Skip to content

Kovači so postavili kovaške ograje ob potomki trte z Lenta

Niti slabo vreme z dežjem ni preprečilo tradicionalni Pohod od kleti do kleti na Sovjaku

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici, se je v okviru praznovanja 28. občinskega praznika, v letu, ki so ga proglasili za Koroščevo leto, odvijalo veliko prireditev in dogodkov. Ena teh je tudi tradicionalni pohod „Od kleti do kleti“, ki ga prirejajo vinogradniki Sovjaka, ki so člani Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric. Tako so po dveh letih, včeraj, v soboto ponovno odprli svoje kleti in klüčaje, ter obiskovalcem prireditve ponudili svoja vina, pridne gospodinje pa so postregle z odličnimi domačimi dobrotami. Kljub slabemu vremenu, saj je vseskozi rahlo deževalo, se je zbralo blizu sto pohodnikov, ki so prišli od blizu in daleč. Med njimi so se obiskovalci prireditve pripeljali z avtobusom iz Celja. Obiskovalci so lahko poizkusili vina kar pri enajstih sovjaških vinogradnikih.

Začetek pohoda od kleti do kleti, ki so se ga udeležil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelska goric, Milan Kolarič in društvena vinska kraljica Taja Zupan, je bil pri znameniti Golnarjevi (Čehovi) kleti, stari klüčaji, kriti s slamo. Vsi omenjeni gostje so prisotnim namenili nekaj pozdravnih in spodbudnih besed, da naj se počutijo domače med vinogradniki Sovjaka. Pred pričetkom obiska vinskih küčanj, so kovaški mojstri iz celotne Slovenije, pod vodstvom domačega mojstra Janeza Mira, skovali ograjo, ki bo obdajala potomko najstarejše vinske trte iz Lenta v Mariboru, Golnarjeve trte, ki raste pri Golnarjevi kljüčaji na Sovjaku. Prvotno so nameravali ograjo izdelovati pred očmi obiskovalcev te prireditve a so se zaradi dežja izdelavi posvetili v obratih, delavnicah, podjetnika Janeza Mira v Grabonošu. Za delo so prijeli kovači Kovaškega ceha Slovenije, kateremu predseduje kovaški mojster Alojz Vrbnjak iz Peker pri Mariboru, iz Gorenjske, Koroške, Maribora, Negove in domačin Janez Mir iz Grabonoša. Ker smo spremljali dogodek, lahko rečemo, da je bilo vzdušje kovačev nadvse delavno in prijetno. Elemente ograje, ki so jih izdelali v delavnici so prepeljali ob Golnarjevo kljüčajo, kjer so jih postavili ob posajeni trti, ki že ima latnik in rodi grozdje. Postavitev je bila le formalni prikaz, kako bo izgledala z ograjo varovana trta, kajti dele bo mojster Mir dal v nadaljnjo obdelavo, na cinkanje in barvanje, Po vrnitvi iz tega postopka, pa bodo ograjo namesti na betonske temelje. Ograja, za katero bodo denar zbrali v okviru cehovskega kovaškega društva velja okoli 4.000 evrov.

Vsekakor kaže posebej omeniti, pri katerih sovjaških vinogradnikov so obiskovalci poskusili odlična vina in druge dobrote. Obiskali so namreč kleti vinogradniških družin: Golnar, Šoštarič, Čuš, Rožman – Kreft, Kurbos (Davorin), Krajnc, Žunič, Černel, Kurbos (Marjan), Kreft, Kšela. Ob vinu so gospodinje ponudile ocvirkovke pogače, kvasenice, meso iz tünke, zaseko, kislo juho, kavo…, žejen in lačen na Sovjaku zagotovo ni bil nihče. Pohod so sicer spremljali muzikanti na frajtonaricah, Tadej, Denis…, da je pot bila lažja, med obiskovalci sta bila tudi župan domače občine, Anton Slana, župan in podžupan Radencev, Roman Leljak in Miran Jelen, omenjena vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric, Taja Zupan. Zanimivost pohoda sta bila tudi mlad par iz Celja, ki sta povabila v Sovjak svoje prijatelje na dekliščino in fantovščino. Uvodne besede obiskovalcem je namenila vsestranska Breda Žunič, sicer ravnateljica OŠ Mala Nedelja, ki je s svojo ubrano besedo spravila v dobro voljo slehernega obiskovalca te nadvse prijetne prireditve. Kot je dejala, obiskovalcev prireditve ni motilo deževno vreme, saj so po dveh letih bili sovjaški vrhovi spet polni pohodnikov…(L.K.)

Na fotografijah je postavitev ograje ob Golnarjevi trti in Pohod od kleti do kleti na Sovjaku (Fotografije: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: