Mileni Mencigar Srebrna plaketa Zveze borcev NOB

Članice in člani KO borcev za vrednote NOB Radenci na volilnem zboru

V prostorih Gostilne Nada v Šratovci so na volilnem zboru zbrali članice in člani Krajevne organizacije (KO) borcev za vrednote NOB Radenci. Predsednik KO borcev za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar je uvodoma predstavil delo organizacije v letu 2019, kjer je navedel, da so se člani udeležili številnih slovesnosti v spomin na dogodke iz NOB tako v pomurski regiji kot tudi drugod. Izpostavil je odmevnost slovesnosti ob dnevu Osvobodilne fronte, ki jo je krajevna organizacija pripravila v Radencih, in komemoracije pred dnevom spomina na mrtve, ki je potekala pri spominskih obeležjih na Kapelskem Vrhu in v Radencih. Prisotni člani so poročilo o delu soglasno potrdili, enako so soglašali tudi s predlogom dela za leto 2020, ki v glavnem predvideva izvedbo istih aktivnosti kot v minulem letu. Osrednji dogodek bo tudi v letu slovesnost ob dnevu OF, ki je v lokalnem okolju postala dobro obiskan in odmeven dogodek. Poseben poudarek bodo člani namenili 75. obletnici zmage nad nacizmom in fašizmom, ki jo bodo počastili tudi z udeležbo na vseslovenski proslavi, ki bo 9. maja v Ljubljana.

Ker je bil tokratni zbor članov volilni, so prisotni člani – zbora se je udeležilo 35 od 74 članov – najprej podelili razrešnico aktualnim organom KO, nato pa na predlog upravnega odbora izvolili kandidate za vodstvene organe. Predsednik KO ostaja Darjan Mencigar, Dušica Berić pa bo še naprej podpredsednica in blagajničarka. Njuno delo bo usmerjal osemčlanski upravni odbor, nezasedeno pa je ostalo mesto praporščaka. Dosedanji praporščak Alojz Vrzel zaradi zdravstvenih razlogov funkcije ne zmore več opravljati, zaenkrat pa v članstvu še ni kandidata, ki bi bil pripravljen prevzeti nošenje praporja. Slavnostni vrhunec zbora članov je bila podelitev srebrne plakete Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki jo je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, Boris Edšidt, podelil članici Mileni Mencigar za njeno dolgoletno aktivno delo v borčevski organizaciji.

Boris Edšidt, ki je tudi član Glavnega odbora ZZB, je ob tej priložnosti izpostavil tudi nekatere tekoče zadeve v borčevski organizaciji. Najaktualnejša aktivnost na združenju je povezana z lani posnetim partizanskim filmom Preboj, ki je posvečen preboju nekaj več kot 500 partizanov iz obroča SS divizije marca 1945 na Menini planini, ki bo že v kratkem javno predvajan tudi na radgonskem območju. Edšidt je prisotne člane pozval k čim množičnejši udeležbi na dogodkih borčevske organizacije, saj je treba širši javnosti manifestirati, da so vrednote NOB še vitalne. Prva tovrstna priložnost bo za člane borčevske organizacije že 7. marca, ko bo v Lendavi nastopil Partizanski pevski zbor iz Ljubljane. Člani radenske borčevske organizacije se bodo koncerta udeležili v precejšnjem številu, kot je zagotovil Darjan Mencigar, predsednik KO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: