Kriza znižuje ceno pogonskih goriv

Od polnoči huda pocenitev bencina (na 1,029 €) in dizla (1,017 €)

Potem, ko je Vlada RS pred dnevi odločila, da se bo zaradi krize povezane s koronavirusom, občutno pocenila elektrika, smo sedaj deležni tudi pocenitve goriv. Bencin in dizel bosta namreč od polnoči stala samo še dober evro. Cena bencina na servisih izven avtocest bo stala samo še 1,029 € na liter. To pomeni, da se bo pocenil za 17,6 centov pri litru. Dizel bo po novem stal 1,017 € na liter. To pomeni pocenitev 12,9 centov na liter. Gre za regulirano ceno, ki jo določa država za črpalke izven avtocest. Ker nekateri manjši komercialni ponudniki svoje cene oglašujejo za 3 cente ceneje kot je regulirana cena, to pomeni, da bo že v sredo na nekaterih črpalkah možno točiti bencin in dizel ceneje od enega evra na liter.

Kakorkoli že, gre za najnižje cene v več letih. 95-oktanski bencin je bil v Sloveniji nazadnje tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Sicer pa pandemija novega koronavirusa cene nafte potiska vse bolj navzdol. Trgovci s črnim zlatom se bojijo, da bo zaradi virusa prišlo do recesije, s tem pa tudi zmanjšanja povpraševanja po nafti po vsem svetu. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Saudsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: