torek, 25 februarja, 2020

Slovenija v letu 2021 gosti Mednarodno gasilsko olimpijado

O tem, da so pogumne gasilke in gasilci vedno in vsakomur pripravljeni pomagati tudi če ogrožajo lastna življenja, ni potrebno posebej poudarjati. Posebej so občudovanja vredne desetine tisoč prostovoljnih gasilk in gasilcev, ki v vsakem trenutku priskočijo na pomoč, seveda brez kakršnegakoli plačila in pogosto tudi brez besedice zahvale. To jim pravzaprav niti ni potrebno, boleče pa je, ko poslušajo kritike na svoj račun, večinoma s strani tistih, ki nikoli v življenju nikomur niso pomagali, in ki v času, ko gasilci rešujejo premoženje in življenja, popivajo in „pametujejo“ ob gostilniških pultih. In dobro je, da različne govorice ne prizadenejo deklet in fantov iz največje slovenske stanovske organizacije, ki je v lanskem letu obeležila visok jubilej – 150. letnico organiziranega gasilstva v Sloveniji. Hkrati je minilo tudi 70 let od ustanovitve Gasilske zveze Slovenije, ki širom države povezuje 1.345 prostovoljnih gasilskih društev z več kot 165.000 članicami in člani. Leto jubilejev je mimogrede minilo tudi v pripravah na mednarodno gasilsko olimpijado, ki bo v knežjem mestu Celju od 18. do 25. julija 2021. Gre za največje mednarodno tekmovanje, na katerem bodo nastopile mladinske in članske ekipe iz več kot 30 držav z vseh celin. Kako pomembno je gasilstvo v Sloveniji pove tudi podatek, da so gasilke in gasilci v letu 2018 opravili natanko 19.732 intervencij, na katerih je sodelovalo kar 135.606 gasilcev in gasilk.

Tudi sploh je zanimivo pogledati slovensko gasilstvo v številkah: Prvo prostovoljno gasilsko društvo je bilo v naši državi ustanovljeno daljnega leta 1869 v Metliki, to leto velja tudi za začetek organiziranega gasilstva na Slovenskem. Nekaj desetletij kasneje, pred 70 leti, je bila ustanovljena Gasilska zveza Slovenije, ki danes povezuje več kot 120 gasilskih zvez in 1.345 prostovoljnih gasilskih društev. Vanje je po vsej državi vključenih več kot 165.000 članov. V letu 2019 je minilo tudi 50 let od ustanovitve Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki…

Čeprav je gasilstvo zelo dobro organizirano in razvito po vsej državi, je nekako največ gasilskih zvez, prostovoljnih gasilskih društev in tudi gasilke ter gasilcev, na skrajnjem severovzhodu države, v Pomurju. Pomursko gasilsko regijo, v mandatu 2018-2023, vodita predsednik Milan Antolin (drugi mandat) in poveljnik Dušan Utroša (tretji mandat). „Gasilska regija Pomurje ni samo največja, ampak tudi najmočnejša v državi, kar smo dokazali z številnimi aktivnostmi oziroma dejstvi. Postavili smo odlične (ali pa vsaj obdržali) temelje na katerih bo lahko regija gradila v naslednjih letih. Nekaj dejstev, s katerimi lahko podkrepimo naše trditve. Imamo 21 Gasilskih zvez, 237 Prostovoljnih gasilskih društev (od tega 4 GEŠPi). Ko gre za kader tudi beležimo povečanje, saj imamo 19.213 gasilcev in gasilk, od tega 13.638 gasilcev in 5.575 gasilk“, nam je zaupal poveljnik PGZ Dušan Utroša, ki je postregel tudi z nekaterimi drugimi podatki. Tako v PGZ imajo 3.862 operativcev na razpolago za intervencije; 420 gasilskih vozil (43 novih nabavljenih v zadnji petih letih); 262 motornih brizgaln 8/8 + ostalih tipov 116 ( 64 novih nabavljenih v zadnji petih letih); 194 dihalnih aparatov (65 novih nabavljenih v zadnji petih letih); 1.402 zaščitnih oblek( 410 novih nabavljenih v zadnji petih letih); 378 radijskih prenosnih postaj… Za nekatere je to veliko preveč gasilskih društev, a gotovo ni župana, ki bi si upal kakšno ukiniti. To je tradicija in tako mora ostati vztrajajo tisti, ki delujejo v društvih, saj če ne drugo so društva vsaj nosilci družabnega življenja v kraju.

V preteklih petih letih smo v regiji na novo izobrazili in usposobili 5.743 gasilcev in gasilk. Od teh v okviru kariernih tečajev 3.178 gasilcev in 1.726 gasilcev za različne gasilske specialnosti. Ostalih 839 pa jih je obnovilo »licence« za različne gasilske specialnosti. Izvedena regijska gasilska štabna vaja Lek 2016, kjer smo usposabljali vodstveni regijski kader za vodenje intervencij. Izpostaviti morem tudi tri večje intervencije: Prva je bila v Notranjski regiji, kjer smo pomagali odpravljati posledice žleda ( kontingent je štel 243 gasilcev, 43 vozil, 57 agregatov in 89 motornih žag). Druga pa pri nas doma v Pomurju, kjer smo posredovali ob poplavah v 20 pomurskih občinah. Na intervenciji je bilo skoraj 3000 gasilcev iz 157 gasilskih društev pokrajine ob Muri. Tretja intervencija se nanaša na velik požar v Eko plastkom v Ljutomeru, kjer je gorelo 100m3 odpadnih sveč, 270 ton recikliranega parafina, 170-180 ton PVC materiala, fotovoltaika na cca. 800m2 in 10 ton alkalnih baterij. Posredovalo je 257 gasilcev iz 37 PGD, 48 gasilskih vozil in helikopter SV“, pravi visoki gasilski častnik Dušan Utroša, ki je ponosen, da imajo nenehno pripravljenost operativnih enot 21 Gasilskih zvez iz Pomurja za intervencije v regiji, kakor tudi izven. V regiji imajo na leto povprečno 600 izrednih dogodkov zaradi katerih so alarmirani. V glavnem pa posredujejo na požarih, prometnih nesrečah, ogroženosti z nevarnimi snovmi, poplavah ipd.

Ko gre za ekmovanja, ki so tudi pomembna za urejenje, spoznavanje in druženje gasilcev in gasilk so uvedli zimsko ligo v spajanju sesalnega voda Pomurske gasilske regije, obdržali so obmejno tekmovanje gasilcev Slovenije in Avstrije, povečali so število tekmovalnih desetin, še posebej število desetin članic in mladine, povečalo se je števil ekip mladine na gasilskem kvizu (lani 115) in orientaciji (lani 78), povečali so število desetin na regijskem tekmovanju: za mladino – 68 enot, za člane – 67 enot. Pomurci so aktivni tudi pri organizaciji državnih gasilskih aktivnosti, kot so: gasilski kviz za mladino, gasilska orientacija za mladino, posvet predsednic članic pri Gasilskih zvezah, posvet predsednikov in poveljnikov Gasilskih zvez, medgeneracijsko srečanje gasilcev in gasilk GZ Slovenije, meddržavno gasilsko tekmovanje na Dnevih Zaščite reševanja in pomoči URSZR s predstavitvijo naše opreme in tehnike, vključno z sodelovanjem na državni vaji… Niso pozabljeni niti: Veterani, mladina in članice, saj organizirajo: letna srečanja in tekmovanja veteranov in veterank Pomurske regije, letni posvet in srečanje članic Pomurske regije, regijske gasilske kvize, orientacije, srečanje Hrvaško – Slovenske mladine. Tukaj so tudi: projekt donacije opreme in vozila našim kolegom iz BIH, posveti, strokovne ekskurzije, mednarodno sodelovanje. Predlani so organizirali tudi državno gasilsko tekmovanje o v Gornji Radgoni, kjer je nastopilo skoraj 6000 tekmovalcev in tekmovalk. Prav tako so v Rakičanu organizirali srečanje Slovensko – Hrvaške mladine…

„Prepričan sem, da bomo s takim delom, rezultati, odrekanjem in tempom nadaljevali v Pomurju še naprej. Le tako bomo izpolnjevali naše poslanstvo v časih, ko je naravnih in drugih nesreč čedalje več“, nam je povedal visoki gasilski častnik Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZ Slovenije, član štaba Civilne zaščite Pomurja in predsednik PGD Črenšovci.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: