Krvni bratje na taboru

Kako izboljšati življenje hemofilikov?

Moravske Toplice so gostile 2. tabor društva Krvni bratje Slovenije

    V drugi polovici prejšnjega tedna, od četrtka do nedelje, je društvo Krvni bratje – Društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi Slovenije, v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah, pripravilo 2. Tabor, ki je bil namenjen osebam s hemofilijo. V uradnem dele Tabora sta zbrane nagovorila poslanec DZ Aljaž Kovačič in predstavnica Ministrstva za zdravje, mag. Martina Kuhanec Tratar, ki sta člaqnom društva namenila nekaj spodbudnih besed. Dipl. fizioterapevtka Petra Dovč pa je na nazoren in praktičen način prisotne poučila o pomenu in izvedbi fizioterapije pri bolniki s hemofilijo. Hkrati je to v praksi predstavila tudi 61 udeležencem Tabora, saj so bili vsi hemofiliki deležni fizioterapevtske obravnave. Ortoped asist. dr. Borut Pompe je predstavil svoje delo, ki bistveno pripomore k boljšemu življenju hemofilikov. Kolena so pri ljudeh s hemofilijo najbolj prizadeta in s pomočjo nujnih operacij ter vsaditev totalnih kolenskih protez postane življenje hemofilikov ponovno znosno. Kljub temu je potrebno redno spremljanje zdravljenja vsakega bolnika posebej.

   O načinih in metodah zdravljenja ter dostopnosti samih zdravil je še več povedala hematologinja, prof. dr. Irena Preložnik Zupan, ki je med drugim poudarila, da je Slovenija v samem svetovnem vrhu kar se tiče dostopnosti najnovejših zdravil in metod zdravljenja. Rezultate ankete o kakovosti življenja in adherenci med hrvaškimi in slovenskimi hemofiliki, je predstavila mag. pharm. Martina Bago. Drugačen pogled na bolezen in življenje z njo, pa je v svojem predavanju predstavil bolnik s hemofilijo Uroš Brezavšček… Sicer pa je sam tabor potekal v skupnem druženju ob pikniku v Dobrovniških goricah, izmenjavi mnenj, skupni vodeni telovadbi za vse udeležence, v preizkušanju streljanja pod budnimi očesi inštruktorjev Strelskega društva »Jezero Dobrovnik«, zanimivega obiska Tropskega vrta v Dobrovniku ipd.

    Zadnji dan srečanja oz. tabora pa se je tako zaključil največji dogodek na področju zdravljenja hemofilije v Sloveniji do sedaj. Tako je bilo podano bogato znanje iz različnih področij, katero je pomembno za same bolnike s hemofilijo, za njihove svojce, pa tudi glede ozaveščanja javnosti s to redko boleznijo. Tabor so s svojimi prispevki podprli: Novo Nordisk, Roche, Pfizer, Sobi, Octapharma, Bayer in Ocean Orchids ter Strelsko društvo »Jezero Dobrovnik«, za kar so se jim v društvu zahvalili, enako tudi vsem predavateljem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: