Mi gradimo hiše, vi si boste ustvarili dom!

Zelo čustvena predaja ključev nove hiše družinici, ki je živela v podrtiji in ji je grozilo rušenje

V osrčju Slovenskih goric, v Vinički vasi, dober streljaj od Lenarta se je tik pred Dnevom državnosti, odvijal dogodek, ki je znova potrdil, da smo v Sloveniji vedno pripravljeni stopiti skupaj in pomagati tisti, ki jim je pomoč dejansko potrebna. In sedaj bo praznik v trajnem in lepem spominu ostal družinici Vasle, katero tvorijo invalidna oče in mama, Maksimiljan in Suzana ter majhni Vid. S pomočjo plemenitih ljudi so Vasletovi v le nekaj mesecih dobili popolnoma novo hišo in tako so se že konec maja preselili iz 200 let stare cimprane hiše, ki se je sama podirala, v novo, moderno hišo, ki ji s ponosom rečejo Dom. Tokrat, mesec dni pozneje pa so na posebni slovesnosti tudi uradno prevzeli ključe in listine svoje nove hiše, za katero so se prostovoljni prispevki zbirali na posebnem računu pri Rdečem križu. Nova hiška je montažna in nizkoenergetska velikosti 57 kvadratnih metrov. Za njeno gradnjo je bilo zbranih 54.761,29€, od tega je bilo 52.061,29€ namenjenih družini Vasle. Toliko je namreč bilo potrebno za popolno ureditev nove hiše, preostanek sredstev, bon v vrednosti 2.700 €, pa so predali predsedniku Društva paraplegikov Podravja Borisu Klepu, in sicer invalidom za nakup potrebnih pripomočkov.

Lastnik in direktor podjetja Pergola Vidko Švajger, ki je hišo skupaj s svojimi podizvajalci zgradilo, je družini slavnostno predal ključ, trak pa je prerezal majhni Vid, ki je enako kot njegova mama in oče, bil še posebej ponosen. Postavitev hiše je 38.000 evrov, kar je občutno manj kot redna cena, omogočilo podjetje Pergola. „Zgradili smo vam hišo, dom pa si boste ustvarili sami,“ je ob predaji ključev nove hiše kratko povedal Švajger. Vasletovi tem besedam složno prikimajo, mama Suzana pa doda: „Veseli smo, da imamo ključe in od zdaj naprej je to res naš dom.“ Veselega dogodka, ki se ga je udeležilo tudi veliko domačinov, ki so tako ali drugače pomagali družini Vasle, sta se udeležil tudi lenarški župan mag. Janez Kramberger in predsednica Krajevne skupnosti Lenart Petra Krapek Cafnik, ki je bila vodja projekta, kateri je potekal povsem transparentno. Nov dom Vasletovih je blagoslovil župnik iz župnije sv. Lenarta Marjan Pučko, ki je družini Vasle zaželel vse dobro in dolgo ter zdravo življenje v novi hiški. Maksimiljan, Suzana in Vid so ob uradnem prevzemu ključev žareli od sreče in ponosa, saj so jim novo hišo zgradili s pomočjo dobrodelne akcije, z zbiranjem prostovoljnih prispevkov in donacij ter prostovoljnim delom. Zbrali so več denarja, kot je bilo potrebnega, zato so preostanek namenili Društvu paraplegikov Podravja. „Nov začetek in novo življenje,“ v en glas pravita Maksimiljan in Suzana Vasle, ko nam v družbi svojega šestletnega sina Vida razkazujeta svojo novo hiško v Vinički vasi. Oba sta ob predaji ključev nove hiše večkrat ponavljala veselje in hvaležnost dobrim ljudem za pomoč v stiski. Na vprašanje, kaj jim je na novi hiši najbolj všeč, ne želijo izpostavljati podrobnosti, saj da je vse lepo in jim je vse zelo všeč. Ob kuhinji in dnevni sobi so tu še nova kopalnica, spalnica in otroška soba. „Prej nismo imeli niti dnevne sobe, zato se zdaj tudi več družimo. Veliko več smo zdaj tu v kuhinji in dnevni sobi,“ po nekaj tednih bivanja v novi hiši pove Maksimiljan, ki se spominja, da so do letošnjega januarja živeli v 200 let stari cimprani hiši, ki se je počasi podirala sama od sebe. Sami si nove hiše kljub temu niso mogli privoščiti. Oba starša sta namreč delovna invalida in brez službe, zato tudi denarja za obnovo ali novogradnjo ni bilo. Maksimiljan težko primerja pogoje bivanja v stari in novi hišo: „Res smo živeli v slabem stanju, saj je pihalo od vsepovsod. Zdaj prepiha ni in je ves čas toplo“.

V dobrodelni akciji so z več kot 240 bančnimi transakcijami in SMS sporočili zbrali 54.761,29 evrov in od tega je bilo za novo hišo Vasletovih namenjenih dobrih 52.000 evrov. „Vseskozi se je porajal sicer dvom, da sredstev ne bo dovolj, ampak za vsak slučaj smo se dogovorili kam z morebitnim preostankom sredstev,“ pravi vodja dobrodelne akcije in predsednica KS Lenart Petra Krepek Cafnik. Tako so preostanek donacij v znesku 2700 evrov namenili Društvu paraplegikov Podravje za nakup nujno potrebnih pripomočkov. „Vsa sredstva so bila transparentno porabljena in vsa dokumentacija je na ogled na voljo tudi na območni službi Rdečega križa Lenart,“ izpostavlja Krepek Cafnikova. Župan Lenarta Janez Kramberger, ki je enako kot njegova predhodnica pohvalil tudi medije zlasti Slovenske novice, brez čigave korektne predstavitve problema, ne bi bilo toliko sredstev, pa je v nagovoru ob slovesni predaji ključev izpostavil zanimivost, da so v odboru, ki je vodil dobrodelno akcijo delovale izključno predstavnice nežnejšega spola in morda so tudi zato veliko pozornosti namenile skrbnosti.

Zgodba, ki se je začela pisati v letu 2018

Nemoč. Obup. Negotovost. Strah pred prihodnostjo. Maksimiljan in Suzana Vasle sta se leta 2018 odločila, da končno zaprosita za pomoč. Za njunega sina Vida sta želela predvsem bolj varen dom. Najprej sta dopis s prošnjo za pomoč naslovila na župana Občine Lenart mag. Janeza Krambergerja. V ta namen se je oblikoval odbor, ki so ga sestavljali predstavniki občine Lenart, direktorica območne izpostave Centra za socialno delo Lenart, predstavnica območne izpostave Rdečega križa Lenart in Karitas. Stekla je akcija, sledila je medijska podpora in denar se je začel nabirati, sanje Vasletovih pa so dobivale orise. Na račun je prišlo kar 240 bančnih transakcij iz vse Slovenije. Zbranih je bilo 54.761,29€, od tega je bilo 52.061,29€ namenjenih družini Vasle. V dveh mesecih so skupaj s sovaščani, drugimi posamezniki in podjetji uspeli organizirati rušenje stare hiše, čiščenje terena in postavitev nove plošče za hišo, ki jo je za polovico ekonomske cene zgradilo podjetje Pergola s svojimi podizvajalci. Dela so nemoteno potekala tudi med epidemijo, saj so vsi srčno želeli, da čim prej preselijo družino v nove prostore. Nizkoenergetska, montažna hiša v velikosti 57m2 ima vse zahtevane certifikate, zgrajena je na ključ, urejena je tudi okolica. Z donacijami so kupili tudi opremo, kuhinjo je darovala gospa z Gorenjske, Vidovi sošolci pa so zbrali denar za njegovo novo sobico.

„Ob tem je težko karkoli več dodati, razen izraziti zahvala res vsem. Tudi tistim, ki so družino osebno obiskali in jih spodbudili s stiskom rok in pozornostjo za Vida“, je zaključila Petra Krepek Cafnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: