Majhni Luka potrebuje našo pomoč!

Vsi, ki lahko pomagajte šestmesečnemu fantku iz Gornjega Lakoša pri Lendavi

Prav v času, ko se veliko govori in piše o domnevnih zlorabah zbiranja pomoči v nekaterih primerih, se je pojavila nova potreba za nujno zbiranje finančnih sredstev za pomoč otročku, ki je praktično komaj zaživel. Gre za navidezno zdravega šestmesečnega fantka Luko iz okolice Lendave, ki ima velike težave pravzaprav že od rojstva. In med tem, ko se njegovi vrstniki veselo in brezskrbno smejijo, se obračajo na posteljici, se veliko gibljejo v maminem in očetovem naročju, pa takšnega otroštva mali Luka vsaj trenutno še ni deležen. Skoraj zagotovo pa se to lahko zgodi, če se mu bo omogočila ustrezna medicinska oskrba, zlasti če bo imel dovolj možnosti, za neobhodne terapije, saj mlada starša nimata možnosti, da bi mu to sama omogočila. Prirojeno težavo s srcem so zdravniki Lukecu že rešili, sedaj rešujejo vrsto drugih.

Mlada starša, Maja iz Lendave in Franc iz Radmožancev, Budin-Kepe, sta si dom ustvarila v Gornjem Lakošu, dober streljaj iz Lendave. Pred šestimi meseci je njun nov skupni dom osrečil majhni Luka, ter ga zapolnil s srečo, veseljem, zadovoljstvom in radostjo. Čeprav je nosečnost, kot pravi Maja, potekala brez težav, pa so se pri majhnem Luki težave začele tik po rojstvu. Že v porodnišnici na UKC Ljubljana je postalo jasno, da Luka ni povsem zdrav dojenček, pred mladima staršema pa je takoj po porodu bilo vprašanje, kako naprej. Po pogovoru z zdravniki je postalo jasno, da bo Luka potreboval številne operativne posege pa še več različnih fizioterapij. „Takoj po rojstvu sva s partnerico bila seznanjena, da se je Luka rodil z zatrdelimi sklepi ter s skrčenimi mišicami. Izpahnjene je imel tudi kolke, saj so sklepe potegnile skrčene mišice, ravno zaradi tega potrebuje operacije in fizioterapije pa tudi kosti v stopalih niso bile povsem na mestu”, pove mladi oče Franc, ki med drugim dodaja, da je Luka prestal že malo morje posegov in fizioterapij, ter da je napredek viden, a je to krepko premalo, saj jih Luka potrebuje vedno več.

„S fizioterapijami smo začeli, ko je Luka bil star šele štiri dni. Rokice in nogice je imel čisto skrčene, skrčene je imel tudi prstke. Vse prizadete okončine lahko sedaj že dokaj raztegne, a potrebuje še več fizioterapij,” razlaga oče. Tako bo prihodnost Luke svetla le, če bo deležen še veliko več fizioterapij. „Kakšna bo uspešnost ni povsem znano, a kot starša lahko poveva, da je že sedaj več kot očitna. Zdravniki so dejali še, da v kolikor bodo starši s takšno intenziteto nadaljevali, je uspešnost lahko tudi več kot 90-odstotna. Vsak fizioterapevt sicer pravi drugače, a so, kar se tiče cilja, nekako enotni,” povesta mlada starša.

Majhnega fantka čez mesec dni čaka pot v Nemčijo, kjer naj bi mu posebej usposobljeni zdravniki z operativnimi posegi lahko zelo dobro pomagajo. Tako je priporočal tudi naš ortoped, kar pomeni, da bo operacijo plačala zdravstvena zavarovalnica. Starši bi tako lahko še uspešneje nadaljevali s fizioterapijami najprej v Nemčiji, za tem še v Sloveniji in na sosednjem Madžarskem. Prav to pa je nit celotne akcije za Luko, saj so fizioterapije drage, zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji pa Luku lahko plača izjemno malo število fizioterapij, zgolj 1-2 na teden. Vsako naslednjo terapijo starša morata plačati iz svojega žepa, kar znese 30 evrov za 45 minut. Do posega v Nemčiji boso Luko peljali na fizioterapije v Sloveniji in na Madžarskem. Kdaj bo operacija v Nemčiji bo znano šele čez mesec dni, kajti pred Luko je sedaj druga kontrola. V torek, 17. marca v Nemčiji sledi ponovno rentgensko slikanje kolkov in stopal. „Operacija se bo začela na stopalih, saj ima izpahnjeno peto, pa tudi kosti niso zrasle po vrstnem redu. Za tem je na vrsti operacija kolen in kolkov. Kolki namreč še vedno niso v šalčki stegnenice. Nadaljnje zdravljenje bo v Sloveniji, kot tudi okrevanje in rehabilitacija, ki bo trajalo nekaj več kot dve leti, Luka pa bo primoran nositi še opornice. Tudi čez noč. Te sicer nosi že sedaj,”, sta razložila starša Maja in Franc.

Majhni Luka je po večini svojega majhnega telesca bil “gipsan” že vsaj desetkrat. Poleg vsega je takoj po rojstvu prestal operacijo na srcu, imel je namreč odebeljeno zaklopko, posledično pa je bil ogrožen ustrezen pretok krvi. Stanje s srcem se je uredilo, pojavile so se težave z grlom, saj je slednje zoženo ter z dihanjem. Kljub vsemu, starša upata na najboljše, stvari pa se, kot že rečeno, premikajo na bolje! Torej je pomoč fantku nedvomno več kot potrebna. Zato bodo gasilke in gasilci PGD Radmožanci, z organizacijo dobrodelnega koncerta, skušali zbrati nekaj sredstev za omenjene nujne terapije, ki so resda veliko breme za mlada starša, ki si sama ne moreta pomagati.

Dobrodelni koncert za Luko bo v nedeljo, 1. marca 2020 ob 14.00 uri v vaško-gasilskem domu v Radmožancih. Nastopili bodo: Kvintet Aeternum, Ethnotrip, skupina Skok, Robi Horvat, DOŠ Genterovci, Tjaša Šimonka, mala vokalna skupina Lirika, Dobronaki Nótazók, Janet Neubauer, Nimam časa, ALiša Lebar Gor, Elisa Lebar, Alja Gal ter Naca és Mari.

Zbiranje pomoč poteka preko Rdečega križa, OE Lendava:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4
9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI00 1202-01032020
Namen: POMOČ LUKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: