Skip to content

Bakos.si

Med prejemniki priznanj tudi župana Olga Karba in Franc Šlihthuber ter Kultprotur in Občina Gornja Radgona

Na slovesnosti ob spominskem dnevu, podeljenih osem znakov združenja Sever

Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever za Pomurje je, v sodelovanju z občino Tišina in OŠ Tišina izvedlo slovesnost ob spominskem dnevu društev Sever in 30. letnici osamosvojitve Republike Slovenije. V kulturni dvorani občine Tišina, kjer je prireditve, katere se je udeležil tudi direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič, povezovala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, so kulturni program pripravili učenci in učenke OŠ Tišina pod vodstvom mentorjev in mentoric. Prisotne je nagovoril župan občine Tišina Franc Horvat in potrdil dobro sodelovanje med društvom in občino ter zaželel tudi bodoče sodelovanje na enakem nivoju. Slavnostni govornik Milan Horvat, načelnik inšpektorata milice UNZ Murska Sobota v času osamosvojitvene vojne in s tem tudi vodja operative milice na območju Pomurja v tem času.

Poudaril je pomen ohranjanja spomina na dogodke pred, med in takoj po osamosvojitveni vojni. Spomnil je, da so nedavna pričevanja v javnosti glede vloge strojevodij slovenskih železnic v času akcije Sever 1.12.1989 pretirana in enostranska, predvsem zaradi poudarjanja vloge neke poklicne skupine, ki v resnici ni delovala samostojno ampak po nalogu vodstva Slovenskih železnic te pa po naročilu izvršnega sveta (vlade) Socialistične Republike Slovenije. Prav tako je poudaril enotnost branilcev s strani TO in milice med osamosvojitveno vojno in pomoč ljudstva in drugih civilnih struktur. „Pomembno je povedati, da se nevarnost spopadov ni končala 3.7.1991, ampak je trajala do 25.10.1991, ko je zadnji vojak JLA zapustil Republiko Slovenijo.“ kot je dejal Milan Horvat.

Generalni sekretar Združenja policijskih veteranskih združenj Sever Anton Pozvek je v nagovoru opozoril na težke razmere za delovanje veteranskih in domoljubnih društev v prejšnjem letu in se zahvalil Pomurskemu društvu za aktivnosti kljub epidemiji. Pozvek je, skupaj s predsednikom pomurskega društva Sever Dragom Ribašem, podelil tudi priznanja Združenja policijskih veteranskih združenj Sever za leto 2021, in sicer srebrni in bronasti znak združenja. Bronasti znak združenja so prejeli: Jože Dšuban (Sodišinci), Franc Šlihthuber (Gornji Petrovci), Stane Topličar (Lendava); Srebrni znak Sever so prejeli: Ludvik Bokan (Lendava), Peter Horvat (Rakičan), mag. Olga Karba, Janez Konrad (Turjanski Vrh) in Ljudmila Kovačič (Murščak). Plaketo osamosvojitve je prejel Jože Kuplen (Lendavske Gorice). Prav tako je bilo podeljeno priznanje PVD društva Sever za Pomurje, in sicer pisna zahvala, ki je bila podeljena Zavodu za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur Gornja Radgona in Občini Gornja Radgona. Predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš se je v zaključku prireditve zahvalil za sodelovanje v letu 2021 županu občine Tišina in vsem županjam in županom za Pomurju, ki še vedno odlično sodelujejo z domoljubnimi in veteranskimi društvi in združenji. Prav tako se je zahvalil ravnatelju, učiteljicam in učiteljem OŠ Tišina in vseh osnovnih ter srednjih šol v regiji, ki so kljub razmeram ob ustreznih ukrepih sodelovali z društvom v letu 2022.

Ribaš je zahvalil za sodelovanje policiji in policijski upravi Murska Sobota za še vedno dobro obojestransko sodelovanje v letu 2021. Zahvalil se je tudi članicam koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja, ki so v letu 2021 obdržali aktivnosti, sicer prilagojene ukrepom v posameznem obdobju, pa vseeno je bila večina načrtovanih aktivnosti izvedena. „Posebna pohvala in zahvala je namenjena tudi predsednikom in članom predsedstev pododborov društva, ki so s člani pododborov nosili breme večine aktivnosti društva“, kot je dodal Ribaš, ki je ob koncu nagovora izrazil pričakovanje, da se bo spomladi klima –zaradi deljenja državljanov na naše in njihove in pandemije, ki je trenutno v državi, umirila in se bodo ljudje lahko spet vrnili k svojim dejavnostim.

Fotografije: Janez Vencelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: