sobota, 4 aprila, 2020

„Kuhajva skupaj“ tokrat z zmagovalcem kuharskega šova Masterchef Slovenije

Minulo soboto je v kuhinji Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je 28 mladih in malo manj mladih ljudi iz Pomurja kuharskih veščin učilo v družbi letošnjega zmagovalca kuharskega šova Masterchef Slovenije, Anžeta Kuplenika. Študentsko-mladinski klub Klinka iz Gornje Radgona, ki je lahko ponosen na številne svoje prireditve, je namreč letos že 7. leto zapored, pod „marelo treh srčkov“ priredilo tradicionalno kuharsko delavnico ˝Kuhajva skupaj 2019˝. Podobno kot vsako leto so udeleženci imeli tudi mentorja oz. vodjo, in sicer je to letos bil omenjeni zmagovalec Masterchefa Slovenije, Anže Kuplenik, ki je v naprej pripravil 14 receptov za 14 prijavljenih parov oziroma 28 udeležencev.

„Ker je dogodek v minulih letih pridobil na prepoznavnosti so mesta na delavnici letos bila hitro zasedena. Sicer pa smo kuhali vse od predjedi do glavnih jedi in sladic. Recepti so tudi tokrat bili zelo izvirni, in udeleženci so bili zelo zadovoljni. Veseli nas tudi, da je naša delavnica zanimiva in atraktivna tudi za širšo javnost, še posebej pa za zainteresirane ‘kuharje’ različnih starosti, večinoma naše člane“, nam je povedal Domen Mulec iz ŠMK Klinka. S kuharskimi veščinami, voljo in samoiniciativnostjo večine udeleženk in udeležencev je bil zadovoljen tudi mentor Anže. Vse je potekalo na enem mestu, od izbire sestavin, priprave, kuhanja in pečenja, dekoracije, postrežbe in pokušine pripravljenih jedi, katere so pojedli v slast. Kot vsako leto, so tudi tokrat izdali knjižico receptov, v kateri je mogoče najti vse recepte. Seveda je zraven bilo tudi nekaj gostiteljev, dijakov SŠGT Radenci, če je kdo potreboval njihovo pomoč, učitelja strežbe in kuharstva; Peter Pertoci in Dušan Zelko, ter tudi ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt.

Tako so udeleženci, po receptih, ki jih je pripravil letošnji zmagovalec slovenskega Masterchefa Anže Kuplenik, med drugim kuhali jedi, kot so: Tortalini polnjeni z dimljenim sirom in dimljenim lososom, z omako iz kaprca s češnjevimi paradižniki; Ravioli polnjeni s šampinjoni in rikoto, krema iz rdečega zelja, račji konfit; Krompirjevi njoki z drobtinami slanine, tartufova omaka, jagnječja zarebrnica; Pomess Duchesse, goveja lička v vinsko-čebulni omaki, pečena rdeča pesa; Rib-Eye steak s teranovo omako, tortica iz ričote s šampinjoni; Bombetke s sipinim črnilom, pašteta iz dimljenih piščančjih prsi, parmetanov htustek, solata z jedilnimi cvetovi; Francoski pire krompir, goveji pljučni file v zeliščni skorjici, ocvrto zeliščno maslo; Sirovi štruklji s pehtranom in drobtinami ter malinovo polivko; Piščančja obara z žličniki; Mille-Feuille s kremo bele čokolade, malinov žele in metina polivka; Škampov mousse, v maslu poširan gamber, slani kruhki, poletna solata; Gin tonic panna cotta, Bounty krema; File brancina ovit v slanino in limono, jušna omaka, pečena polenta z olivami in ocvirki; Lava cake krema iz bele čokolade s citrusi in kardamomom…