Mednarodni Dan žena jim veliko pomeni!

Čeprav je zaprt za zunanje obiskovalce, so v radgonskem DSO vendarle praznovali

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vsem domovom starejših v RS poslalo »Obvestilo – prepoved obiskov v domovih za starejše«. Enaka navodila so prejeli tudi iz NIJZ, saj je koronavirus izredno nevaren prav za populacijo, ki je vključena v institucionalno varstvo starejših. Vodstvo radgonskega Dom starejših občanov (DSO) je o tem seznanilo starostnike na zboru stanovalcev, ter obvestilo njihove svojce, saj do nadaljnjega ni priporočljivo imeti bližnjih medsebojnih stikov. „Res je“, pravi direktor DSO-GR d.o.o., mag. Marjan Žula, „da tak ukrep ni ravno priljubljen. A populacija starejših, ki biva v slovenskih domovih je še toliko bolj življenjsko ogrožena, če bi se slučajno z virusom okužili. Mnogi stanovalci namreč niso v najboljšem zdravstvenem stanju, imajo določena osnovna in kronična obolenja, ter so toliko bolj izpostavljeni vsaki okužbi. V našem Domu so uporabniki to tudi z razumevanjem sprejeli in dogovorili smo se, da se bodo čimbolj izogibali druženju z ljudmi v okolici, kajti izhodov iz naše stavbe jim ne moremo prepovedati. Tako jim priporočamo le krajše sprehode v naravi okoli domske zgradbe ali pa v mestni park, stike s svojci pa zaenkrat le po telefonu ali elektronski pošti“.

V DSO-GR d.o.o. so sicer poskrbeli za ustrezne ukrepe in informiranje uporabnikov in zaposlenih, saj je to trenutno njihova primarna naloga in obveza, če želijo zaščititi tiste ki uporabljajo njihov storitve. „Sicer pa življenje v Domu poteka v glavnem tako kot doslej, čeprav smo morali odpovedati kar nekaj aktivnosti, ki bi jih sicer opravili zunanji izvajalci. Tako smo preložili na kasnejši čas dva koncerta, obiske otrok iz vrtca Manka Golarja in učencev osnovne šole ter zavoda Veržej, krvodajalski akciji, nekaj občnih zborov, sestankov in podobnih dogajanj, ki smo jih načrtovali. Namesto tega smo popestrili aktivnosti znotraj doma z lastnimi ‘močmi’. Domski pevski zbor Amadeus je zapel stanovalcem ob 8. marcu, Dnevu žena, ko sem nagovoril prisotne in z nekaj stavki poudaril pomen tega mednarodnega praznika. Mislim, da je bilo vseeno prisrčno in prijetno, čeprav medgeneracijskega druženja tokrat ni bilo“, je še dejal direktor Žula.

Zelo lepo in ganljivo je bilo tudi to, da sta direktor Doma in delovnih terapevt Matjaž Zupanc, sleherni stanovalki podarila nageljček s čestitkami in lepimi željami ob prazniku. Prav vse so se te prijazne geste zelo razveselile in bilo je opaziti tudi kakšno solzico ganjenosti v očeh nekaterih od njih, saj jim mednarodni dan žena še vedno veliko pomeni. Povedati je treba, da v radgonskem DSO resnično vzorno skrbijo za obeležitev vseh državnih in drugih praznikov oziroma pomembnih dogodkov. Tako stanovalcem res ni dolgčas, saj tudi v času zapore Doma potekajo filmske predstave, tombola in druge igre, plesne vaje, aktivnosti v terapevtsko-funkcionalnih oz. kreativnih delavnicah, pevske vaje in druge družabne aktivnosti. Odgovorni v Domu pravijo, da so se letos uspešno izognili gripi in prehladnim obolenjem, zato srčno upajo, da se bodo uspeli ubranili tudi pred zloveščim koronavirusom. Skrb za zdravje je gotovo splošna prioriteta, ki pa se mora dopolnjevati s socialno komponento in to še posebej dokazujejo s svojimi prizadevanji zaposleni ter vodstvo DSO Gornja Radgona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: