpostavljeni v večji meri, je še napovedal Gantar.

Sicer pa, v nedeljo, 22. marca, do 14. ure je v Sloveniji bilo potrjenih 414 okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo 13.098 testiranj. Obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 144 iz osrednjeslovenske, 73 iz savinjske, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: